BST Hyde Park met onder meer Pearl Jam en Kendrick Lamar afgelast

pearl jam
Photo: Danny Clinch

British Summer Time 2020 is afgelast. Onder meer Pearl Jam en Kendrick Lamar stonden op het affiche. Beide acts zijn aankomende zomer ook te zien op Rock Werchter. Komen de optredens op het Belgische festival in gevaar?

Op sociale media laat de organisatie van British Summer Time 2020 weten dat het festival, omwille van het coronavirus, deze zomer niet door gaat. De veiligheid van medewerkers, fans en artiesten staat ten alle tijde bovenaan. Het is daarom onverantwoord om het festival door te laten gaan. BST Hyde Park zou dit jaar plaatsvinden van 2 t/m 12 juli. Het festival wordt nu verplaatst naar de zomer van 2021. De exacte datum is vooralsnog niet bekend.

De afgelasting kan gevolgen hebben voor festivals als Rock Werchter en Pinkpop. Zo sieren Pearl Jam en Kendrick Lamar dit jaar het affiche van Rock Werchter. Taylor Swift is komende zomer tevens te zien op de Werchterse bodem. Ook voor Pinkpop kan de annulering gevolgen hebben. Zo zou Pinkpop-headliner Post Malone ook op BST Hyde Park te zien zijn. De afgelasting van een festival zou kunnen leiden tot een domino-effect.

Domino-effect 

Door het verplaatsen of cancelen van een of enkele grote festivals, wordt een domino-effect in werking gezet. Tours van artiesten – doorgaans vrij ingewikkelde puzzels – worden hierdoor namelijk overhoop gegooid, waardoor het nog maar de vraag is of die tours überhaupt nog de moeite zijn. 

Als de stekker uit een complete tour wordt getrokken, heeft dat weer gevolgen voor festivals waar zij nog meer zouden optreden. Zij zitten dan zonder een show van die artiest. Als er genoeg tours worden afgezegd, kan dat voor festivals de beslissing geven om de hele editie te cancelen. Dus ook als de overheidsmaatregelen tegen juni weer versoepeld zouden zijn, is er nog steeds een gevaar voor de festivalzomer.

Corona en festivals

De coronacrisis heeft ook dit jaar aanhoudende consequenties voor festivals wereldwijd. Hoewel sommige festivals een tweede jaar op rij moeten annuleren, bieden experimentele proefevenementen en nationale vaccinatieprogramma’s tegelijkertijd groeiende hoop op de terugkeer van festivals.

Omdat het met het naderende festivalseizoen onduidelijk is hoe de situatie zich de komende maanden ontwikkelt, blijf je via onze speciale pagina op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus en festivals. Je vindt er het laatste nieuws, statements van festivals en een duiding van cruciale momenten de komende tijd.

British Summer Time 2020

British Summer Time is de verzamelnaam van een reeks concerten die plaatsvinden van 2 juli tot en met 12 juli in Hyde Park, Londen. Iedere dag staat geheel op zichzelf, waardoor er alleen dagtickets te verkrijgen zijn voor het evenement. Komende zomer zouden onder meer Pearl Jam, Kendrick Lamar en Taylor Swift het podium in vuur en vlam zetten. BST is dit jaar afgelast wegens de uitbraak van het coronavirus. Hopelijk zien we de acts volgende zomer terug op het Britse festival.

  • Locatie: Londen, Verenigd Koninkrijk
  • Datum: 2-12 juli 2020 (geannuleerd)
  • Check de officiële website voor meer informatie.