This post is also available in: English

In Nederland en België hebben we het goed voor elkaar: de Lage Landen hebben gemiddeld de hoogste festivaldichtheid per inwoner. Toch vinden we de meest unieke evenementen vaak in het buitenland. EXIT festival in Servië gaat verder waar de Nederlandse en Belgische festivals stoppen. Deze 6 dingen maken het tot een unieke belevenis.

1. Een schitterend verlaten fort

EXIT Festival
Foto: Marko Obradovic Edge

Beeld je in; één van ’s werelds grootste festivals, maar dan in Paleis Het Loo of Slot Loevestein. In de nabije omgeving blijft zo’n sprookjesachtige festivallocatie een droom. Maar in Servië, daar wordt die droom werkelijkheid in het fort van Petrovaradin. De verlichte wachttorens, talloze tunneltjes en afgebrokkelde vestingsmuren waren afgelopen jaar goed voor de titel ‘beste festivallocatie van Europa‘. Protip: check vooral even álle aftermovies om compleet bij weg te zweven.

2. (Echte) zomerse tempraturen

EXIT Festival

Je voelt de bui al hangen – letterlijk. Het feit is namelijk: de zomer in de Lage Landen kan niet tippen aan die van Servië. Gedurende het festival geniet je daar van een steady 28 graden. Doordat de hoofdprogrammering pas om 16:00 uur van start gaat, heb je tijdens deze piektemperaturen de mogelijkheid om verfrissing op te zoeken. Lekker uitbrakken op een terrasje, of bijbruinen op het Donau-strand – het kan allemaal op een steenworp afstand van het festivalterrein.

3. Goedkoop eten en drinken

EXIT Festival

Je kent het wel; al jankend je pizza slice afrekenen met 88 munten, 21 kamelen en een nier van je peuter. Op dit gebied weet EXIT de concurrentie dan ook compleet uit het veld te slaan. Een halve liter bier voor 2 euro, een warme maaltijd voor 8 euro en ga zo maar door. Deze bodemprijzen reiken ook tot buiten het festivalterrein. In Novi Sad schuif je namelijk voor een habbekrats aan in de beste restaurants en gezelligste bars/clubs.

4. 1000+ artiesten en optredens

EXIT Festival

Zoals een wijs man (ongetwijfeld) ooit zei: “Meer artiesten, meer beter.” Nederlandse festivals programmeren vaak slechts tientallen acts en hebben met hooguit 10 podia wel genoeg. Daar kom je op EXIT niet mee weg. Het affiche is zo lang, dat je er haast een boekbespreking over kan houden. Verdeeld over 40 verschillende podia tref je acts als The Cure, Skepta en Greta Van Fleet. Van reggae op de Wenti Wadada tot aan de harde gitaren op de Explosive Stage. Op EXIT heb je het allemaal!

5. Twee Main Stage’s

EXIT Festival

Qua artiesten en podia houdt het niet op. Niet vanzelf. Op EXIT zie je the top of the bill namelijk niet alleen terug op het hoofdpodium. De bekendste artiesten worden onderverdeeld over twee stages. De reguliere Main Stage staat in het teken van bands en EDM-dj’s. Als tegenhanger wordt bij de Dance Arena de focus gelegd op techno en house. Pure perfectie dus voor iedereen met een volharde muzieksmaak.

6. Afterparty’s tot 14:00 ’s middags

EXIT Festival
Foto: Marko Ristic

Waar Jan Smeets graag de avondklok inlast, geeft niemand een fuck in Servië. Hier gaan de feestjes tot in de middag door. Dit zorgt ervoor dat je tijdens je bezoek geheid één van de iconische zonsopgangen in het fort meemaakt. Menig Insta-liefhebber zou er een slakkenspoor van achterlaten. De dagprogrammering sluit vervolgens ook weer naadloos aan op de afterparty. Voor alle gekkies en over-energieke projectielen is EXIT dan ook het perfecte festival om alle stoom af te blazen.

EXIT Festival 2019

EXIT Festival 2018

Het Servische EXIT Festival vindt dit jaar plaats van 4 tot en met 7 juli in Novi Sad. Met de aankondigingen van onder meer The Cure, Charlotte de Witte, Skepta, Carl Cox en Dimitri Vegas & Like Mike is de toon gezet voor de line-up. Voor meer over het festival kun je terecht op de officiële festivalwebsite.

EXIT Festival steunt niet alleen op een sterke line-up, maar ook op een fabelachtige locatie. De nachtelijke sferen in en rondom het Fort van Petrovaradin maken de festivalervaring namelijk compleet. Niet voor niets won het festival afgelopen jaar de Festileaks Festival Award voor ‘beste locatie’. Nieuwsgierig geworden naar hoe EXIT wordt ervaren door de bezoekers? Check dan snel het festivalrapport van afgelopen editie.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.