Christine and the Queens imponeert met headline-waardige set op All Points East 2019

1201
Christine and the Queens
Photo: Tom Hancock (All Points East 2019)

Dit weekend is Christine and the Queens een van de headliners van Best Kept Secret 2019. Op All Points East liet Héloïse Létissier zien dat ze helemaal klaar is voor de headlinespot.

Zondag 26 mei gaf Chris (“we don’t have time for ‘tine and the Queens’ anymore”) haar eerste headline show op een festival ooit, als afsluiter van het All Points East festival in Londen. Haar 75-minuten durende show was een memorabele, headlinewaardige performance.

Die performance leunt vanzelfsprekend voornamelijk op haar ijzersterke popsongs. Met twee albums in de achterzak heeft de Francoise inmiddels een redelijk repertoire om uit te putten. Of ze ze nou in het Engels of in het Frans vertolkt: ‘Tilted’ en ‘Girlfriend’ geven altijd een heerlijke zomerse vibe. De hits worden al vroeg in haar APE-set gespeeld en zetten de toon voor wat een show vol catchy en dansbare songs zou worden. Een extra memorabel moment komt in de vorm van een emotionele vertolking van ‘Saint Claude’ en een akoestische cover van David Bowies ‘Heroes’.

Maar een Christine and the Queens show is meer dan slechts muziek. Iedere track wordt vergezeld door meerdere dansers die krachtig de betekenis achter de songs weergeven. Vul dat aan met een minimaal maar zeer effectief decor en het nodige vuurwerk en deze performance heeft alle aspecten van een geweldige theatershow. Inclusief strakke en mooie verhaallijn.

Over die verhaallijn. Christine and the Queens is misschien wel de muzikale personificatie van 2019. Op Chris, haar tweede en meest recente album, doorbreekt ze al zingend grenzen in gender en seksualiteit. Het thema speelt een grote rol in haar liveshow, waar Chris het androgyne titelfiguur op een krachtige manier neerzet. De performance viert de “eindeloze mogelijkheden” van het buiten de gebaande paden denken en het zijn van wie je bent. “Man it feels good to be out of place, out of time,” zegt Chris treffend tijdens haar All Points East-show. Het hele publiek knikt. Niet geforceerd, maar bevrijdend. Yes, Chris!

Ze vervolgt haar liveshow als een concept. Afgelopen festivalseizoen zagen we er daar meer van: bijvoorbeeld bij David Byrne en St. Vincent. De gemene deler is dat ze hun show zien als meer dan slechts het spelen van muziek. Het is het vertellen van een verhaal, met natuurlijk muziek, maar ook met andere culturele disciplines als dans en theater. In een interview met Festileaks benoemde Down The Rabbit Hole-directeur Ide Koffeman het al eens: het visuele aspect van een live productie wordt steeds belangrijker. Christine and the Queens’ show is het schoolvoorbeeld van deze ontwikkeling. En we kunnen niet wachten tot we er meer van kunnen zien.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Christine and the Queens

Héloïse Létissier, ofwel Christine and the Queens, is een Franse zangeres. Na haar tweede EP speelde ze in het voorprogramma van onder andere Lykke Li, Woodkid en Stromae. Ze brak internationaal door met haar debuutalbum Chaleur Humaine. Hier staat ook onder meer de hitsingle ‘Christine’ op. De tweede plaat Chris verscheen in september 2018. Deze zomer staat ze onder meer op Roskilde
en Best Kept Secret.

Best Kept Secret 2019

BKS 2018
Photo: Debbie Spaan / Festileaks

Best Kept Secret vindt dit jaar plaats in het laatste weekend van mei en begin juni. Op 31 mei, 1 en 2 juni 2019 strijkt het festival neer in Hilvarenbeek. Bon IverKraftwerk en Christine and the Queens zijn de headliners.

Wil je weten wat je allemaal kunt horen op het festival? Luister dan ook naar onze playlist.

Hallo! Ik ben Job en ik kom uit het pittoreske Oud Gastel in Brabant. Festivals zijn mijn grootste hobby, ik ben iedere zomer wel op een aantal festivals te vinden. Sziget is mijn favoriete festival en mijn favoriete bands zijn Foo Fighters, Muse, Editors en U2. Daarnaast hou ik ook heel erg van techno!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.