7 dagen kamperen op Sziget 2019? Hier zijn onze overlevingstips!

Foto: Sandor Csudai

Sziget 2019 begint over minder dan een week. Van Ed Sheeran tot Foo Fighters, het Hongaarse festival biedt hoogtepunt na hoogtepunt. Maar hoe overleef je als Szitizen in godsnaam een week kamperen in hartje Boedapest? Wij geven je 7 tips!

Sziget is één van de grootste festivals van de wereld en ligt middenin het centrum van de Hongaarse hoofdstad. Ongeveer 130.000 mensen gaan genieten van de prachtige muziek en vette feestjes op het eiland Óbuda. 7 dagen lang kamperen ziet natuurlijk niet iedereen zitten, maar met deze tips wordt het een fluitje van een cent!

Koop een moving-in ticket

Om je aankomst bij Sziget wat makkelijker te maken, kun je ervoor kiezen om al te kamperen voordat het festival begint. Het muziekprogramma gaat officieel op woensdag van start, maar je kunt het festivalterrein al één of zelfs drie dagen eerder betreden! Ontdek het eiland als het nog lekker rustig is en regel een mooi kampeerplekje voordat de massa arriveert. Bovendien kun je op dinsdag al genieten van de officiële Sziget warm-up party in Boedapests legendarische club A38 (op een boot!). Moving-in en warm-up party tickets kun je bestellen op de officiële festival website.

sziget beach
Photo: Lászlö Mudra (Rockstar Photographers)

Locatie, locatie, locatie

Misschien wel de belangrijkste tip. De juiste plek voor je tent kan je nachtrust maken of breken. Schaduw in de ochtend is goud waard, bijvoorbeeld in het bos dichtbij het strand. Let ook op de standjes om je heen. Sommige bars zouden tijdens het festival weleens kunnen veranderen in 24-uurs podia! Tenslotte een laatste essentiële locatietip: vind een vlakke ondergrond, liefst zo ver mogelijk verwijderd van greppels. Een ongeluk zit in een klein hoekje (of greppeltje) als je na een lange dag festivallen over de camping dwaalt…

Kies voor luxe

Met een ‘normaal’ Sziget ticket kun je je tent opzetten waar je wilt, binnen de reguliere festivalgrenzen. Als je echter wat meer comfort zoekt, zijn de camping upgrades misschien wel wat voor jou. Op deze speciale campings vind je betere (sanitaire) voorzieningen en soms zelfs een zwembad! En de Bridge Camping ligt bijvoorbeeld vlak naast de ingang van het eiland. Anderen hebben een speciaal thema, zoals de Apero Camping, die een Frans tintje kent. Wees wel snel, een hoop upgrades zijn al uitverkocht. Check op de festival website welke upgrades nog beschikbaar zijn.

Photo: Sandor Csudai

Huur je kampeergerei

Sziget heeft ook iets verzonnen om je reis zo comfortabel mogelijk te maken. Je kunt je tent, luchtbed en slaapzak via de festival website kopen, zodat ze op je liggen te wachten zodra je aankomt. Hoef jij niet als een pakezel Boedapest door. Chill!

Laat waardevolle spullen niet in je tent

Open deur, toch? Niets is verschrikkelijker dan brak bij je tent aan komen en je portemonnee of speaker blijken gejat. Deels kun je dit wel plannen: neem niet zo veel dure spullen mee naar een festival. De kans is groot dat je het toch nauwelijks gebruikt. Voor de zaken die je tóch heel graag meeneemt, biedt Sziget ook bewaakte kluisjes aan. Ze zijn vrij populair, dus wees verstandig en reserveer ze van tevoren.

Neem hoestdrank of keelsnoepjes mee

Festivalveteranen zullen ongetwijfeld bekend zijn met het fenomeen: de Sziget hoest. 130.000 mensen die zeven dagen lang hossen en springen doen het eiland natuurlijk geen goed, dus het kan er nogal stoffig worden. Een bandana om je mond helpt al, maar een hoestdrankje of keelsnoepjes werken nog beter. Je wil natuurlijk wel uit volle borst met Ed Sheeran of Dave Grohl mee kunnen brullen!

Sziget
Photo: Sandor Csudai

Boek een hotel voor je laatste nacht

Wanneer het je dan gelukt is, zeven nachten op de Sziget camping, dan moet je nog naar huis. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om linea recta in de nachtbus te klimmen, maar een nachtje bijkomen in een comfortabel bed is misschien een betere optie. We geven toe: het is een kleine investering na een week die al duur genoeg geweest is, maar het is z’n geld volledig waard. Of weet jij een betere manier om je post-festival depressie af te trappen?

Photo: Rockstar Photographers

Sziget 2019

Sziget keert in 2019 terug voor de 27e editie. Het festival vindt plaats van 7 tot en met 13 augustus op het Óbuda-eiland, in hartje Boedapest. Voor de scherpe geest: het festival communiceert een dagje minder, maar duurt nog steeds even lang als voorgaande jaren. Dit om de laatste nacht van het festival niet te verwarren met een complete programmering gedurende de dag. Wil je weten hoe het er vorig jaar aan toe ging in Hongarije? Lees dan ons festivalrapport.

Voor meer informatie, check onze Sziget-pagina of de officiële website.

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen