Release Day: alles over het nieuwe album van The Who

the who

Vandaag komt het nieuwe album van de legendarische band The Who uit. Who is de eerste plaat van de groep in maar liefst dertien jaar. Waar gaat het album over? Hoe is het artwork ontstaan? Wat kun je verwachten van de plaat? Wij vertellen je de beste achtergrondinfo en leukste facts over Who.

De weg naar Who

Who is alweer het twaalfde (!) studioalbum van The Who, en dat met een pauze van maar liefst dertien jaar sinds de vorige plaat. Maar in die dertien jaar is heel wat gebeurd; zo brachten Peter Townshend en Daltrey beiden solowerk uit, schreven ze boeken en tourden ze samen. Maar nu is The Who dus terug met een nieuw studioalbum. De plaat is voor het grootste deel opgenomen in Londen en Los Angeles. Hiervoor werkte de band samen met producer D. Sardy (o.a. Oasis, LCD Soundsystem en Gorillaz). Op het album worden Townshend en Daltrey vergezeld door drummer Zak Starkey – die we al kenden van The Who – en bassist Pino Palladino.

Inspiratie

the who

De tracks op Who gaan over verschillende onderwerpen, waaronder de Grenfell Tower Fire, spiritualiteit, reïncarnatie en de kracht van het geheugen. Volgens Townshend staat de plaat niet in een bepaald teken en is er geen rode draad, maar zijn het “gewoon een aantal nummers die hij (samen met zijn broer) heeft geschreven, ter inspiratie en uitdaging voor Daltrey en zijn stem.” Ook zegt hij dat “Who het beste album is dat ze gemaakt hebben sinds het album Quadrophenia uit 1973.”

Bij de nieuwe plaat hoort ook een tour. De mannen van The Who doen komend voorjaar namelijk verschillende arena’s in het Verenigd Koninkrijk aan. Of de band ook de oversteek naar het vaste land van Europa maakt en/of op festivals speelt komend jaar, is nog de vraag. Maar wij hopen het in ieder geval!

Albumcover en tracklist

The Who - album Who - album cover - release day

Het artwork voor de cover van Who is designed door Peter Blake. De cover is een patchwork van 25 verschillende vlakken. De drie vlakken in het midden spellen samen “Who” – de titel van het album – en de overige gekleurde vlakken staan hier omheen. Deze vlakken staan alle 22 voor iets dat The Who heeft geïnspireerd of symbool staat voor de carrière van de band. Zo zie je onder andere een afbeelding van bonen, die verwijst naar de cover van het album The Who Sell Out en de release poster van de plaat The Kids Are Alright.

De plaat begint met een “I don’t care. I know you’re going to hate this song” uit de mond van Daltrey, waarna elf tracks volgen:

 1. ‘All This Music Must Fade’
 2. ‘Ball and Chain’
 3. ‘I Don’t Wanna Get Wise’
 4. ‘Detour’
 5. ‘Beads On One String’
 6. ‘Hero Ground Zero’
 7. ‘Street Song’
 8. ‘I’ll Be Back’
 9. ‘Break The News’
 10. ‘Rockin’ In Rage’
 11. ‘She Rocked My World’

Drie nummers kwamen al voor de release uit als single. ‘Ball and Chain’ was voor het eerst te horen op 13 september, en ging gepaard met het nieuws dat er een nieuwe plaat aan zou komen. De track is een heropname van een solonummer van Townshend, genaamd ‘Guantanamo’. Na dit nummer volgden de singles ‘All This Music Must Fade’ en ‘I Don’t Want Het Wise’.

Er bestaat ook een deluxe editie van Who. Deze bevat drie extra tracks, namelijk ‘This Gun Will Misfire’, Got Nothing to Prove’ en ‘Danny and My Ponies’. Ook deze versie van de plaat is vanaf vandaag verkrijgbaar.

Verdere album releases

De nieuwe plaat van The Who wil je natuurlijk hebben, maar het is niet het enige album dat vandaag uitkomt. Een greep uit de andere vette releases:

The Who

The Who

De Britse rockband The Who ontstond in 1964 in de Engelse hoofdstad Londen. De band bestond naast zanger Roger Daltrey en gitarist Pete Townshend uit drummer Keith Moon en bassit John Entwistle. In deze samenstelling veroverden ze de wereld eind jaren ’60 en in de jaren ’70. Het overlijden van Moon en erna Entwistle deed de groep niet stoppen en kwamen er diverse vervangers. Eén daarvan was Zak Starkey – de zoon van Richard Starkey – aka Ringo Starr, die nu nog steeds achter de drums zit.

De groep bracht 12 studioalbums uit waarvan Who’s Next en Tommy de grootste successen bleken. Bekende hits zijn ‘Baba O’Riley’, ‘My Generation’ en ‘Pinball Wizzard’. Daarnaast verwierf het nummer ‘Behind Blue Eyes’ grote bekendheid nadat het werd gecoverd door Limp Bizkit. De Britten touren komende zomer door het Verenigd Koninkrijk, maar of de band ook festivals aandoet, is nog niet bekend.