Tamás Kádár: “We dromen ervan Malala Yousafzai als spreker op de Sziget mainstage te zien”

1365
Sziget 2018
Photo: Rockstar Photographers

Tijdens Eurosonic Noorderslag vroegen we festivaldirecteuren naar de plannen voor komend festivaljaar. Wat kunnen we verwachten in de line-up? Wat zijn de veranderingen qua terrein? Is gender equality aanwezig op de podia en is duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp? We spraken met CEO Tamás Kádár en blikten vooruit op Sziget 2019. 

Line-up: Wat kunnen we verwachten?

“De laatste dag hebben we Foo Fighters staan met Twenty One Pilots ervoor, ik denk dat dat een heel opvallende combinatie is. Daar kijk ik erg naar uit, maar ook naar het optreden van Florence + the Machine. De eerste dag beginnen we met Ed Sheeran, daar zijn nog maar een paar honderd tickets voor over. Volgens mij hebben we nog nooit een dag zo snel uitverkocht. De zaterdag en zondag headliners moeten nog aangekondigd worden. In de komende paar weken zullen we met nieuwe namen komen.”

“We hebben geleerd dat het belangrijk is om grote namen bovenaan de poster te hebben staan, want daar kijken mensen naar. De lijst daaronder is oneindig. We hebben zestig podia en er is alleen tussen 06.00 – 10.00 uur geen geluid. Dat geeft ons de mogelijkheid om ontzettend veel te laten zien, ook buiten muziek in de vorm van theater, kunst en circus, bijvoorbeeld. Wij willen dat de bezoekers het gevoel krijgen dat ze altijd maar een klein deel hebben gezien, en er nog veel te ontdekken valt, zodat ze niet kunnen wachten om het jaar erop terug te komen.”

“Hiphop is populair en blijft nog wel groeien. Het is een heel interessante en snel veranderende scene, met veel goede acts. Het is alleen ook een ingewikkelde scene met veel grote producties en grote persoonlijkheden. Het is riskant om hiphopartiesten te boeken. Rock en pop producties zijn professioneler wat liveproducties betreft. Ik verwacht dat hiphop dat nog wel gaat worden.”

Het terrein: Wat gaat er veranderen?

“Elk jaar zijn er weer een heleboel veranderingen. We willen onze Szitizens altijd nieuwe dingen laten zien en een blijvende ervaring geven. We gaan dit jaar bijvoorbeeld de World Music Stage veranderen; het wordt deel van world village. Het wordt een heel kleurrijk en divers stukje Sziget in het hart van Sziget. Er veranderen ook een aantal podia van plek en uiterlijk. Er komen nieuwe kleine stages bij, samen met -publieksfavoriet- de secret party plek. De grote podia blijven wel hetzelfde. We hebben ook weer een elrow party. Ik denk dat het thema van 2019 Chinese New Year wordt, maar dat moet nog worden bevestigd.”

“We zitten nu dichtbij onze maximale capaciteit met 95.000 mensen per dag. We kunnen niet verder groeien, omdat het een eiland is. Groeien in grootte is ook niet ons doel, omdat we niet willen dat Sziget te druk wordt. Wat we wel kunnen ontwikkelen zijn de services op het eiland. Sziget is anders dan andere festivals, omdat ik geloof dat we meer om onze bezoekers geven. Wat betreft campings, douches et cetera zitten we op een hoog niveau. Daar willen we in de toekomst nog meer aandacht aan besteden.”

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Streetfood is echt booming in Hongarije. We hebben niet alleen eten uit Hongarije, maar uit heel de wereld. Hoe meer foodtrucks je hebt, hoe beter voor het publiek. Met meer dan 120 kleine en gezonde kraampjes, in plaats van een paar grote stands, bieden we veel variatie. We hebben de laatste jaren ook meer vegan en vegetarische tentjes toegevoegd, omdat dat een grotere eis is van onze bezoekers.”

“Dit jaar hadden we voor het eerst meer Britten dan Nederlanders. Soms kan dat publiek erg luidruchtig zijn, dus daar waren we nerveus voor. Omdat de sfeer erg peaceful is, waren er uiteindelijk helemaal geen problemen. Onze Szitizens zijn erg makkelijk en behulpzaam. De waarden die wij als festival hebben, nemen zij ook mee. Dat is mooi om te zien.”

Sziget Elrow
Foto: elrow (Sziget 2018)

Toekomst: Wat zijn de dromen voor Sziget?

“Een van onze dromen is natuurlijk ver van tevoren uit te verkopen, maar ik denk niet dat dat gaat gebeuren. We proberen ook tickets voor de lokale bevolking willen vrij te houden, die de dag zelf nog kunnen beslissen of ze gaan. Ook hebben we de droom grote sprekers op de mainstage zetten: bekende mensen die kunnen vertellen over hun doelen. Vorig jaar hebben we geprobeerd Malala Yousafzai te verwelkomen en dit jaar proberen we het opnieuw. Ik weet niet of het gaat lukken, maar ze past perfect bij de Love Revolution. Het blijft de ultieme droom dat zij op het de mainstage staat. Buiten Malala willen we ook graag sprekers van Unicef en andere organisaties.”

“We zijn lid van de groep Superstruct. Zij investeren ook in andere festivals. We werken daarin met zes festivals en ik weet dat zij hun portfolio willen uitbreiden naar andere landen. We zijn een steeds grotere familie. Ik vind de markt rondom Hongarije, Servië, Roemenië en Polen erg intrigerend. Electric Castle is bijvoorbeeld een van mijn favorieten, maar Exit is ook bekend.”

“Toen Tomorrowland begon waren we erg onder de indruk van de aankleding. We zijn natuurlijk een ander festival, maar de benadering naar aankleding met de details is zeker iets waar wij van leren. Wij doen het meer in onze eigen hippie stijl, maar het is er wel op geïnspireerd.”

Sziget 2018
Credits: Rockstar Photographers (Sziget 2018)

Duurzaamheid op festivals: Hoe pakken jullie dat aan?

“Een heel belangrijke trend is duurzaamheid. Daar zijn wij ook veel mee bezig, het past bij onze Love Revolution. Een festival is over het algemeen niet heel duurzaam, maar een groot feest met veel afval en veel stroomverbruik. Ik denk dat veel festivals bezig zijn om te vergroenen.”

“In 2017 werden 1,3 miljoen bekers weggegooid. Sinds vorig jaar gebruiken we herbruikbare bekers, dus is dat aantal bijna nul. Op deze manier kun je de bekers drie of vier jaar gebruiken en zie je minder afval op het terrein. We zijn ook een nieuw beleid voor de rietjes gestart met onze campagne don’t suckWe geven die alleen weg op verzoek. Dit jaar gaan we verder en hebben we alleen nog papieren rietjes. We willen van het plastic af en zijn niet ver meer van dat doel. In 2020 hopen we dit te hebben bereikt.”

“Sziget is een internationaal festival met bezoekers van over de hele wereld. We werken hard om een hoge standaard te bieden qua services en entertainment dat verder gaat dan muziek. Daarom willen we meer zijn dan een muziekfestival, we zijn ook een cultural experience. We werken hard om onze waarden, zoals vrede, mensenrechten en duurzaamheid, te promoten. Hier is de Sziget Love Revolution op gebaseerd en dit dragen wij graag het hele jaar uit. Als onderdeel van deze missie proberen we onze Szitizens mee te laten doen in spellen waar waarden zoals recycling en ecocamping in naar voren komen. De vredige omgeving van het festival reflecteert op de bezoekers wat voor een fijne sfeer zorgt.”

Sziget 2018
Foto: Festileaks (Sziget 2018)

‘The New Normal’ line-up met 50/50 man-vrouwverdeling van Primavera Sound: Hoe kijken jullie hier tegenaan?

“Het is een interessante en goede benadering, maar tegelijkertijd erg riskant. Ik heb er een verdeelde mening over. Een band is goed of slecht, populair of niet. Op Sziget geloven we in het promoten van gendergelijkheid, maar als wij kijken naar het boeken van acts willen we dat ieder populair genre vertegenwoordigd is. Het zit wel in ons achterhoofd, maar het is niet leidend. Als je kijkt naar de trend van de afgelopen jaren, zou het ook de andere kant op kunnen slaan. Er zijn steeds meer fascinerende vrouwelijke performers te zien. Waarom zou je hen beperken tot 50%? Het zou ook meer kunnen zijn. We streven ernaar de beste acts te kiezen. Aan de andere kant is Primavera een goed voorbeeld van een festival dat iedere dag goede headliners kiest, en niet per se degene die het meeste kosten.”

Meer festival interviews

We hebben nog meer festivaldirecteuren gevraagd een blik te werpen naar de zomer van 2019. Lees daarom ook het interview met Eric van Eerdenburg over Lowlands.

Sziget 2019

Sziget 2018
Credits: Rockstar Photographers (Sziget 2018)

Sziget keert in 2019 terug voor de 27e editie. Het festival vindt plaats van 7 tot en met 13 augustus op het Óbuda-eiland, in hartje Boedapest. Voor de scherpe geest: het festival communiceert een dagje minder, maar duurt nog steeds even lang als voorgaande jaren. Dit om de laatste nacht van het festival niet te verwarren met een complete programmering gedurende de dag. Wil je weten hoe het er vorig jaar aan toe ging in Hongarije? Lees dan ons festivalrapport.

Tickets voor het festival zijn nu te koop via de website.

Import-Utrechtse. Houd van fruitbiertjes, feestjes en mijn Festileaks-collega's. Verder luister ik het liefst naar Radiohead, Childish Gambino en Jorja Smith. Sta binnen het team, vanwege mijn grote kennis van alles achterklap, ook wel bekend als Maloulevard.