6 dingen die we verwachten van Kendrick Lamar op Sziget 2018

Kendrick Lamar
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Het gebeurt niet vaak dat Kendrick Lamar de Europese festivals aandoet, maar als hij op de bühne staat is het gegarandeerd vuurwerk. Dit jaar komt Lamar zijn kunsten vertonen op o.a. Sziget, Lowlands en Pukkelpop. Wat je precies van die optredens kunt verwachten? Wij vertellen je het.

Met een nieuw album op zak zijn de verwachtingen voor Kendrick Lamars festivaltour weer hoog gespannen. Naast songwriter en woordkunstenaar staat de rapper uit Compton namelijk ook bekend als een fantastische live performer. Het eerste evenement op de agenda: Sziget. Wij blikken alvast vooruit naar wat je van deze aanstaande show kunt verwachten.

1. Alleen maar hits op de setlist

Kendrick Lamar Setlist Fuji Rock Festival 2018 2018, The DAMN. Tour

De setlist van Lamars DAMN.-tournee vormt een mooie balans tussen oud en nieuw werk. De grootste hits uit zijn vroegere carrière zoals ‘King Kunta’, ‘m.A.A.d City’, en ‘Swimming Pools (Drank)’ komen aan bod. Daar tegenover mogen de nieuwe klassiekers ‘HUMBLE.’ en ‘DNA.’ natuurlijk ook niet ontbreken. Hij trakteert ons zelfs op een paar van zijn features, bijvoorbeeld op die van Travis Scotts megahit ‘Goosebumps’.

2. De legende van Kung-Fu Kenny

Als je naar de setlist kijkt zie je dat het concert af en toe onderbroken wordt door korte clips over Kung-Fu Kenny, Lamars spraakmakende alter ego. Tussen de hits door krijgen we meer te weten over het verhaal van dit karakter in de vorm van een korte film genaamd ‘The DAMN Legend of Kung-Fu Kenny’. Zo maakt de rapper van zijn show een ware multi-mediale ervaring.

3. Politieke statements

Als schoffie uit Compton heeft Kendrick Lamar de twee kanten van de samenleving gezien. Nu probeert hij met zijn muziek de grens tussen die twee kanten te vervagen. Dat heeft de rapper altijd al gedaan. Zijn track ‘Allright’ werd bijvoorbeeld het lijflied van de ‘Black Lives Matter’-beweging. Met Donald Trump in het Witte Huis lijkt hij echter nog meer kracht achter zijn teksten te zetten.

4. Een speciale rol voor het publiek bij HUMBLE.

Zorg maar dat je de lyrics goed uit je hoofd kent, want Kendrick Lamar stelt zijn publiek geregeld op de proef. Vooral tijdens ‘HUMBLE.’ mag het publiek helemaal los gaan. Lamar laat worden weg uit z’n teksten en laat de menigte het refrein a capella meeschreeuwen. Als hij er zin in heeft, laat de Amerikaan het publiek zelfs de hele track meezingen. Zorg dus dat je goed geoefend hebt.

5. De koning in zijn element

De rapper uit Compton is heer en meester op het podium, en dat lijkt ‘ie te weten. Vol zelfvertrouwen staat hij op de planken en kijkt hij over de menigte uit. Het ene moment rent en springt hij over het podium, en het andere moment staat hij zo stil als een koning die zijn volk toespreekt. Hoe hij ook op het podium staat, hij lijkt altijd helemaal in zijn ‘ELEMENT.’ te zijn.

6. Harde beats en nog hardere teksten

Het laatste punt ligt misschien wat voor de hand, maar is onmisbaar voor een goede show van Kendrick Lamar. Want wat zou een optreden van K-Dot zijn zonder de dreunende beats en rake teksten. De bas dreunt door tot in je maag. Af en toe wordt je verast door een elektrische gitaar en de teksten zitten vol betekenis. Op plaat klinkt het leuk, maar live is de muziek van Kendrick Lamar toch echt op z’n best

Kendrick Lamar

Kendrick Lamar
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Kendrick Lamar bracht in 2012 zijn debuutalbum Good Kid, M.A.A.D City uit en werd door de media direct bestempeld als ‘the next big thing’. Inmiddels zijn we drie albums verder en blijkt dat de vele journalisten het bij het juiste eind hadden, want de rapper staat inmiddels bekend als één van de grootste in de hiphopscene. Lamar mengt harde beats met rake teksten die gaan over politiek, de rassenkwestie en taboes. Zijn laatste album DAMN. bleek zo’n groot succes, dat vrijwel het gehele album terug te vinden was in de Single Top 100. Een songwriter van de bovenste plank dus. Dit jaar kun jij de heer en meester van de rap nog zien op Sziget, Lowlands en Pukkelpop.

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Fred again..
Sam Smith
Martin Garrix
Tickets Kopen