Festivalrapport: een stoffige maar onvergetelijke uitverkochte Zwarte Cross 2018

Zwarte Cross 2018_poort
Foto: Dianne de Kievit / Festileaks

Afgelopen weekend vond de 22e editie van Zwarte Cross plaats. Het was weer één groot feest met de combinatie van cross, muziek, kermisattracties en theater. Door de zomerse temperaturen liep het stofgehalte hoog op, maar de 220.000 bezoekers in Lichtenvoorde hadden een weekend om nooit te vergeten.

Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen voor tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook en Instagram.

Dit was Zwarte Cross 2018 volgens de bezoekers:

Line-up 6,7

Op de line-up van dit jaar stonden niet veel grote namen, weliswaar stonden Kraantje Pappie, Volbeat, Kaiser Chiefs, Triggerfinger, Crystal Fighters en De Dijk op het affiche. Anne (21) uit Lichtenvoorde zou volgend jaar graag grotere artiesten zien. Toch heeft Zwarte Cross op muzikaal gebied veel keuze en is de line-up erg uitgebreid. Op de 33(!) podia is er op ieder moment van de dag wel een act naar jouw smaak te vinden. Dat kan op bijvoorbeeld de Reggaeweide, The Bayou of in de Megatent. Daan (27) uit Vragender zegt daarbij: “Mensen komen niet voor de muziek”. Dat is ook zeker te merken aan de cijfers voor de randprogrammering en sfeer.

Randprogrammering 9,2

Op de Zwarte Cross is er bijna niets wat je niet kan doen. Vanuit de Universitent rol je de theaterweide op, of ga richting het strand bij Playa Gasolina. En dan hebben we nog niet gesproken over het cross-programma. Je kunt het zelf niet bedenken of Zwarte Cross heeft het al op het terrein staan. Een gaybar, vuurspuwers, de hoogste kermisattracties, schommels in de Oase. De bezoekers vinden de randprogrammering dan ook te gek. In de Gospel Church kan je zelfs voor het zingen de kerk uit!

Sfeer 9,1

In 2016 en 2017 won Zwarte Cross onze Festival Award voor beste sfeer. In september weten we of het festival dit jaar ook de slingers kunnen ophangen. Ze zijn in ieder geval goed op weg, want volgens Lotte uit Zoetermeer is de sfeer fantastisch: “Wij komen uit de Randstad en zijn al 6 jaar op rij niet weg te slaan”. Nodig een brassband uit en het hele publiek gaat uit zijn dak op ‘Oerend Hard’ van Normaal. Iedereen is in voor een praatje, jong of oud het maakt allemaal niet uit. Iedereen is welkom op de Zwarte Cross.

Locatie 8,8

Het onderdeel locatie scoort dit jaar een vette 8,8. De aankleding lijkt ieder jaar beter te worden en is echt onderdeel van het festivalterrein. Overal staan bordjes met flauwe grappen die direct een lach op je gezicht toveren. Naast het hoofdpodium en de felgekleurde tenten zien ook Exoticana en de Reggaeweide er weer op en top uit. Bij The Bayou waan je je in het Wilde Westen van vroeger en het open podium zit verstopt in het Colloseum (aka. de Loco Arena). The Noaberhood met basketbalveld en skatebaan lijkt net een wijk in New York. Het enige minpuntje was de hoeveelheid stof door de droogte, maar daar kan natuurlijk alleen moeder natuur iets aan veranderen.

Eten & Drinken 7,8

U vraagt, Zwarte Cross draait. Bijna alles wat je aan eten kunt bedenken kun je krijgen. Het aanbod gaat van Mexicaanse nacho’s tot heerlijke vegetarische broodjes aubergine en van het gebruikelijke broodje truckersbal tot aan de populaire Swirls van Ola. Een puntje van Jeroen (46) uit Doetinchem: “Er is geen Hollandse pot, dat vind ik wel jammer”. Wel waren een aantal bezoekers teleurgesteld dat de Radler niet meer bij alle barren verkrijgbaar was. Gelukkig was de wachttijd niet heel lang en is dan nog altijd de optie om Nozem Oil te drinken bij de verschillende garages.

Logistiek 7,2

Lichtenvoorde, ligt dat in de Achterhoek? Jazeker, dat heb je goed gezien. Sinds dit jaar kun je gewoon de Achterhoekse vlag volgen en dan ben je in de buurt. Bente (19) uit Utrecht zag nog wel verbetering in de bewegwijzering: “Als je één bord mist, moet je helemaal omrijden”. Verder is het op de parkeerplaatsen en bij het openbaar vervoer wel goed geregeld volgens de bezoekers. Op een verdwaalde VIP parking na, hoorde alleen iemand de buschauffeurs klagen dat er geen gelegenheid voor toilet of pauze was. De kater op de terugweg is erger: de traditionele alcoholcontrole op maandag zorgde wederom voor lange files rondom het festivalterrein.

Met 65.000 man per dag was deze 22e editie van Zwarte Cross was voor het eerst uitverkocht. Van alle ondervraagden gaf 94% aan het festival in 2019 opnieuw te willen bezoeken. Ga dus maar vast klaar zitten voor de kaartverkoop.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2018

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 12-15 juli 2018
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Dianne de Kievit

Sinds mijn eerste keer Pinkpop (2011) verslaafd aan festivals en concerten. Fan van heel veel Belgische bands zoals Balthazar, maar ook van Anderson .Paak, Foals, Goldband, QOTSA en alles wat daar tussenin zweeft. Veel liefde voor Down The Rabbit Hole, Lowlands, Sziget en als het mag de wereld rondreizen.

Meer van Dianne