Festivalconcert: Gorillaz op Rock Werchter 2018

45
Gorillaz - Lowlands 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Als er een voordeel is aan de festivalzomer van 2020, is het wel dat de voorpret voor 2021 al is begonnen! Zo kondigde Rock Werchter onlangs de eerste 21 namen aan voor komende editie, waaronder Gorillaz. De hype-train kan wat ons betreft niet vroeg genoeg vertrekken. Eerste station: het festivalconcert van de band op Rock Werchter 2018.

Het leek wel een eindeloze festivalzomer voor Gorillaz in 2018. Onder leiding van frontman Damon Albarn trok de band o.a. langs Sziget, Lowlands, Lollapalooza en Bilbao BBK. En jawel, ook de heilige grond van Rock Werchter mocht het toneel zijn voor Gorillaz. Met nieuwe tracks van hun album The Now Now en een aantal klassiekers speelden de ze weide he-le-maal plat. Dat gaan ze in 2021 naar alle verwachting herhalen. Om de smaak alvast te pakken te krijgen, kijken wij met veel plezier nog eens terug op die set uit 2018. Kijk je mee?

Gorillaz live op Rock Werchter 2018

Gorillaz

Gorillaz

Gorillaz bestaat uit de fictieve karakters 2-D, Murdoc Niccals, Noodle en Russel Hobbs en wordt in 1998 gecreëerd door Damon Albarn en Jamie Hewlett. Albarn is binnen het multimediaproject (de eerste virtuele band ooit!) verantwoordelijk voor de muziek en heeft hiervoor samengewerkt met een groot aantal muzikanten. Striptekenaar Hewlett houdt zich vooral bezig met het visuele gedeelte en het verhaal rondom de Gorillaz-wereld. Het debuutalbum verschijnt pas drie jaar na oprichting van de band en gaat vooraf door de debuutsingle ‘Clint Eastwood’. Het vervolgalbum Demon Days verschijnt pas in 2005, mede omdat Albarn en Hewlett ook actief blijven in andere projecten. Zo tourde Albarn met Blur in 2013 nog langs de grote festivals. Hoewel het duo herhaaldelijk in 2007 aangaf geen albums meer te gaan maken, komen ze daar een jaar later weer op terug.

In 2010 beleeft Gorillaz een jaar vol hoogtepunten. Het derde album Plastic Beach wordt uitgebracht en de grootste tour tot dan toe staat op de agenda. Niet alleen heeft de band een headlinespot op Coachella weten te bemachtigen, ook – dankzij de afzegging van U2 – mag de groep Glastonbury afsluiten. In 2011 verschijnt nog het album The Fall, waarna we vervolgens zes jaar hebben moeten wachten tot nieuw materiaal. In 2017 wordt Humanz uitgebracht, waarmee de groep weer ging optreden. Na diverse zaalshows, wordt de tour in 2018 voortgezet op de festivals, waaronder Rock Werchter, Sziget en Lowlands. Hoewel Albarn in diverse interviews in 2018 (waaronder een met The Toronto Sun) liet doorschemeren voor lange tijd geen plannen te hebben voor een tour met Gorillaz, lijkt de man van gedachten veranderd: Gorillaz is namelijk aangekondigd als headliner voor Rock Werchter 2021.

Rock Werchter 2021

zijnPhoto: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

Rock Werchter is het grootste pop-/rockfestival van België. En een absolute must op je Festival Bucketlist. Met bijna 90.000 bezoekers per dag is het tevens een van de grootste festivals van Europa. De formule is simpel: Rock Werchter brengt zo veel mogelijk van de grootste pop- en rockacts ter wereld tezamen tijdens die vier dagen in het Belgische dorpje Werchter. In 2020 gaat het festijn helaas niet door. Wegens de coronacrisis werd Rock Werchter verboden. O.a. The StrokesPearl Jam en Kendrick Lamar sierden de poster. Op Rock Werchter 2021 staat een deel van de line-up van 2020, zoals Twenty One Pilots en Pixies. Ook staan er enkele nieuwe namen, waaronder Gorillaz.

  • Locatie: Werchter, België
  • Datum: 1-4 juli 2021
  • Tickets: verkrijgbaar vanaf vrijdag 10 juli om 10:00
  • Meer informatie vind je terug op de officiële website van het festival.