Advertisement

Zwarte Cross creative Johan Kampman: “We bedenken de hele dag stomme dingen”

Zwarte Cross 2016
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Johan Kampman is namens de Feestfabriek betrokken bij alle marketingactiviteiten voor zowel Mañana Mañana als Zwarte Cross. We spraken hem over zijn werk en daarmee ook over de ludieke acties die er dit weekend rondom de Zwarte Cross te vinden zijn.

Van Gerwen vs. Van Barneveld

Als marketing-bolleboos is Johan vaak bezig met het bedenken van gekke, opvallende of choquerende programmaonderdelen. Eén van de meest bijzondere programmaonderdelen van dit jaar is de dartwedstrijd tussen Barney en Mighty Mike. “Ik was bij een dartwedstrijd geweest en had die sfeer daar toen geproefd. Hoe iedereen zo opgaat in die wedstrijd en de gezelligheid eromheen, geweldig! Ik dacht ‘dit moet toch ook in de Megatent kunnen’. Dus zo zijn we gaan denken en iedere twee weken gaan zitten. Uiteindelijk is het gelukt en het is heel bijzonder. Het is misschien wel de laatste wedstrijd dat ze samen spelen. We hebben veel dingen in de tent speciaal aangepast, tot de lampen aan toe. We wilden dezelfde goede dartsfeer neerzetten. Michael van Gerwen is uiteindelijk door Tante Rikie gekroond tot eerste Achterhoeks Kampioen Darts.”

Bordjes

Foto: Dianne de Kievit / Festileaks

Op het terrein van Zwarte Cross kom je om de haverklap een bordje tegen met daarop een schunnige, lollige of ronduit gortdroge tekst. Ze zijn elk jaar populair, sommige mensen maken er zelfs een sport van om ze allemaal te spotten. Johan: “De bordjes die je op het terrein van de Zwarte Cross ziet bedenken we allemaal zelf. Na de grote brainstorm in september bedenken we wat we met de komende editie willen. Dan komen de bordjes dus ook weer langs. We gaan dan nadenken, het begint eerst serieus en daarna is het vooral heen en weer roepen. Er gaat heel veel vanzelf. Het meeste wordt bedacht tijdens de koffie, maar soms ook tijdens een biertje. We beginnen maanden van tevoren met schilderen. Het is heel veel werk, het zijn denk wel honderd nieuwe bordjes of meer. Dit jaar zit er vast een dartbordje tussen, haha.”

Tante Rikie

Tante Rikie is het onmiskenbare en onmisbare boegbeeld van Zwarte Cross. De krasse dame dwingt voor de schermen respect af, maar is ook achter de schermen een feest om mee te werken: “Tante Rikie is dit jaar alweer voor de 23e keer festivaldirectrice. Ik maak ook de aftermovie en andere video’s met haar, we kunnen het goed vinden. Soms is ze wat sikkeneurig, maar van mij kan ze gelukkig veel hebben. Voor de aftermovie hebben we vorige maand al een deel opgenomen, dat is ook met het Zwarte Cross-bestuur in een kasteel. Dan moet ze dus ook acteren. Het is destijds per ongeluk gegroeid, maar het is een goede match. Het is een heel lief mens, we moeten regelmatig om haar lachen.”

Mindervaliden en ouderen

Zwarte Cross 2018_poort
Foto: Dianne de Kievit / Festileaks

Johan maakt zich er ook sterk voor om de Zwarte Cross toegankelijk te houden voor ouderen en mindervaliden. Hij licht toe: “Met het mindervalide hotel willen we ook mensen die een dwarslaesie hebben aanbieden om het festival volledig mee te maken. Het gaat om ongeveer twintig mensen die dus op een speciale plek op het terrein overnachten, zodat het ook voor hen te doen is. Voor de oudere bewoners hier in de buurt hebben we vorig jaar ook nog een boot op wielen gemaakt, waarmee ze konden deelnemen aan de cross. Eén van die oudere vrouwen was die dag jarig, dus ging iedereen voor haar zingen. Ze zei dat het de mooiste verjaardag van haar leven was, ze vond het fantastisch. Een week later ontvingen we een brief dat ze was overleden, dat was heel triest. Tijdens haar dienst hebben ze ook nog uitgebreid stilgestaan bij het feit dat ze de week ervoor nog zo’n mooie verjaardag heeft gehad. Dit soort verhalen geven de Cross voor mij wel een speciaal tintje.”

Niet volgens de regels blijven denken

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Het festival is continue in beweging. Dat moet ook wel, want je moet blijven verrassen. “Dit jaar is de Krang-klasse in de cross nieuw, daar gaan we het even helemaal andersom doen. We verwachten knotsgekke creaties van de deelnemers. Vaak verzinnen we maar iets, het gaat op gevoel. Als je teveel volgens de regels gaat bedenken hoe het moet, gaat het vaak niet goed. Daarom gooien we in de Krang-klasse alle regels lekker overboord.”

Niet alleen qua programmering en invulling merkt Johan een verschil met eerdere edities: “Vroeger waren we niet uitverkocht, nu is dat vrij vroeg al het geval. Het dreigt telkens wat serieuzer te worden. Thema’s als duurzaamheid spelen nu bijvoorbeeld ook en rol. Dit jaar zijn de kartonnen trays bijvoorbeeld verboden, dat scheelt zo’n 14.000 kilo aan papier. We hebben nu ook een breder publiek, dat is wel goed.”

Mañana Mañana festival: klein maar fijn?

Mañana Mañana 2018

Ten opzichte van grote broer Zwarte Cross is Mañana Mañana een klasse apart. “Het is een heel ander festival. Daar ben je ook bezig om meer jongeren naar het festival te trekken. Dan zit je qua festival meer na te denken over de muziek en de afterparty’s. Je bent daar geen ludieke acties aan het bedenken zoals we met de Zwarte Cross doen. Daar komen maximaal 8.000 mensen, dat is hier heel anders. Het kost relatief meer werk. Daar maken we bijvoorbeeld ook de aftermovie helemaal zelf. Op de Zwarte Cross besteden we dat toch deels uit.” Hoewel Mañana Mañana dus een relatief kleiner festival is, vergt het soms nóg meer zorg dan het gevestigde Zwarte Cross.

“We lachen ons wat af”

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

“Dit is alweer mijn vijfde jaar voor de Zwarte Cross. Vroeger was het creatieve team veel kleiner, toen waren we met drie mensen en nu doen we het met tien man. Het is heel anders. De taken zijn nu beter verdeeld en het is daardoor relaxter. Met dit werk blijf je heel creatief bezig, dat is echt leuk. We bedenken de hele dag stomme dingen. Het is veel lachen en het is nooit saai. Ik ben er eigenlijk per toeval bijgekomen. Ik kon er ooit als vrijwilliger helpen en ben eigenlijk nooit meer weggegaan. Ik heb niet eens diploma’s. Er gaat hier veel op gevoel, dan bedenken we zo weer tien nieuwe dingen die we gaan uitvoeren. We denken hier veel ‘maar waarom niet?’ en dat is ontzettend fijn.”

Wat vind jij van Zwarte Cross 2019?

Was jij op Zwarte Cross dit jaar? Wij willen graag weten wat je van het festival vindt. Je kunt hieronder punten geven aan het festival. In september concluderen we welke festivals het tofste waren tijdens de Festileaks Festival Awards. Deelname is vrijwillig en anoniem.

[awards poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”zwarte-cross”]

Zwarte Cross 2019

Zwarte Cross 2017
Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2024

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 18-21 juli 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Marloes Verkade

Blonde import-Amsterdammer met een zwak voor België. Wil geen optreden missen van Arctic Monkeys en Tame Impala. Standaard te vinden op Down The Rabbit Hole.

Meer van Marloes