Prophets of Rage op Pukkelpop 2019: Veredelde coverband of kneitergoede supergroep?

Eén van de grote namen op het Pukkelpop-affiche is Prophets of Rage: de Amerikaanse supergroep bestaande uit leden van Rage Against the Machine, Cypress Hill, Audioslave en Public Enemy. Wij vroegen ons af: zit het publiek anno 2019 nog te wachten op hernieuwde uitvoeringen van legendarische songs als ‘Killing in the Name’ en ‘Bulls on Parade’? Of houdt men het liever bij de memorabele YouTube-registraties van het origineel?

Prophets of Rage doet al sinds de oprichting vragen oproepen. Is dit nu een coole supergroep, of kijken we toch een beetje naar een veredelde coverband? We namen de show op Pukkelpop 2019 als reden om voor eens en altijd antwoord te vinden op die vraag. Zijn de heren nog relevant in 2019 of heerst toch vooral het verlangen ooit nog eens het echte Rage Against the Machine te kunnen zien? En hoe pakt het dan uit als de mannen het podium betreden?

Voordat de mannen het podium betreden maken we al een praatje met aanwezige fans. Eens kijken wat zij er van vinden. Zo komen we aan de praat met de 25-jarige Christopher. Hij vertelt: “Ik houd heel erg van de muziek van Rage Against the Machine en zal dan ook zeker een kijkje gaan nemen bij Prophets of Rage. Ik heb wel het gevoel dat ze het voor het geld doen, maar dat maakt me niks uit.”

Oké, fans will be fans. Op naar de show.

Gebaseerd op nostalgie

https://www.instagram.com/p/B1UMmfQCEKR/?utm_source=ig_web_copy_link

Al vanaf het begin is duidelijk: dit is een groep die leunt op nostalgie. De eerste twee tracks (‘Prophets of Rage’ en ‘Testify’) zijn direct van respectievelijk Public Enemy en Rage Against The Machine. Is dat erg? Welnee, alle nummers zijn juist een feest der erkenning en Prophets of Rage zorgt dan ook voor een euforisch gevoel bij de meeste mensen. Het toont eerder de ongekende invloed aan van de drie bands.

Prophets of Rage is gewoon ontzettend goed

https://www.instagram.com/p/B1UUks6IGQf/?utm_source=ig_web_copy_link

Artodeto vat het eigenlijk wel goed samen op Instagram. Ni normaal die profeten! Het mogen dan wel uitvoeringen in een ‘nieuw jasje’ zijn, maar deze fan is nog altijd super enthousiast, zoals hij laat merken.

https://www.instagram.com/p/B1UYE7unE4h/?utm_source=ig_web_copy_link

I_pix gaat nog een stapje verder. Zij vindt de performance van Prophets of Rage zelfs het hoogtepunt van de dag! Veel meer is er natuurlijk ook niet nodig om aan te geven hoe waanzinnig je een band vindt spelen.

De grote knaller

Het zal je vast niet verbazen wat de grote knaller van de gig is: ‘Killing in the Name’ natuurlijk. De aardbeving van Pinkpop 1993 blijft achterwege, het publiek is wat rustiger dan vroeger, maar nog steeds zorgt ‘Killing in the Name’ voor een uitzinnige reactie bij het publiek.

Het moge duidelijk zijn dat Prophets of Rage het gemis van Rage Against the Machine heel goed opvangt, en dat festivalgangers dus nog steeds heel erg enthousiast worden van de muziek van weleer. Ondanks de hang naar het verleden is Prophets of Rage geen veredelde, maar een kneitergoede coverband!

Ben jij aanwezig op Pukkelpop 2019?

Was jij op Pukkelpop dit jaar? Wij willen graag weten wat je van het festival vindt. Je kunt hieronder punten geven aan het festival. In september concluderen we welke festivals het tofste waren tijdens de Festileaks Festival Awards. Deelname is vrijwillig en anoniem.

[awards poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”pukkelpop”]

Pukkelpop 2019

Photo: Pukkelpop – JOKKO

Dit jaar vond de 34ste editie van Pukkelpop plaats. Het evenement kent tien podia, meer dan 200 artiesten en een prachtige festivalweide. Het festival staat bekend als een gigantisch feest en legt mede daardoor ook steeds meer de focus op elektronische muziek en hiphop. Toch blijft het grootste deel van het programma bestaan uit bands. Op Pukkelpop 2019 sieren onder andere Tame Impala, Twenty One Pilots en The National (2x) het affiche. Ontdek alvast wat je kunt verwachten van de show van headliner Twenty One Pilots. Verder maakt het festival indruk met een schitterend aangeklede locatie. En dat zal de komende editie niet anders zijn. Voor meer informatie check je de officiële site van het festival.

Pukkelpop Logo

Pukkelpop 2023

Locatie
België
Hasselt-Kiewit, België
Datum 17-20 augustus 2023
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Michel Stempher

Mijn eerste festivalbezoek was in 2012 op Pinkpop, waarvoor ik op het allerlaatste moment een gratis ticket ontving. Sindsdien ben ik veel meer in het festivalleven gegroeid en bezoek ik ieder jaar wel twee grote festivals. Gedurende al deze liveshows heb ik een eigen muziekvoorkeur ontwikkeld: metal + alternatieve rock. Mijn favoriete bands zijn bijvoorbeeld System Of A Down, Tool en Within Temptation, maar ook rustigere bands zoals Radiohead en Sonata Arctica vind ik zeer goed.

Meer van Michel