Over twee dagen is het weer tijd voor de traditionele Pinkpop perspresentatie! Dan zal eindelijk het overgrote deel van de line-up bekend worden, maar voor het zover is blikken we nog eens terug. Alle afgelopen perspresentaties – en dat zijn er een boel – hebben namelijk voor genoeg memorabele momenten gezorgd. Wij zetten er een aantal op een rijtje!

2012: de introductie van de Jan Smeets Award

Foto: Kamiel Scholten

Tijdens de perspresentatie in 2012 reikt Jan Smeets voor het eerst de ‘Jan Smeets Award’ uit. Die werd een aantal maanden eerder in het leven geroepen door Mojo, omdat het op dat moment maar liefst vijftig jaar geleden was dat Smeets zijn eerste popconcert organiseerde. De winnaar gaat niet alleen met de eer naar huis, maar wint ook een bedrag van €20.000,-. In 2012 wint het Limburgse festival Bruis Maastricht de eerste award. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en wordt hij komende woensdag al voor de de achtste keer uitgereikt. Wie zal ermee vandoor gaan en daarmee in de voetsporen treden van onder andere Jera On Air (2017) en de Kunstbende (2018)?

2014: Jan Smeets belt met The Rolling Stones

Rolling Stones

Al tijden gaat het nergens anders meer over in aanloop naar Pinkpop 2014: zouden The Rolling Stones echt naar het festival komen? De band gaat weer touren en Smeets bevestigt dat hij met de mannen in gesprek is en zelfs een bod heeft gedaan. Op de ochtend voor de perspresentatie lekt het tourschema in de app van The Stones, waar ook Pinkpop bij vermeld staat. Smeets blijft terughoudend en zegt dat het pas zeker is wanneer de band het zelf laat weten. Een paar uur later, tijdens de presentatie, wordt er op het podium een telefoon aan Jan Smeets gegeven. De spanning in de zaal is te snijden: wie heeft hij aan de lijn en wat gaat er gebeuren? Dan is het vanaf de andere kant van de lijn te horen: The Rolling Stones staan op Pinkpop, eindelijk!

2018: Jan Smeets wint een Lifetime Achievement Award

Jan Smeets Giel Beelen Pinkpop
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Tijdens de perspresentatie van 2018 mag Jan Smeets een Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen. Die wordt uitgereikt door het bestuur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals en gaat naar personen die een grote bijdrage leveren of hebben geleverd aan de popsector. Na 48 jaar is Smeets niet meer weg te denken uit het Nederlandse festivallandschap. Hij mag de prijs eindelijk in ontvangst nemen en treedt daarmee in de voetsporen van onder meer Leon Ramakers en VPRO 3voor12.

2019: met de Pinkpoptrein richting Paradiso

Pinkpop Jan Smeets Giel Beelen
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

We blikken niet alleen terug op de momenten die geweest zijn, we kijken ook naar wat in het verschiet ligt! Komende woensdag rijdt de Pinkpoptrein, die in 2016 onthuld werd door vervoerder Arriva, van Geleen naar Amsterdam. De trein heeft een interieur dat geheel in het teken staat van Pinkpop, maar dit jaar rijdt de trein voor het eerst naar de perspresentatie. Tijdens de treinrit worden onder andere live optredens gegeven door Limburgse talenten. De rit is exclusief voor winnaars van een prijsvraag die eerder dit jaar gehouden werd door de organisatie van het festival. Behalve de treinrit krijgen de winnaars natuurlijk ook toegang tot de perspresentatie zelf.

Pinkpop 2019

Pinkpop 2018
Foto: Luca Bopp / Festileaks

Pinkpop wordt aankomend jaar gehouden van 8 tot en met 10 juni. Tijdens de vijftigste editie zijn Fleetwood Mac en Mumford & Sons de headliners! Daarnaast reizen acts als Tenacious D en Bring Me The Horizon ook naar Landgraaf komende zomer. De Pinkpop Perspresentatie, waar de complete line-up wordt gepresenteerd, vindt op 13 maart plaats. Die volg je live via Festileaks. De voorverkoop start drie dagen later: op 16 maart kun je een ticket voor het festival bemachtigen.

Kun jij niet wachten op het moment dat er meer nieuws over de komende editie komt? Op ons forum kun je al speculeren over de rest van de line-up. Check daarnaast ook zeker onze app in de Apple Store of de Google Play Store, daarmee blijf je op de hoogte van het laatste festivalnieuws!

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.