Primavera Sound eerste grote festival met mobile-only ticketverkoop

Photo: Joris Bakker / Festileaks

Primavera Sound introduceert een mobile-only systeem voor de ticketverkoop. Met deze stap wil het festival de massale doorverkoop van festivaltickets tegengaan, zonder het de consument moeilijk te maken.

Het Catalaanse festival, dat eerder deze maand nog een Festival Award in de wacht sleepte, zet daarmee de eerste grote verandering in. Door middel van het mobile-only systeem zijn tickets altijd verbonden met de persoon en de telefoon waarmee deze gekocht zijn.

Het is binnen het systeem wel mogelijk om je gekochte ticket ‘terug te geven’; als iemand anders dan jouw ticket koopt, krijg jij het aankoopbedrag terug. Omdat je het daadwerkelijke ticket pas vlak voor de start van het festival ontvangt in de app, zijn tickets niet via andere kanalen te verkopen; kanalen waar men zelf een verkoopprijs kan bepalen. Zo zitten consumenten na aankoop niet definitief aan hun ticket vast, terwijl de zwarthandel bestreden wordt. Gaan andere grote festivals dit voorbeeld volgen?

Voor de nieuwe technologie is Primavera Sound een samenwerking aangegaan met DICE. In de app die ze ontwikkelden is er ruimte ingeruimd voor een wachtlijst. Phil Hutcheon, de directeur van DICE, geeft aan dat de nieuwe technologie ontwikkeld is om het publiek tegemoet te komen en het beheren van tickets makkelijker te maken.

Er gaan inmiddels verschillende geruchten over de line-up van het festival. Afgelopen jaar werd het programma begin december bekendgemaakt. Het evenement won daarbij de Festival Award voor ‘Beste Line-up’. Met headliners als Tame Impala, Solange, Interpol, Cardi B en Janelle Monáe had de organisatie de zaken weer goed op orde.

Primavera Sound 2020

Primavera Sound
Photo: Joris Bakker / Festileaks

Het evenement vindt plaats van 4 tot 6 juni 2020. De eerste headliner voor het festival in Barcelona is inmiddels bekend. Indierockband Pavement staat volgend jaar op de planken van het toonaangevende festival. De ticketverkoop voor Primavera Sound is van start gegaan. Voor een weekendkaart betaal je €190,-. Het festival viert in 2020 het 20-jarig jubileum.