Van de radar: waar is The Whitest Boy Alive gebleven?

Denk jij ook wel eens terug aan een artiest van ‘vroeger’ met de vraag: “Wat is er eigenlijk met hem gebeurd?” Je bent niet de enige. Sommige artiesten – hoe succesvol ook – lijken soms opeens van de aardbodem te verdwijnen. In 2014 verdween The Whitest Boy Alive, toen de band hun einde aankondigde. Maar was dat echt het eindstation? Waar is de band gebleven?

In 2003 begon The Whitest Boy Alive als een elektronische dance-groep, maar hun echte succes kwam pas toen ze de synthesizers inruilden voor de elektrische gitaar. In 2006 en 2009 brachten ze respectievelijk hun albums Dreams en Rules uit, waarmee ze een graag geziene gast op de festivals werden. Ze groeiden snel uit tot een band van formaat en stonden in vijf jaar tijd maar liefst drie keer op Lowlands. Daarnaast was The Whitest Boy Alive op festivals van alle soorten en maten te vinden, van Into The Great Wide Open tot Coachella. Dat duurde tot 2012. Twee jaar later kondigde ze hun afscheid aan.

Abrupt afscheid

Met een bericht op Facebook zwaaide de band abrupt af: “Dear Fans. We are no longer composing or playing together as The Whitest Boy Alive. The Rules we made for ourself became a Golden Cage. Thanks for all the support and love we have received during the years.” Veel specifieker werd het niet, maar één ding was duidelijk: dit was het einde van een tijdperk.

Leadzanger Erlend Øye blijft solo actief

Dat The Whitest Boy Alive de handdoek in de ring gooide, betekent natuurlijk niet dat alle bandleden maar in de plaatselijke super zijn gaan werken. In tegendeel, er ontsprongen verschillende soloprojecten uit de opheffing van de band. De meeste daarvan kwamen uit de koker van leadzanger Erlend Øye. In 2015 en 2019 bracht hij nog singles op eigen naam uit en ook in het live circuit bleef hij aanwezig. Zo deed hij afgelopen jaar nog een uitgebreide tour in Zuid-Amerika en was hij in 2018 nog op Into the Great Wide Open te vinden.

The Whitest Boy Alive naar Roskilde 2020

In 2017 keerde de band echter eenmalig terug voor een set van 45 minuten in Siracusa, Italië. De reden? De verjaardag van bandleden Erlend Øye en Marcin Öz. Het smaakte kennelijk naar meer, want uit het niets verschenen ze op de festivalposter van Roskilde 2020. Een comeback lijkt dus aanstaande. Tot dusver laat de website nog steeds weten dat de band non-actief is, maar hopelijk komt daar snel verandering in. Wie weet doet de band Lowlands voor de vierde keer aan? Fingers crossed.

Roskilde Festival Logo

Roskilde Festival 2023

Locatie
Denemarken
Roskilde, Denemarken
Datum 24 juni - 1 juli 2023
Line-up
Kendrick Lamar
Lil Nas X
Rosalía
Tickets Kopen