Release Day: alles over het nieuwe album van Stormzy

Daar is die dan: het nieuwe album van Stormzy. Heavy Is The Head is de eerste langspeler van de Britse rapper na het uitbrengen van zijn debuut Gang Signs & Prayer in 2017. Maar hoe is het album ontstaan? Wat betekent het, en nog belangrijker, wat kan je er van verwachten? Wij vertellen je de beste achtergrondinfo en leukste facts over Heavy Is The Head!

Hard werken

Dat Stormzy überhaupt de tijd heeft gehad om aan zijn nieuwe album te werken mag al een klein wonder heten. De Brit heeft namelijk sinds het uitkomen van Gang Signs & Prayer weinig tijd gehad om stil te zitten. Zo stond hij vorig jaar en afgelopen zomer op een groot aantal festivals en vulde hij zijn schema nog verder door bijvoorbeeld in te vallen voor A$SAP Rocky. Zijn headlinershow in de Pyramid Tent van Glastonbury 2019 is daarvan waarschijnlijk de meest indrukwekkende. Dit kwam niet alleen door zijn performance, maar ook door zijn sterke politieke uitlatingen die hij daar deed. Zo droeg hij een stab vest met de Union Jack erop als een teken van protest tegen de toenemende steekpartijen in London. Die politieke lading is dan ook zeker aanwezig op Heavy Is The Head.

Maar toch wist Michael Jr. tijd te vinden om de studio in te duiken om ons te verwennen met zestien gloednieuwe nummers. Het opname proces zal ongetwijfeld een heel proces zijn geweest, gezien hij niet alleen rekening moest houden met zijn eigen drukke schema…

Van je vrienden moet je het hebben

Op zijn nieuwe album heeft Stormzy namelijk een groot scala aan muzikale vrienden uit de kast getrokken. Maar liefst zeven collega’s kwamen opdraven om van het nieuwe werk van Big Michael een succes te maken. Zo staan o.a. Yebba, Burna Boy, H.E.R en Ed Sheeran op de lijst. Dat artiesten het niet erg vinden om met Stormzy op het podium te staan wisten we al, en werd deze zomer weer bewezen toen Chris Martin en hij ‘Blinded By Grace’ uitvoerden op Glastonbury.

Maar van alle namen in het lijstje is die van Ed Sheeran toch wel het meest opvallend. Althans op het eerste gezicht. Want hoewel de man achter hits als ‘A-Team’ in een ander genre actief is, gaan hij en Stormzy way back. Zo brachten de twee al in 2017 ‘Take Me Back To London’ uit, dat toen op een album van Sheeran stond. Dit keer was het dus zijn beurt om het album van Big Michael op te leuken.

Albumcover en tracklist

https://www.instagram.com/p/B5Da1ulJGH0/?utm_source=ig_web_copy_link

Zoals gezegd is de politiek niet ver weg bij een van zijn shows. De albumcover is daar al een goed voorbeeld van. Het laat Stormzy zien terwijl hij naar het stab vest kijkt die hij droeg op Glastonbury en is ontworpen door Banksy. Dit doet hij terwijl er om zijn hoofd gouden letters staan als afkorting van de albumtitel. Erg toepasselijk gezien de woorden heavy is the head, waaraan de albumtitel is ontleent, afkomstig zijn van het nummer ‘Crown’. In een plaatje laat Stormzy zien hoe hij zich voelt, met een bezwaard hoofd kijkend naar wat er geworden is van Groot Brittannië.

Het hele album bevat zestien nummers en ziet er als volgt uit:

 1. Big Michael
 2. Audacity feat. Headie One
 3. Crown
 4. Rainfall feat. Tiana Major9
 5. Rachael’s Little Brother
 6. Handsome
 7. Do Better
 8. Don’t Forget to Breathe feat. Yebba (Interlude)
 9. One Second feat. H.E.R.
 10. Pop Boy feat. Aitch
 11. Own It feat. Ed Sheeran and Burna Boy
 12. Wiley Flow
 13. Bronze
 14. Super Heroes
 15. Lessons
 16. Vossi Bop

De nummers ‘Crown’, ‘Own It feat. Ed Sheeran and Burna Boy’, ‘Wiley Flow’ en ‘Vossi Bop’ werden al eerder als single uitgebracht. Daarnaast kwam in september nog het nummer ‘Sounds Of The Skeng’ uit, maar die lijkt het album toch niet gehaald te hebben.

Verdere album releases

De nieuwe plaat van Stormzy wil je nu natuurlijk hebben, maar het is niet het enige album dat vandaag uitkomt. Een greep uit de andere vette releases:

Stormzy

Stormzy - Lowlands 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Met zijn mega-hit ‘Shut Up’ ging de Britse grime koning van een YouTube-hit naar nummer 8 in de UK Singles Charts. In zijn debuut album Gang Signs & Prayer laat hij veel van zichzelf zien en vooral waar hij toe in staat is. In 2018 was hij nog te bewonderen op Lowlands en afgelopen zomer stond hij onder andere op WOO HAH!. Zijn nieuwe album Heavy Is The Head is op 13 december uitgebracht.