Het grote festivalinterview met Volbeat

Volbeat
Photo: Nathan Gallagher

Wie rock of metal luistert kan niet om Volbeat heen. De band headlinet namelijk festivals in beide genres en verkoopt rustig een voetbalstadion uit. Dit weekend staat de Deense formatie op Zwarte Cross 2018. Festileaks sprak met leadgitarist Rob Caggiano over nieuwe muziek, David Byrne en superfans.

Zwarte Cross 2018

“Wij benaderen elke show hetzelfde: festival of niet, headliner of niet. Wat je kunt verwachten is een fucking Volbeat-show. We sleutelen wel aan de setlist, want het is moeilijk om alle nummers in een kortere festivalset te proppen. We doen een greep uit ons repertoire en mixen nummers van Seal the Deal & Let’s Boogie met ouder werk. Misschien geven we ook wel een voorproefje op het nieuwe album met het nieuwe ‘The Everlasting’ op de setlist.”

Stage production en het nieuwe album

“Omdat we dit jaar voornamelijk festivals doen, hebben we geen volledige stage production bij ons dit keer. We hebben wel allerlei nieuwe ideeën, maar die bewaren we voor de tour en het nieuwe album volgend jaar. Dat wordt de volgende stap voor Volbeat. Het heeft geen zin om als band steeds hetzelfde te doen, dus er zullen zeker nieuwe invloeden te horen zijn. The album will have its own vibe, its own life. In het verleden hebben we ons ook beziggehouden met randzaken, van soloprojecten tot het op de markt brengen van onze eigen rum. Nu niet: alle focus ligt op het album. Ook het feit dat Kaspar (Boye Larsen, bassist, red.) nu met ons meespeelt voegt iets toe aan de chemie binnen de band, wat dan weer invloed heeft op het eindresultaat. Hij past goed bij de band.”

Graspop 2018 - Volbeat
Photo: Graspop Press

Lollapalooza in Zuid-Amerika

“Eerder dit jaar hebben we op Lollapalooza in Zuid-Amerika gespeeld en dat was echt fantastisch. Het was de eerste keer dat we daar stonden. De fans waren uitzinnig. Ook heb ik daar een paar bands gezien die me helemaal omver hebben geblazen. LCD Soundsystem was bijvoorbeeld geweldig. Ik vraag me nog steeds af hoe je zo strak kunt spelen.”

David Byrne

“Daar heb ik ook David Byrne voor de eerste keer mogen aanschouwen. Ik blijf erbij dat dat één van de beste shows is die ik ooit heb gezien. Toch zag ik hem niet op het festival zelf, maar in een klein theater. We zouden namelijk allebei de laatste dag spelen, maar die werd door het slechte weer afgelast. Toen liepen we hem tegen het lijf in ons hotel en nodigde hij ons uit om naar die kleinere show te komen kijken. Daarna spraken we hem nog backstage. Really sweet guy and a musical genius too.”

Festival scene

“Wij beleven een festival natuurlijk anders dan de fans. Vaak hebben we naast de show nog verplichtingen, dus veel tijd hebben we niet. Natuurlijk doen we ons best om wel zoveel mogelijk te optredens bij te wonen. Toch lijkt het me als fan ook overweldigend. Op een festival is zoveel te zien en te doen, niet alleen qua muziek. Daarom ga ik liever naar de headlineshow als ik weet dat ik die band écht goed vind. Daarnaast is het echt geweldig dat er een plek is waar fans van verschillende genres bij elkaar kunnen komen.”

Superfans

“Om eerlijk te zijn hou ik er zelf helemaal niet van om uren in de regen te wachten op een bepaalde act. Dat is gewoon niet mijn ding. Daarom heb ik des te meer respect voor de fans die de brandende zon of helse stortbuien trotseren om ons te kunnen zien. De laatste tijd zie ik zelfs superfans in het voorvak die zich als mij verkleden. Ongelooflijk. Een groter compliment kan ik me niet voorstellen.”

Zwarte Cross 2018

Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

De Zwarte Cross vindt plaats van 12 tot en met 15 juli 2018. De editie van 2018 wordt de 22ste van het festival in Lichtenvoorde. Vier dagen lang kun je jezelf onderdompelen in de doldwaze wereld van muziek, gezelligheid en natuurlijk heel veel modder. Gedurende 96 uur is het in elke hoek van het terrein feest. Het is dus niet voor niets dat het festival twee keer op rij de Festileaks Festival Award voor ‘Beste Sfeer’ heeft gewonnen.

Dit jaar staan onder meer Kaiser ChiefsVolbeat en Triggerfinger op het affiche. Check voor meer informatie de website van het festival. Heb je op dit moment nog geen ticket weten te bemachtigen? Dan ben je helaas te laat. Het festival in Lichtenvoorde is namelijk compleet uitverkocht.

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2018

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 12-15 juli 2018
Tickets Niet meer beschikbaar.