Hoe kies je de beste festivalacts óóit? 4 tips bij het maken van je FAT100-lijst

107
BKS 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Afgelopen maandag lanceerde Festileaks de Festivalacts Top 100 Aller Tijden. Een extra grote editie van Festivalacts Top 100 waarbij je niet de beste festivalacts van een jaar, maar aller tijden kiest! Dit is natuurlijk een hele kluif, en daarom geven wij jullie vier tips bij het samenstellen van je lijstje.

Ben je er meteen al uit? Mooi! Voor de FAT100 Aller Tijden kan je nog tot en met woensdag 27 januari op maximaal 10 artiesten stemmen. Iedere artiest weegt even zwaar mee.

1. De onvergetelijke optredens

Er wordt vaak gezegd dat de eerste gedachte bij het maken van een keuze de beste is. Deze tactiek is ook heel te goed te gebruiken bij het samenstellen van je FAT100-lijst. Welke optredens schoten je meteen te binnen toen je hoorde over de FAT100 Aller Tijden? Misschien moest je meteen denken aan het optreden van Prince op Sziget in 2011, of stond je vooraan bij het legendarische Pearl Jam optreden op Pinkpop in 1992? Het kan ook zijn dat juist de kleinere artiesten in de intieme tenten de grootste indruk op je hebben gemaakt. Kortom: het kan van alles zijn. Het eerste optreden waar je aan moest denken mag zeker niet ontbreken in je inzending.

2. Optredens met emotionele waarde

MELT festival 2019 knuffel hug
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Festivaloptredens zitten vol met emotionele waarde. Denk alleen al aan alle eerste keren. Bijvoorbeeld de eerste keer dat je je huidige partner zag of het eerste festivalbiertje. De eerste keer crowdsurfen en de eerste keer nieuwe vrienden maken in het publiek. Het eerste optreden waarbij je moest huilen van geluk of de eerste keer dat je een plectrum ving. De eerste keer dat je meer dan 4 uur gewacht hebt op een optreden, maar ook de eerste keer dat je een optreden vroegtijdig moest verlaten vanwege de enorme blaren op je voeten. Al deze optredens met emotionele waarde en eerste keren mogen zeker niet vergeten worden tijdens het invullen van jouw inzending.

3. Raadpleeg je festival vriendengroep

Down The Rabbit Hole 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

De beste manier om te stemmen voor de FAT100 Aller Tijden is natuurlijk met je festival vriendengroep. Er is geen betere manier om (online) af te spreken dan door herinneringen op te halen aan alle festivals die jullie samen hebben meegemaakt. Pak de oude foto’s en filmpjes erbij, tap het bier in maak je op voor een gezellige avond. Dit zijn dé avonden dat jullie de obscure, aparte en gekste optredens herinneren. Om verhitte discussies te voorkomen vult iedereen een eigen lijst in! Tijdens het favoriete optreden van je vrienden was jij namelijk misschien wel zo dronken dat je je niks meer kan herinneren.

4. Vind inspiratie op Festileaks

Best Kept Secret 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Ben je de afgelopen jaren naar zoveel festivals geweest dat je de helft van de acts alweer vergeten bent? Geen nood! Op Festileaks staat genoeg content om je geheugen weer op te frissen. Denk hierbij aan de festivalrapporten, de beste en overgetelijke festivalacts lijstjes en eerdere FAT100 edities. Maar ook gewoon de bekendmaking van de artiesten. Om je alvast wat inspiratie te geven vind je hieronder een willekeurige selectie van artikelen. Deze en honderden anderen artikelen op Festileaks.com helpen jou naar de ultieme lijst.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Festivalacts Top 100 Aller Tijden

Normaal organiseert Festileaks jaarlijks de competitie Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van de afgelopen zomer. Omdat er afgelopen jaar zo weinig te festivallen viel, trakteren we op een extra grote editie van de FAT 100. Festileaks countert die festivaldip met de Festivalacts Top 100 Aller Tijden.

De stemperiode liep van maandag 18 tot en met woensdag 27 januari. Op vrijdag 29 januari wordt de winnaar bekend. Een dag later, op zaterdag 30 januari tussen 15:00 en 18:00, delen we tijdens een speciale Festivalacts Top 100 uitzending op KINK Indie de rest van de lijst.

Eerdere winnaars van de FAT100 zijn Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017), Pearl Jam (2018) en The National (2019).

Tussen festivals, concerten en reizen door studeer ik leraar aardrijkskunde. Groot fan van Metallica en heilig van overtuigd dat John Coffey een comeback gaat maken