De publieks-top 25 beste optredens van Down The Rabbit Hole 2023

Phoenix op Down The Rabbit Hole 2023
Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

De heimwee is real… De drie dagen op de Groene Heuvels lijken in een oogwenk voorbij te zijn en we kunnen terugblikken op talloze hoogtepunten. Welke dat op muzikaal vlak zijn, vroegen we aan vele Down The Rabbit Hole-gangers. En dat levert een hele mooie lijst op.

Wij vroegen diverse Down The Rabbit Hole 2023 bezoekers op zowel het festivalterrein als via onze social kanalen een persoonlijke top-3 samen te stellen van de beste acts die ze gezien hebben. Smaken verschillen en dat is maar goed ook. Want dat levert hieronder een hele mooie lijst op: de publieks-top 25 van beste optredens van Down The Rabbit Hole 2023! Benieuwd of jouw favoriete acts er tussen staan? Scroll dan snel verder!

De Down The Rabbit Hole 2023 Countdown

25. King Princess
24. Ramkot
23. Ethel Cain
22. Heartworms
21. Katie Gregson-MacLeod
20. Naaz
19. Altin Gün
18. Lander & Adrian
17. Overmono
16. Sofi Tukker
15. Working Men's Club
14. bob vylan
13. Ben Howard
12. The Blaze
11. Death Grips

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

10. Burna Boy

Laten we eerlijk zijn, voor aanvang van zijn show stond Burna Boy met 1-0 achter. Oorspronkelijk zou Stromae het headlineslot vullen en het Nigeriaanse afropop-fenomeen maakte afgelopen maand niet echt een goede beurt door een vol Gelredome in de kou te laten staan. Maar Burna Boy is vandaag prima op tijd en vastberaden om van zijn 32e verjaardag – hij mag om stipt twaalf uur zelfs de kaarsjes uitblazen op een enorme taart – een onvergetelijke feestelijkheid te maken. Het swingt, het is extravagant en bovenal steengoed. Waar Fred again.. op vrijdag de gedoodverfde favoriet was, gaat Burna Boy er op zaterdag dik verdiend met de winst vandoor.

>> Lees verder over deze show in ons verslag van Burna Boy op DTRH 2023.

9. Nu Genea Live Band

Vorig jaar Lowlands, dit jaar Down The Rabbit Hole en op beide festivals de tent vakkundig op z’n kop gezet: Nu Genea doet er niet moeilijk over. Tijdens de show van Paolo Nutini is de Fuzzy Lop het toevluchtsoord voor festivalgangers met een enorme drang om te dansen. Het Italiaanse dj-duo met begeleidende band speelt z’n funky disco met zoveel energie, dat de vloerplanken trillen en het zweet van het plafond druipt. Bewegen zul je, en plakken van de hitte. Als het publiek dan na een klein uur nog met veel kabaal om een toegift brult, hebben we te maken met een absoluut hoogtepunt.

beste optredens van down the rabbit hole 2023
WannaBeAStar (SIDDERAAL) op Down The Rabbit Hole 2023. Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

8. SIDDERAAL

The Swamp is zonder twijfel het meest vuige stukje Down The Rabbit Hole. Om een uur of zes neemt de godfather van de Nederlandse house Joost van Bellen daar het roer over in The Steamer Club. Vijf uur lang beuken er beats tegen je borstkas die, hoe doet die Joost dat toch, tegelijkertijd als nieuw én oud aanvoelen. Soms weet je niet waar je kijken moet. Er loopt een varken over het podium met een bloedneus. Is dat niet sletlanaaa? Yoko Ono klimt in de gordijnen en Roxy-koningin Zu Browska fluistert lieve woordjes in je oor. Om 23.00 uur is het klaar en als je naar buiten waadt door de dikke gordijnen voor de uitgang, blijkt de zon al onder te zijn.

>> Lees ook ons hele verslag van The Swamp op DTRH 2023.

Tramhaus op Lowlands 2022. Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

7. Tramhaus

beste optredens van down the rabbit hole 2023
The Whitest Boy Alive op Down The Rabbit Hole 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Om 20:30 op de openingsdag van het festival trapt Tramhaus af in de Fuzzy Lop. Hoewel de show even op gang moet komen is het vanaf het begin erg strak gespeeld. Na een paar nummers krijgt de band het publiek ook volledig mee. Nog geen twee jaar na de eerste show van de punkband uit Rotterdam worden de hoge verwachtingen voor hun grootste optreden tot op heden helemaal waargemaakt. Een grote toekomst wacht de band als de ontwikkeling van de afgelopen jaren doorgezet wordt.

6. The Whitest Boy Alive

Eén van de opvallendste momenten komt van de Duits-Noorse groep The Whitest Boy Alive, dat voor het eerst sinds Lowlands 2012 in Nederland staat. Ze krijgen ondanks het gebrek aan veel bekende tracks (noch welke vorm of showaspect dan ook) de voetjes flink van de vloer bij een volgelopen main stage tijdens het eerste sunsetslot van Down The Rabbit Hole 2023. En dat zelfs zonder zon.

Fred Again.. op Down The Rabbit Hole 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

5. Fred Again..

Het succes lijkt niet op te kunnen voor Fred Again... Op Down The Rabbit Hole 2023 sluit de Britse producer de eerste dag af met een headlineshow. De set wordt gestart met ‘Kyle (Lost and Found)’ en ‘Blue (Better With Time)’ waardoor een dromerige sfeer ontstaat die tegelijkertijd ietwat mellow is. Daarna wordt een rollercoaster ingezet. Hoewel Fred Gibson de rest van de set het publiek goed meekrijgt met zijn hits, blijft het wat wisselvallig doordat de vaart uit de show wordt gehaald. In de blessuretijd maakt Fred Again.. zijn headlineplek dan toch waar door ‘Marea (We’ve Lost Dancing)’ en ‘Delilah (Pull Me Out Of This)’.

>> Lees verder over deze show in ons verslag van Fred Again.. op DTRH 2023.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

4. IDLES

Vanaf het eerste moment is duidelijk dat Idles op een vriendelijke manier de boel gaat slopen. Festileaks Forum-gebruiker Yumi vat het optreden van Idles op Down The Rabbit Hole 2023 goed samen: “een uur lang vrienden maken in de moshpit met een brede grijns.” In moshpits wordt glitter in het rond gegooid terwijl Idles op intrigrerende en serieuze wijze een messcherpe show neerzet. Een bonk energie barst over het podium waardoor Beuningen op zaterdagavond staat te trillen. De band laat ook weten meer te zijn dan een machine die muziek maakt door politieke statements te verwerken in de set. Zoals bij ‘Rottweiler’, de afsluiter van de set, waarbij de grootste circlepit van het weekend ontstaat. “We’ve been Idles, you’ve been fucking magic”, sluit Joe Tablot af.

Confidence Man 2023
Confidence Man op Dauwpop 2022. Photo credit: Boy Janissen / Fesitleaks

3. Confidence Man

Met hit-kanon Fred Again.., de unieke boeking van The Whitest Boy Alive, de onwijs populaire rapper Joey Bada$$ en Romy van The xx is het een lastige opgave om er als kleinere naam op het affiche uit te springen. Toch wordt het optreden van Confidence Man door veel festivalgangers aangewezen als een van de hoogtepunten van dag 1. Tussen 18:30 en 19:30 bestaat de Teddy Widder uit een uitzinnige menigte die uit de hand eet van de Australische indie-elektropopband. De voetjes gaan van de vloer en de hele tent zet het op een dansen!

beste optredens van down the rabbit hole 2023
Phoenix op Down The Rabbit Hole 2023. Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

2. Phoenix

Vorig jaar zagen we op Primavera Sound 2022 dat Phoenix stiekem een droomheadliner is met bakken vol indiehits. Nu is de Franse band ‘slechts’ sub op het hoofdpodium van Down The Rabbit Hole, maar zet het weer een show neer die ook niet zou misstaan als afsluiter. Bij aanvang staat het veld voor de Hotot nog wat leeg, maar gedurende de set komen er steeds meer mensen om mee te zingen met klassiekers als ‘Lisztomania’, ‘Entertainment’ en ‘1901’. Volgens zanger Thomas Mars is het zelfs het grootste publiek waar ze ooit voor hebben gespeeld in Nederland. Volgende keer dan als headliner?

Hotot op Down The Rabbit Hole 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

1. Paolo Nutini

De eer om Down The Rabbit Hole 2023 af te sluiten is aan Paolo Nutini. Hoewel de zondagavond nog wel eens rustiger wil zijn dan andere festivaldagen – zeker bij minder dansbare acts – is dat vanavond zeker niet het geval. Het begin van de set is misschien nog enigszins traag, maar zodra halverwege overal schoenen de lucht in gaan tijdens ‘New Shoes’ komt de Hotot echt helemaal los. Natuurlijk is ‘Iron Sky’ het duidelijke hoogtepunt en staan vele fans met kippenvel op hun armen te luisteren naar de fantastische stem van de Schotse zanger. ‘Shine a Light’ zorgt vervolgens voor de perfecte, epische afsluiting van het DTRH-hoofdpodium.

>> Lees hier ons uitgebreide verslag over Paolo Nutini op Down The Rabbit Hole 2023

Meer Down The Rabbit Hole 2023

Benieuwd wat je, naast de beste optredens van Down The Rabbit Hole 2023, nog meer gemist hebt? Of alles nog eens op je dooie gemak teruglezen? Check ook onze andere artikelen over de 8e editie van Down The Rabbit Hole:

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2023

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 30 juni - 2 juli 2023
Line-up
Burna Boy
Fred Again..
Paolo Nutini
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.