Ultra Miami en meer afgelast door het coronavirus

Essential 2019 / Publiek
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Onder de indirecte slachtoffers van het coronavirus vallen nu ook een hoop internationale festivals. Onder andere Tomorrowland Winter, Ultra Miami en Knotfest trekken de stekker eruit.

Ging het een week geleden enkel nog over Italiaanse evenementen, worden er nu wereldwijd festivals afgelast door het coronavirus. Festivals zijn een broedplaats voor besmettingen door de grote mensenmenigtes en het internationale publiek dat eropaf komt. Het lijkt de organisatoren hierdoor geen slim plan om in de huidige omstandigheden door te zetten. Ook andere massale bijeenkomsten, zoals sportevenementen en concerten, ondervinden hinder van het virus.

Van Tomorrowland Winter, Ultra Miami en Knotfest is al bekend dat de stekker eruit wordt getrokken. Over het lot van andere internationale muziekevenementen, zoals SXSW en Coachella, wordt nog druk gespeculeerd. Daarnaast bestaat het risico dat festivals die wel doorgaan grote aanpassingen in de line-up door zullen moeten voeren. Zo schrapten Slipknot, The National, Green Day, Mariah Carey en Avril Lavigne al concerten door het virus. Vooralsnog gaat het hier vooral om concerten die plaatsvonden in Azië en Amerika. Naar verwachting zijn bovenstaande artiesten echter niet de enigen die optredens af zullen zeggen. Volgens de recente uitspraak van het RIVM hebben we geen directe reden om ons zorgen te maken over de Nederlandse festivals. Toch is er een aanwezige kans dat het virus een stempel drukt op onze festivalzomer.

Wil je meer weten over het coronavirus en of het invloed heeft op de festivalzomer? Beluister dan de onderstaande aflevering van de Festivalpodcast. Hierin onderzocht de redactie of er festivals in gevaar zijn door het virus. Ook bespreken we in dit artikel hoe vooraanstaande festivalorganisatoren op dit moment over de situatie denken.