Hoe kies je de beste festivalacts óóit? 4 tips bij het maken van je FAT100-lijst

BKS 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Afgelopen maandag lanceerde Festileaks de Festivalacts Top 100 Aller Tijden. Een extra grote editie van Festivalacts Top 100 waarbij je niet de beste festivalacts van een jaar, maar aller tijden kiest! Dit is natuurlijk een hele kluif, en daarom geven wij jullie vier tips bij het samenstellen van je lijstje.

Ben je er meteen al uit? Mooi! Voor de FAT100 Aller Tijden kan je nog tot en met woensdag 27 januari op maximaal 10 artiesten stemmen. Iedere artiest weegt even zwaar mee.

1. De onvergetelijke optredens

Er wordt vaak gezegd dat de eerste gedachte bij het maken van een keuze de beste is. Deze tactiek is ook heel te goed te gebruiken bij het samenstellen van je FAT100-lijst. Welke optredens schoten je meteen te binnen toen je hoorde over de FAT100 Aller Tijden? Misschien moest je meteen denken aan het optreden van Prince op Sziget in 2011, of stond je vooraan bij het legendarische Pearl Jam optreden op Pinkpop in 1992? Het kan ook zijn dat juist de kleinere artiesten in de intieme tenten de grootste indruk op je hebben gemaakt. Kortom: het kan van alles zijn. Het eerste optreden waar je aan moest denken mag zeker niet ontbreken in je inzending.

2. Optredens met emotionele waarde

MELT festival 2019 knuffel hug
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Festivaloptredens zitten vol met emotionele waarde. Denk alleen al aan alle eerste keren. Bijvoorbeeld de eerste keer dat je je huidige partner zag of het eerste festivalbiertje. De eerste keer crowdsurfen en de eerste keer nieuwe vrienden maken in het publiek. Het eerste optreden waarbij je moest huilen van geluk of de eerste keer dat je een plectrum ving. De eerste keer dat je meer dan 4 uur gewacht hebt op een optreden, maar ook de eerste keer dat je een optreden vroegtijdig moest verlaten vanwege de enorme blaren op je voeten. Al deze optredens met emotionele waarde en eerste keren mogen zeker niet vergeten worden tijdens het invullen van jouw inzending.

3. Raadpleeg je festival vriendengroep

Down The Rabbit Hole 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

De beste manier om te stemmen voor de FAT100 Aller Tijden is natuurlijk met je festival vriendengroep. Er is geen betere manier om (online) af te spreken dan door herinneringen op te halen aan alle festivals die jullie samen hebben meegemaakt. Pak de oude foto’s en filmpjes erbij, tap het bier in maak je op voor een gezellige avond. Dit zijn dé avonden dat jullie de obscure, aparte en gekste optredens herinneren. Om verhitte discussies te voorkomen vult iedereen een eigen lijst in! Tijdens het favoriete optreden van je vrienden was jij namelijk misschien wel zo dronken dat je je niks meer kan herinneren.

4. Vind inspiratie op Festileaks

Best Kept Secret 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Ben je de afgelopen jaren naar zoveel festivals geweest dat je de helft van de acts alweer vergeten bent? Geen nood! Op Festileaks staat genoeg content om je geheugen weer op te frissen. Denk hierbij aan de festivalrapporten, de beste en overgetelijke festivalacts lijstjes en eerdere FAT100 edities. Maar ook gewoon de bekendmaking van de artiesten. Om je alvast wat inspiratie te geven vind je hieronder een willekeurige selectie van artikelen. Deze en honderden anderen artikelen op Festileaks.com helpen jou naar de ultieme lijst.

Jaja, Festileaks is weer op zoek naar de allerbeste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100 en daarmee ook de winnaar. En het publiek, dat ben jij!
De stembussen zijn geopend en je kunt dus nu jouw stem uitbrengen.

Parcels

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

Waar Parcels de neiging heeft om alle woorden aan elkaar te schrijven, gaan wij dat hier niet doen. Dan is het namelijk onmogelijk om dit stuk te lezen en gaat Parcels de Festivalacts top 100 niet halen. En met een reden willen we dat niet. Want de funky riffs van nummers zoals Tieduprightnow en Overnight doen elk festivalbezoeker alle zorgen vergeten. En met Somethinggreater (Een moderne festivalanthem?) hebben ze een perfecte closer van hun set. Jammer dat ze deze juist op Rock Werchter niet konden spelen

Altin Gün

Exotisch Nederlands trots! De Turkse band Altin Gün, uit Amsterdam, heeft deze zomer niet stilgezeten. Onder andere festivalkrakers Rock Werchter, Primavera Sound, Lowlands en Best Kept Secret stonden op hun uitgebreide programma. Het zou dus zonde zijn als deze prominente naam op de internationale festivalaffiches de Festivalacts top 100 niet haalt. De twijfel is hoorbaar; was het dan niet goed genoeg? Bekijk hierboven twee nummers, met Süpürgesi Yoncadan terug en die twijfels zijn meer dan weggenomen.

The Chats

Wij weten het eigenlijk wel zeker. Het gaat The Chats helemaal niks boeien of zij in de lijst komen. Deze Australische, wij hebben schijt aan alles, punkbank is bekend geworden met hun (internet)hit Smoko. En is op die voet stug door gegaan de laatste jaren. Geef The Chats een biertje, drie akkoorden en een bullshit onderwerp om over te zingen en niks blijft meer veilig.

Noisia

Noisia
Photo: Frederiek Bosch

Noisia sluit af, voor goed. Nog één laatste album en nog één optreden op Lowlands. Het was een afscheidsfeestje om nooit te vergeten. Noisia is een legendarische naam in de internationale drum and bass wereld, maar is aan de andere kant de bescheiden Groningse act gebleven. En dat maakte dit laatste optreden emotioneel indrukwekkend. Aan de één kant stond de grote naam Skrillex tijdens dit concert naast hun op het podium. En aan de andere kant riep Noisia de medewerkers van Simplon, de Groningse concertzaal wat 22 jaar Noisia’s huis is geweest, het podium op. Eigenlijk verdienen ze door deze waardige carrière afsluiter al een plek in de lijst, Maar wat ging het ook nog eens gruwelijk los op de Lowlands zondagnacht.