Festivalrapport: Pinkpop 2018 getekend door lange rijen en sterke headliners

Pinkpop 2018
Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Afgelopen weekend balanceerden ruim 111.000 unieke festivalgangers tussen nostalgie en nieuwsgierigheid. Pearl Jam en Foo Fighters beloonden ons engelengeduld met een daverende show. Bruno Mars loste de hoge verwachtingen in, rekende af met het Justin Bieber-syndroom en zette de pop terug op de kaart. Dit was de 49ste editie van Pinkpop!

Festileaks was er bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Pinkpop 2018 volgens de bezoekers:

Line-up: 7,1

Pinkpop profileert zichzelf als festival waar je met het hele gezin naar toekunt. Dat is dan ook te blijken op de line-up. Verschillende genres en generaties werden vertegenwoordig: van Foo Fighters tot Lil’ Kleine en van Bruno Mars tot Noel Gallagher’s High Flying Birds. Tijdens de 49e editie van het Limburgse festival werden ook enkele verrassingen uit de hoge hoed getoverd: het gastoptreden van Raymond van het Groenewoud bij Triggerfinger en surprise show van Nothing But Thieves toverden bij velen een lach op het gezicht. Toch is er ook ruimte voor een kritische noot. Tim (23) vertegenwoordigt de gedachte van meerdere bezoekers: “Dikke headliners, maar het programma, vooral in de middag, is zwaar onder de maat.”

Randprogrammering: 5,1

Als je de muziek even zat bent en een andere activiteit wilt ondernemen, ben je op het Pinkpop-terrein niet aan het juiste adres. Op het terrein is namelijk – los van het artiestenprogramma – niet veel te beleven. Als de menigte je te veel wordt, kun je altijd tot rust komen in de Garden of Love; een rustig en romantisch plekje waar je tussen de bomen kunt genieten van de klanken van Nederlands’ beste singer-songwriters. Je kunt ook de Kalm Aan Laan opzoeken om eens tussen de culinair verantwoorde maaltijden te snuffelen. Helaas houdt het daarmee al snel op. Anouk (28) vertelt: “Naast de podia is er niet veel te zien op het terrein.”

Sfeer: 7,4

Pinkpop blijft één van de mooiste festivals en dat hebben ze mede te danken aan de heerlijke sfeer die er ieder jaar hangt. Ook dit jaar waren de roze geverfde kapsels en roze hoedjes weer volop aanwezig. Samen met honderden bezoekers Hey Jude zingen terwijl je naar de uitgang loopt: afgelopen weekend was het weer aanwezig. Opvallend is dat er dit jaar – net als op meerdere festivals – continu “Michael” geschreeuwd wordt.

Locatie: 7,0

Pinkpop werd dit jaar voor de 31e keer gevierd op het evenemententerrein Megaland in Landgraaf. Een ideale locatie die er ieder jaar weer prima bijligt en minimaal tot 2040 het decor voor Pinkpop zal blijven. De weide – bestaande uit gras en beton – is het voor iedereen goed begaanbaar. Het festival krijgt ook steeds meer aankleding. De Brand Bier-toren en de Kalm Aan Laan blijken wel nog steeds de absolute smaakmakers, maar ook Stage 4 lag er dit jaar mooi bij.

Eten & drinken: 7,2

Jan Smeets beweerde ooit: ‘Die hype rond al het goede eten op festivals, dat is ontstaan op Pinkpop’. Die uitspraak durven we niet te bevestigen, maar toegegeven: het Limburgse festival heeft een enorm aanbod op het menu. Rondom de hoofdpodia vind je de usual suspects: burgers, pizza en patat. Voor wie het liever iets culinairder opzoekt, kan op de Kalm Aan Laan terecht voor bijvoorbeeld een biologische bowl of een kaasfondue. Wel ervaren bezoekers het eten als wat aan de dure kant. Dat kan kloppen, want het festival verhoogde in aanloop naar deze editie de prijs voor een consumptiemunt.

Logistiek: 5,8

Hoe werelds de headliners misschien ook waren, zo buitenaards zijn de wachtrijen. Op de weg naar Megaland waren files eerder regel dan uitzondering. Wanneer je dan eindelijk aankomt in Landgraaf, waren in veel gevallen alle parkeerplaatsen vol. Op het festivalterrein is het van hetzelfde laken een pak: een lichte tinteling in de blaas is hét teken om een toilet op te zoeken, want je staat gegarandeerd een tijdje te wachten. Heb je de rij bij de wc’s eindelijk overwonnen, dan kun je ook bij de bar weer gewoon gezellig van achter aansluiten. Richard (31) staat zelfs 45 minuten in de rij voor een biertje. Anouk (28) vat het kort maar krachtig samen: “Veel, héél veel wachten!”

Pinkpop 2019 vindt weer in het oude vertrouwde Pinksterweekend plaats. De organisatie bekijkt op dit moment of het mogelijk is om volgend jaar één of enkele extra festivaldagen toe te voegen

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Dagkaarten vanaf €135. Combitickets vanaf €275. Kopen