50 jaar Pinkpop: dance-acts in Landgraaf

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2017)

Ooit begon Pinkpop als een traditioneel pop- en rockfestival waar mannen met gitaren en lang haar de dienst uit maakten. Naar mate Pinkpop langer ging duren en er meer podia kwamen, kwam er ook ruimte voor andere genre’s. Eén muzieksoort die echter nog altijd voor controverse zorgt is dance. Welke rol heeft dit gespeeld in 50 jaar Pinkpop?

De opkomst van dancemuziek

Het was het einde van de jaren tachtig toen de dancemuziek overvloog van Amerika naar Nederland en de rest van Europa. Het bleef echter lange tijd underground. Zelfs toen het doorbrak was het genre nog niet te bekennen op de grote festivals. Terwijl nummers als ‘No Limit’, ‘Get Ready For This’ en ‘Out Of Space’ de hitlijsten bestormden, waren de uitvoerende artiesten nog niet op Pinkpop te vinden.

Dat alles veranderde in 1994, de 25ste editie van Pinkpop. Het was het eerste jaar dat Pinkpop meerdere podia had en twee dagen duurde. Dat betekende ruimte voor een groter, breder programma. Daar helemaal bovenaan de poster vinden we de ambient house-pioniers van The Orb. Het was de eerste keer dat een elektronische act op het affiche van het Limburgse festival te vinden was, maar het zou zeker niet de laatste zijn.

Dj’s in de tent van Pinkpop 1996

Jan Smeets was duidelijk overtuigd van de kracht van dance. Twee jaar later werd er dan ook vol ingezet op deze nieuwe, opkomende muziekstijl. Met veel verbazing zagen fans hoe het Pinkpop-terrein werd uitgebreid met een tent die bijna volledig in de teken stond van dance, electro en house.

Op de zondag werd de tent bijvoorbeeld gevuld met Leftfield en Moloko (waar Róisín Murphy de zang verzorgde). Op maandag sloeg de dance-gekte nog verder door met een line-up waar menig dance-fan vandaag nog zijn vingers bij af zou likken: o.a. Chemical Brothers, DJ Angelo, Orbital, DJ Dave Clark en Underworld waren van de partij.

Alsof dat nog niet genoeg was streek The Prodigy in 1996 voor het eerst neer in Landgraaf. Op het hoofdpodium nog wel! Met een monsterlijke setlist wist de band het publiek voor eens en voor altijd te overtuigen: dance en Pinkpop gaan prima samen.

De toekomst van dance op Pinkpop

Een blik op de posters van de afgelopen edities laat zien dat Pinkpop de dance nooit meer heeft losgelaten. Hoewel het festival zich voornamelijk blijft richten op rock en pop, heeft dance de laatste jaren ook altijd een plek gehad. Denk maar aan de boekingen van Avicii (2015), Kygo (2016), Martin Garrix (2017) en Oliver Heldens (2018).

Hoewel dit soort acts op Pinkpop nog steeds als controversieel worden gezien en misschien niet iedereen er blij mee is, lijkt deze trend voorlopig nog niet te stoppen. Ook voor de 50ste editie staan er weer genoeg dj’s op de line-up. Zo kun je dit jaar genieten van o.a. Armin van Buuren, Major Lazer en San Holo.

Pinkpop 2019

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

In 2018 prijkten Pearl JamFoo Fighters en Bruno Mars op de line-up van de 49e editie van het festival in Landgraaf. Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigste verjaardag, en het volledige affiche is inmiddels bekend: Mumford & SonsThe Cure en Fleetwood Mac zijn de headliners. Het festival vindt plaats in het pinksterweekend: 8, 9 en 10 juni 2019. De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Pinkpop? Check in ons festivalrapport wat bezoekers van de afgelopen editie vonden. Beluister uiteraard ook onze Spotify-playlist van de aankomende editie om alvast in de stemming te komen.