Dit is hoe Splash! omging met de afzeggingen van A$AP Rocky en Chance the Rapper

Photo: Sophie Roggeband

Hiphop-festivals worden wel vaker geteisterd door afzeggingen van artiesten, maar het gebeurt zelden dat twee van de drie headliners niet komen opdagen. Dat is echter precies wat er gebeurde op het Duitse Splash! Festival, waar A$AP Rocky en Chance the Rapper beide hun shows moesten afzeggen. Hoe gaat een festivalorganisatie daarmee om? 

“Ten eerste is het enorm balen”, vertelt Tommy, de vermoeide woordvoerder van Splash! “Wij keken enorm uit naar de headliners. Voor Chance the Rapper zou dit zijn enige Duitse show zijn dit jaar, en A$AP Rocky is altijd een fan favourite.”  Dat laatste liet het publiek het hele weekend luid en duidelijk merken. Posters met A$AP Rocky erop werden beklad met graffiti-teksten als ‘Free Rocky’ en de leus ‘Free A$AP’ wordt veelvuldig gescandeerd. 

Skepta, Schoolboy Q en Action Bronson als waardige vervangers

“Met dit soort situaties moet je nu eenmaal omgaan. Naar mijn idee hebben we het goed opgelost. Zo hebben we Chance the Rapper vervangen met Skepta en Schoolboy Q. Ik had zelfs het idee dat het publiek dat vetter vond dan wanneer Chance er had gestaan.”, aldus Tommy. “Met A$AP Rocky was het extra lastig omdat hij zo last minute moest afzeggen. Binnen twee of drie dagen kun je simpelweg geen nieuwe headliner meer vinden, terwijl je dat natuurlijk wel wilt als je headliner afzegt. Door Action Bronson op de poster te zetten hebben we er toch het beste van kunnen maken.”

Skepta
Photo: Lotte Spek Photography

De toevoegingen van Skepta, Schoolboy Q, Action Bronson en nog een handje vol Duitse artiesten bleek een goede oplossing. Het hele weekend was er geen negatief geluid te horen (enkel de steunbetuigingen voor A$AP Rocky) en het terrein was gezellig vol. Volgens Tommy zijn bijna alle kaartkopers van het uitverkochte Splash! ook komen opdagen: “Ik kan dus niet zeggen dat het festival in het water viel. Het is gewoon erg jammer, we hebben dit ook nog nooit gehad.”

Vertrouwen in de artiesten

Een organisatie kan uiteraard nooit de garantie geven dat alle acts op de poster ook daadwerkelijk komen, maar hiphop festivals lijken vaker dan gemiddeld het slachtoffer te zijn van afzeggingen. Toch heeft de organisatie van Splash! Op geen enkel moment gedacht aan een plan B. “We vertrouwen er altijd in dat iedereen z’n afspraken nakomt.”, verklaart Tommy. “Het zou geen fijne manier van werken zijn als je altijd een back-up klaar moet hebben staan voor het geval een artiest afzegt.” 

“In dit geval hadden de artiesten ook goede redenen om af te zeggen. Als Chance the Rapper aan zijn album wilt werken, dan snap ik dat heel goed. En aan het feit van A$AP Rocky vast wordt gehouden in Zweden kan niemand wat doen op dit moment. We hebben allemaal wel eens een afspraak moeten afzeggen omdat er iets belangrijks tussenkwam of er iets onverwachts gebeurde. Artiesten zijn daar niet anders in.” 

Even goede vrienden

Op de vraag of deze plotselinge afzeggingen de relatie met A$AP Rocky, Chance the Rapper of hun management schaadt geeft Tommy snel en stellig antwoord: “Nee. We willen beide rappers nog steeds enorm graag op Splash! Zien, misschien zelfs volgend jaar al. Op het moment dat we A$AP Rocky of Chance the Rapper kunnen boeken, zullen we dat altijd doen.” 

Wat vond jij van Splash! 2019?

Heb jij ook je ogen ook uitgekeken op Splash! 2019? Dan horen we graag jouw mening. Wat vond je van de line-up, het eten, de logistiek, de sfeer en meer? Laat het snel weten in het festivalrapport van Splash! 2019. 

[awards poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”splash”]

Splash! 2019

Foto: Sophie Roggeband

Splash! is één van de grootste hiphop festivals van Europa. Op het Ferropolis terrein (bekend van o.a. Melt) komen elk jaar duizenden bezoekers samen om te genieten van de beste Duitse en internationale hiphop acts. Dit jaar werd het festival geteisterd door afzeggingen van o.a. A$AP Rocky en Chance the Rapper. Met Skepta, Brockhampton, Suicide Boys, Action Bronson en Future op de poster mocht er echter niet geklaagd worden en beleefde het festival een geweldige 22ste editie.