5 Redenen waarom iedereen Frank Ocean wilt zien in 2020

In december 2019 kregen we een kijkje in de line-up van Coachella 2020. O.a. Travis Scott en Rage Against the Machine zouden het Amerikaanse festival aandoen. Tussen de geruchten stond ook een hele opvallende naam: Frank Ocean. Zou deze illustere rapper in 2020 eindelijk weer op de festivals te zien zijn? Wij hebben in ieder geval genoeg redenen om er zin in te hebben!

Hiphop met een boodschap

Hiphop is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest populaire genres in de hitlijsten. Helaas is het genre zijn negatieve reputatie nog niet compleet ontgroeid. Sommige mensen associëren hiphop nog steeds met racisme, vrouwenhaat, drugsgebruik en geweld. En alhoewel dat niet altijd onterecht is, laat Frank Ocean zien dat het ook anders kan. Met teksten die diep ingaan op thema’s als seksualiteit, liefde en nostalgie brengt Frank Ocean hiphop met meer boodschap dan de gemiddelde Top 2000 hit.

Een exclusieve show…

Helaas kunnen we lang niet altijd genieten van de mooie teksten van Ocean. De rapper uit New Orleans is namelijk bijzonder exclusief. Sinds zijn grote doorbraak in 2011 heeft hij slechts enkele tientallen shows gegeven, waarvan het overgrote deel in Amerika en Engeland. Het Europese vasteland kon Frank Ocean enkel aanschouwen tijdens een kleine clubtour in 2013 en een handjevol festivalshows in 2017. Niet zo gek dus dat de fans reikhalzend uitkijken naar een mogelijke nieuwe tour in 2020.

… Met verrassende elementen

Als Frank Ocean echter op het festivalpodium staat mag je ook een show als geen ander verwachten. Zo nam de rapper, die zich veel laat beïnvloeden door de jazz uit zijn geboorteplaats, in 2017 een compleet orkest mee op tour waarmee hij enkelen van zijn grootste hits tot nog grotere hoogtes bracht. Tijdens zijn show op FYF Festival had hij zelfs een gastartiest op het podium in de vorm van Brad Pitt. Ok, hij hing alleen maar aan de telefoon tijdens Close To You, maar kom op, Brad Pitt

Een prijswinnende setlist

Frank Ocean Setlist Way Out West 2017 2017

Edit this setlist | More Frank Ocean setlists

Al vanaf zijn eerste mixtape is Frank Ocean het lievelingetje van critici en hiphop-fanaten. Op Metacritic krijgt zijn meest recente album ‘Blonde’ een 87/100. Daar vinden we hits als Ivy, Nights, en Pink+White. Daarnaast kreeg zijn debuutalbum een rating met maar liefst een gemiddelde score van 92/100 en werd hij bij de Grammy’s genomineerd voor o.a. Beste Album, Beste nieuwe artiest en Beste hedendaagse urban album. In die laatste categorie ging hij er zelfs met de prijs vandoor. Wanneer je bedenkt dat Frank Ocean deze prijswinnende albums ook in een live setlist tot hun recht doet komen, weet je dat je zijn volgende show niet mag missen.

Thuis op het podium

Zoals we al zeiden is Frank Ocean niet bijzonder vaak op de planken te zien. De reden van die exclusiviteit is in ieder geval niet toe te schrijven aan ongemakkelijkheid op het podium. Zodra Frank Ocean het podium bestijgt lijkt hij compleet te ontspannen. Hij heeft geen heftige choreografie, geen knallende energie, geen vurige visuals. Hij lijkt zich simpelweg thuis te voelen op het podium en hij loopt rond alsof het zijn woonkamer is. Het is een genot om naar te kijken, dus laten we hopen dat Frank Ocean in 2020 niet alleen Coachella aandoet, maar ook de oversteek maakt naar de Europese festivals.

Frank Ocean

Frank Ocean eindigde tweede in BBC’s Sound of 2012. In 2013 kwam hij langs de grote poort naar binnen met zijn debuutplaat Channel Orange. Hij kon zijn Grammy nominaties voor beste album en beste opname niet verzilveren, maar ging toch met twee andere beeldjes aan de haal. Zijn langverwachte tweede plaat, Blonde, kwam in 2016 uit en werd bijna unaniem geloofd. Een optreden van Ocean is zeldzaam, maar hij behoort ook voor 2020 weer tot de geruchten.