Onderaan de Pinkpop-poster: maak kennis met Greta van Fleet

De headliners zijn de grote blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Onderaan de Poster’ laten we je kennismaken met de headliners van de toekomst. Aan de hand van drie video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: Greta van Fleet op Pinkpop!

In 2012 besluiten broers Josh, Jake en Sam Kiszka (destijds respectievelijk 16, 16 en 15 jaar oud) samen met Kyle Hauck een band op te richten met de naam Greta van Fleet. In deze bezetting weet de band al binnen een jaar drie songs uit te brengen. Echter houdt drummer Hauck het in 2013 al voor gezien. De broers gaan niet bij de pakken neerzitten en trekken Daniel “Danny” Wagner aan als vervanging. Vanaf dat moment is de band niet meer te stoppen.

  • Wie: Greta van Fleet
  • Wanneer: zondag 17 juni 2018
  • Waar: Pinkpop
  • Wat: ouderwetse hardrock

1. Het debuut ‘Highway Tune’ is in de VS meteen een hit

‘Highway Tune’ wordt in april 2017 officieel als eerste single van de band uitgebracht en weet onmiddellijk geschiedenis te schrijven. Het nummer haalt de top van de Amerikaanse Billboard Mainstream Rock-hitlijst in slechts 14 weken. Daarnaast wordt de track door Loudwire uitgeroepen tot het op een na beste hardrock nummer van 2017.

De single markeert niet alleen het eerste commerciële succes van de band; het symboliseert ook de ‘geboorte’ van Greta van Fleet. ‘Highway Tune’ is namelijk het allereerste nummer dat de band ooit samen heeft geschreven en opgenomen. Volgens gitarist Jake Kiszka bedacht hij zelfs de initiële gitaarriff al in 2010, twee jaar voordat de band überhaupt opgericht werd.

2. Ook de tweede single ‘Safari Song’ scoort hoge ogen

https://www.youtube.com/watch?v=06T3yb3JXZE

In oktober 2017 wint de band Best New Artist bij de Loudwire Music Awards. Op dezelfde dag wordt ook de tweede EP aangekondigd: From the Fires. De plaat bestaat uit de nummers van de eerste EP Black Smoke Rising, aangevuld met twee nieuwe tracks en twee covers. Een tweede single, ‘Safari Song’, wordt ook uitgebracht en is wederom een hit in de Verenigde Staten en de groep mag het nummer vertolken op nationale televisie bij Carson Daly.

3. Niemand minder dan Robert Plant bestempelt de band als ‘Led Zeppelin 1’

Zeg je Greta van Fleet, dan zegt Robert Plant: ‘Led Zeppelin 1’. Het stemgeluid van frontman Josh Kiszka is soms niet te onderscheiden van die van Plant. Zelfs sommige riffs lijken duidelijk van Jimmy Page te komen. Dat de jongens hun inspiratie uit de jaren ’60 en ’70 hebben gehaald moge daarmee duidelijk zijn. Hoe groot de gelijkenis volgens velen ook is, de band weet toch goed een eigen stijl door te laten klinken. Benieuwd geworden? Gaat dat dan zien op Pinkpop!

Pinkpop 2018

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2017)

Pinkpop 2018 vindt plaats van 15 t/m 18 juni in Landgraaf. Het festival viert dit jaar zijn 49e editie. Op het affiche prijken acts als Pearl JamFoo Fighters en Bruno Mars bovenaan. Ook zullen Snow Patrol, Jesse J en Bløf een optreden geven. Tickets voor het hele weekend kosten dit jaar €220,- (excl. servicekosten). Als je slechts een dagje wilt doen, kost dat je €100. Voor meer informatie over het festival kun je terecht op de website van het festival, of de festivalpagina op Festileaks.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen