Alles wat we tot nu toe weten over aMo, het nieuwe BMTH album

Bring Me The Horizon
Foto: Bart Heemskerk

Al twaalf jaar lang maakt Bring Me The Horizon moeders bang met hun rauwe metal uit Engeland. Sindsdien heeft de band onder leiding van leadzanger Oliver Sykes vijf albums uitgebracht. Met elk album verfijnen ze hun stijl en groeit hun fanbase. Het zesde album, aMo, komt uit op 25 januari 2019. Wat weten we tot nu toe over deze plaat van Bring Me The Horizon?

Het maken van aMo

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

January eleven

Een bericht gedeeld door Bring Me The Horizon (@bmthoffcial) op

Op 22 augustus kondigde Bring Me The Horizon de komst van hun zesde album aan. Op 11 januari zou aMo, Portugees voor liefde of houden van, op de planken liggen. Jammer genoeg werd de datum van release vanwege onbekende redenen even later opgeschoven naar 25 januari. Ook werd duidelijk dat cults, indoctrinatie en sektes centrale thema’s zouden zijn op het aanstaande album. Zo werd de aMo in London aangekondigd door middel van posters met daarop de tekst “Do you want to start a cult with me?”. Tja, dat laat weinig te raden over.

Ter promotie van hun nieuwe album toerde Bring Me The Horizon met hun First Love-tour door heel Europa. Hoewel ze pas twee singles hadden uitgebracht, wisten de mannen met hun vele hits en fan favorites de fans (in o.a. de AFAS Live) warm te krijgen voor aMo. Over het creatieve- of opnameproces laat Bring Me The Horizon niets los op social media. Kunnen we dan misschien meer leren door naar de albumcover en tracklist te kijken?

Artwork en tracklist

De albumcover van aMo is creatief vormgegeven. De CD in een plastic zip-lock zakje doet denken aan drugs of bewijsstuk A uit een willekeurige CSI-aflevering. Op de verpakking springt de gele, afgescheurde sticker met de albumtitel direct in het zicht. Uit de tekst op de sticker blijkt dat het zakje een medicijn bevat. Belangrijk detail: de medicatie mag pas geconsumeerd worden als je je bestemming bereikt hebt.

aMo Sticker

Als we naar de tracklist kijken valt direct op dat er maar liefst drie samenwerkingen op te vinden zijn. Dat is uniek, want de laatste keer dat er een andere artiest te horen was op een BMTH-abum was in 2010. Op aMo leveren Rahzel, Dani Filth en Grimes een bijdrage. Tot nu toe hebben we al twee singles van het nieuwe album kunnen horen: ‘MANTRA’ en ‘Wonderful Life’.

 1. I Apologise If You Feel Something
 2. MANTRA
 3. Nihilist (Feat. Grimes)
 4. In the Dark
 5. Wonderful Life (Feat. Dani Filth)
 6. Ouch
 7. Medicine
 8. Sugar Honey Ice & Tea
 9. Why You Gotta Kick Me When I’m Down?
 10. Fresh Bruises
 11. Mother Tongue
 12. Heavy Metal (Feat. Rahzel)
 13. I Don’t Know What to Say

Mantra


Dat Bring Me The Horizon niet meer de stembandscheurende metalband uit 2008 is, was al een tijdje duidelijk. Met ‘Happy Song’, afkomstig van hun vorige album That’s The Spirit, liet de band al duidelijk merken een radiovriendelijkere kant op te gaan. Met ‘MANTRA’ wordt die trend lachend doorgezet. Een nummer over indoctrinatie, religie en cults is het eerste wapenfeit van Bring Me the Horizon in de aanloop naar aMo. Aan het einde van de clip zien we mensen iets innemen – de medicijnen waar de albumcover voor waarschuwt?

Wonderful Life (feat. Dani Filth)


Twee maanden later leefde de hype voor de nieuwe plaat opnieuw op. Hoewel fans overwegend positief waren, wist de tweede single ‘Wonderful Life’ geen radiosucces te boeken. Wel hoorden we de eerste collab. Op de plaat neemt Dani Filth, leadzanger van Cradle of Filth, namelijk een deel van de zangpartij voor zijn rekening.

Bring Me the Horizon

Bring Me The Horizon
Foto: Bart Heemskerk

De roots van de Bring Me The Horizon liggen rondom het Engelse Sheffield. Met Oliver Sykes als frontman begon de band met het maken van harde metalcore en deathcore. Inmiddels weet de band dat te combineren met catchy nummers en het scoren van grote hits. In 2019 komt de band met een nieuw album en daar hoort ook een festival tournee bij. Onder meer Rock Werchter wordt vereerd met een bezoek komende zomer.