Glastonbury is haar politieke verleden nog niet vergeten

Glastonbury
Photo: Kris Williams

Denk je aan Glastonbury, dan denk je aan feest, bier, modder en muziek. Het Britse festival is echter meer dan dat. Glastonbury geeft activisme en politiek namelijk uitgebreid de ruimte. Dat is niet uit de lucht komen vallen, maar is het resultaat van een politieke geschiedenis die het festival na 50 jaar nog lang niet vergeten is.

“Free festivals are practical demonstrations of what society could be like all the time: miniature utopias of joy and communal awareness rising for a few days from a grey morass of mundane, inhibited, paranoid and repressive everyday existence.” Deze (anonieme) tekst werd begin jaren ’70 in Engeland vermoedelijk verspreid door de Free Festival movement. Het laat zien dat festivals zoals we die nu kennen niet alleen ontstonden uit een behoefte aan goede muziek en lauw bier, maar ook een politieke grondslag hebben. Het zijn plekken om te ontsnappen aan de grijze massa, de boze buitenwereld, de dagelijkse sleur. Plekken om even in een perfecte wereld te leven, al is het maar voor een paar dagen.

Politiek op Glastonbury

Van alle festivals die Free Festival Movement opzette, bleek Glastonbury de langste adem te hebben. Dit jaar viert het festival al haar vijftigste verjaardag (gek genoeg met de 38ste editie). Ook in 2020 wordt het publiek weer getrokken met een line-up op je vingers bij af te likken. Zo zullen o.a. Paul McCartny, Lana del Rey en Dianna Ross acte de présence geven. Maar Glastonbury is haar politieke roots niet vergeten.

Elk jaar wordt er weer veel aandacht besteed aan politieke thema’s en discussies. Zo worden er vanaf de eerste editie in 1970 al maatschappijkritische films getoond op het festival en hebben er tal van activisten en politici een (letterlijk) podium gekregen op Glastonbury. In 2017 gaf Labour-leider Jeremy Corbyn bijvoorbeeld een speech voor een vol veld. En natuurlijk niet te vergeten: Glastonbury schuwt de politiek geëngageerde bandjes niet. Zo waren Pussy Riot, Rage Against The Machine en Public Image Limited (een band van punklegende Johnny Rotten) meer dan welkom.

The Left Field

To be fair, dat Glastonbury dat soort artiesten uitnodigt hoeft nog niet veel te zeggen over hoe politiek het festival is. Je hoeft natuurlijk geen sterke politieke mening te hebben om uit je plaat te gaan op ‘Killing In The Name’. Toch gaat Glastonbury nog een stapje verder, en met een stage dat The Left Field heet doen ze niet geheimzinnig over in welke richting dat stapje gaat.

Nee, The Left Field is geen magische plek waar je altijd linksvoor staat. Het is het podium op Glastonbury waar pop en politiek sinds 2005 samenkomen. Zo was er in 2019 uitgebreid ruimte voor discussies, panels en lezingen over onderwerpen zoals Brexit, klimaatverandering en sociale ongelijkheid. Aangezien de Stonewall-rellen in dat weekend precies 50 jaar geleden plaatvonden werd er zelfs een panel voor queer liberation georganiseerd.

https://www.youtube.com/watch?v=mH_3yKK5ijw

Is het dan alleen maar zware stof op het politieke veld van Glastonbury? Nee hoor. De activisten delen het podium namelijk elk jaar met jonge artiesten die minstens zulke sterke meningen hebben. Zo stonden vorig jaar o.a. Stella Donnelly, Fontaines D.C. en Sam Fender op de linkse planken. Met The Left Field probeert Glastonbury urgente onderwerpen te combineren met verdomd goede muziek. Het is dus debatteren met een biertje in je hand. Moshpitten met je goede idealen. Of zoals de organisatie het zelf verwoord: “A big tent to recharge your activism!”

Vasthouden

In de afgelopen jaren is er enorm veel veranderd aan Glastonbury. Alleen de enorme bezoekersaantallen van tegenwoordig maken het een compleet ander festival dan de eerste editie in 1970. Toch houdt organisator Michael Eavis vast aan de idealen waar het allemaal mee begon. Een ontsnapping aan de grijze waan van de dag, een utopische droom die werkelijkheid wordt, en dat alles onder het genot van een lauw biertje en de grootste artiesten die deze aardkloot te bieden heeft.

Glastonbury 2020

Glastonbury 2017

Komend jaar viert het legendarische Glastonbury haar vijftigste verjaardag. De verwachtingen zijn daarom hooggespannen. Met onder meer Taylor SwiftPaul McCartney en Aerosmith heeft het festival al een paar acts van wereldformaat op het affiche staan. Verder gaan er veel geruchten over andere wereldsterren. Zo zou Fleetwood Mac nog een kanshebber zijn voor een show op het festival.

  • Locatie: Pilton, Somerset, UK. 
  • Datum: 24-28 juni 2020
  • Prijs: £ 270 (Omgerekend €305) – uitverkocht
  • Meer informatie vind je op de website van festival.

Alvast voorbereiden op de aankomende editie? Beluister dan ook onze Glastonbury 2020 Spotify-playlist.

Glastonbury Logo

Glastonbury 2024

Locatie
Verenigd Koninkrijk
Pilton, Verenigd Koninkrijk
Datum 28-30 juni 2024
Line-up
SZA
Coldplay
Dua Lipa
SZA, Coldplay, Dua Lipa +91 meer
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.