Coronavirus: Gaat Zwarte Cross 2021 door?

Het festivalseizoen staat in 2021 opnieuw op de tocht. Nadat de hele festivalzomer in 2020 werd geannuleerd door het coronavirus, is er wederom onzekerheid over de doorgang van grote evenementen. Zo ook voor Zwarte Cross 2021. Hier is alles wat we tot nu toe weten.

Deze pagina is voor het laatst geüpdatet op 16 februari 2021 om 12:00 uur.

Op dit moment staat Zwarte Cross ‘gewoon’ gepland voor 15 tot en met 18 juli 2021. Dat is nog een flinke poos weg. Als gevolg daarvan kan nog niemand uitsluitsel geven of het festival wel of niet doorgaat.

‘Verplaatsing naar september?’

Een officieel statement heeft Zwarte Cross nog niet naar buiten gebracht. Wel al meldde Pieter Holkenborg namens de Zwarte Cross dat het festival waarschijnlijk verplaatst wordt naar eind september. De festivalorganisatie is in gesprek met de gemeente Oost Gelre om dit voor elkaar te krijgen.

Het festival in de Achterhoek wil volgens Omroep Gelderland graag uitwijken naar eind september, omdat het nog onzeker is of festivals in juli door mogen gaan. Zwarte Cross staat nu namelijk nog gepland van 15 tot en met 18 juli. “We zijn in gesprek met de gemeente, grondeigenaren en leveranciers om te kijken of dat mogelijk is. Maar de gemeente is nu de belangrijkste pion”, meldt Holkenborg. Hij voegt daaraan toe dat de huidige gesprekken erg goed verlopen, omdat ook de gemeente zich realiseert hoe belangrijk het festival voor de gehele regio is. ”Het is ook voor hun gunstig om het te laten slagen.”

Lees ook:

Corona en festivals

De coronacrisis heeft ook dit jaar aanhoudende consequenties voor festivals wereldwijd. Hoewel sommige festivals een tweede jaar op rij moeten annuleren, bieden experimentele proefevenementen en nationale vaccinatieprogramma’s tegelijkertijd groeiende hoop op de terugkeer van festivals.

Omdat het met het naderende festivalseizoen onduidelijk is hoe de situatie zich de komende maanden ontwikkelt, blijf je via onze speciale pagina op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus en festivals. Je vindt er het laatste nieuws, statements van festivals en een duiding van cruciale momenten de komende tijd.

Zwarte Cross 2021

Zwarte Cross
Photo: Joëlle van Wissen / Festileaks

De Zwarte Cross is het grootste festival van Nederland en staat vooral bekend om haar randprogramma. Van het brede theaterprogramma en de bioscoop tot de kermisattracties en de iconische crosses: je verveelt je op de Zwarte Cross niet snel. Het is dan ook niet voor niets dat het festival in zowel 2018 als 2019 de Festileaks Festival Award voor ‘Beste Randprogramma’ in de wacht sleepte. De editie van 2021 is opgeschoven van juli naar het laatste weekend van september. Vorig jaar, 2020, zou het laatste jaar worden met Tante Rikie als festivaldirectrice. Dit wordt verschoven naar komende zomer. Over de line-up is nog niets bekend.

  • Locatie: Lichtenvoorde
  • Datum: 23 t/m 26 september 2021
  • Tickets: kaarten voor 2020 blijven geldig voor 2021
  • Meer informatie vind je op de website van het festival.

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2024

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 18-21 juli 2024
Line-up
The Darkness
Joost
Status Quo
Tickets Kopen