Mañana Mañana-programmeur Elianne Weijers: “Je ziet de vruchten van wat je zelf hebt bedacht”

1068
Mañana Mañana 2019
Photo: Marloes Verkade / Festileaks

Feestfabriek, organisator van Mañana Mañana en Zwarte Cross, werkt met 35 man sterk heel het jaar hard om jou een ultieme festivalbeleving te bieden. Op Mañana Mañana lopen we een dagje mee met Elianne Weijers en Ilja Vaags, programmeurs van beide festivals. Ze laten ons zien hoe ze de artiesten begeleiden van de voordeur tot aan het podium. 

Rondcrossen op een golfkarretje

Mañana Mañana 2019
Photo: Marloes Verkade / Festileaks

Als een artiest zich bij binnenkomst heeft aangemeld, worden Elianne en Ilja opgeroepen. Dat is voor hun het startsein, waarna ze de artiesten verwelkomen en naar de podia rijden. Ze checken of alles geregeld is en of er nog ergens hulp nodig is. Ze controleren bijvoorbeeld of de apparatuur in orde is, maar regelen ook de bevoorrading van de kleedkamers. De hele dag rijden ze in een golfkarretje rond om dit voor alle podia in de gaten te houden. Op Mañana Mañana kunnen ze dat samen doen, maar op de Zwarte Cross is de productie veel groter. Dan hebben ze beide een aantal assistenten om het voor alle 41 (!) podia in goede banen te leiden. 

Boeken en begeleiden op Mañana Mañana

Mañana Mañana 2019
Photo: Marloes Verkade / Festileaks

De artiesten die ze op Mañana Mañana wegwijs maken, zijn ook de acts die ze zelf geboekt hebben. Samen met drie andere mensen programmeren zij het hele festival. Dat doen ze ook voor de Zwarte Cross, maar omdat dat zoveel groter is houden ze daar meer het overzicht. Elianne licht toe: “In september is de eerste meeting voor de nieuwe editie. Daar bespreken we wat we willen. Dan wordt er ook een lijst van toffe acts samengesteld en gaan we ermee aan de slag.”

“Rond maart is alles geboekt en gaan we ook de technische riders verzamelen. Die geef ik door aan de geluidscrew. Ook de ‘hospitality riders’ worden natuurlijk vooraf verzameld. Daar staan de wensen voor de kleedkamers in.” Ilja is ook bezig met het plannen en verzamelen van beeldmateriaal. “Ik maak een lijst van 6 A4’tjes met dingen waar we foto’s van willen. Buiten het terrein en het publiek staat daar bijvoorbeeld ook een cateraar of een fotogenieke band tussen. De fotografen vinken dat af en houden ons archief bij.”

Een speciale band met een speciaal theatergezelschap

Photo: Marloes Verkade / Festileaks

“Aan het begin van de festivaldag zorgen we eerst dat iedereen van ons team op de juiste plek staat en beginnen wij de kleedkamers in orde te maken. Die bestaan hier voornamelijk uit grote tenten. Er zijn ook een aantal acts die hier slapen.” Eén van die acts is het theatergezelschap Hydra dat ook al twaalf jaar op de Zwarte Cross staat en daar met zo’n 130 mensen uitrukt. Hoewel de groep pas voor het eerst op Mañana Mañana staat, zijn ze erg te spreken over het aanwezige publiek: “Vooraf bedenken we een aantal acts, maar er wordt ook heel veel geimproviseerd. Het publiek reageert hier heel goed, hier ontstaan echt gave dingen.”

Een festivaldag zit vol verrassingen

Photo: Marloes Verkade / Festileaks

Ook Elianne en Ilja improviseren veel op de dag, want zij worden de hele dag opgeroepen met kleine brandjes die ontstaan. “Gisteren was er nog een act die naar Schiphol moest. Gelukkig wist ik dat er een dj was die daar ook moest zijn. Toen is ie daar bij meegereden en was het opgelost. Het zijn vaak dingen die de artiesten zelf zijn vergeten, maar je probeert natuurlijk toch mee te denken en het samen op te lossen. Ook hadden we in 2014 met noodweer te maken, waardoor je snel moet schakelen. Veiligheid en indien mogelijk entertainment zijn dan prioriteit, daar hebben we natuurlijk protocollen voor. We hadden ‘s nachts onweer, waardoor er steeds meer mensen droog in een tent kwamen staan. Jack Broadbent speelde daar toen en heeft er nog een mooi feestje van gemaakt.”

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Do It Yourself-mentaliteit

Photo: Marloes Verkade / Festileaks

Elianne is nog steeds enthousiast. “Dit is alweer mijn vijfde jaar dat ik aan Mañana Mañana werk. Ik vind het superleuk dat je het hele traject zelf doet. Van het programmeren, tot bio’s schrijven tot de begeleiding op de dag zelf. Je ziet de vruchten van wat je zelf hebt bedacht. Er heerst echt een do it yourself-mentaliteit. De artiesten zijn heel dankbaar en het is nooit hetzelfde. Je leert heel veel mensen kennen.”

Blonde import-Amsterdammer met een zwak voor België. Wil geen optreden missen van Arctic Monkeys en Tame Impala. Standaard te vinden op Down The Rabbit Hole.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.