Britse routekaart voor coronamaatregelen geeft in de zomer ruimte voor festivals

Foto: Marc de Groot/Reading 2016

Boris Johnson, minister-president van het Verenigd Koninkrijk, heeft een routekaart opgesteld betreft de coronamaatregelen voor de aankomende maanden. Volgens deze routekaart zijn de meeste maatregelen op 21 juni weer opgeheven. Dan zou er weer ruimte kunnen zijn voor muziekfestivals in de open lucht.

Johnson heeft een routekaart opgesteld van vier fases. Bij elke fase worden er meer restricties opgeheven. Zo beginnen de scholen over twee weken weer met fysieke lessen en mogen in april de winkels open. In mei mag de horeca de deuren openen en na 21 juni is het weer mogelijk om muziekfestivals in de open lucht te houden.

Dit nieuws klinkt als muziek in de oren van de Britse festivals. Reading en Leeds’ festivaldirecteur Melvin Benn liet in een interview met BBC Radio 1 weten zelfverzekerd te zijn over de doorgang van het festival. In hetzelfde interview werd gevraagd hoe Benn naar de doorgang van Reading en Leeds en afgelasting van Glastonbury keek. Hij liet weten dat het niet aan de organisatoren ligt, maar aan de overheid. Doordat iedereen gevaccineerd kan worden kan Reading en Leeds wel doorgang vinden. Het festival staat gepland van 27 tot en met 29 augustus.

Naast Reading en Leeds staan er nog een aantal festivals op de planning na 21 juni. Zo vinden BST Hyde Park en TRNSMT Festival begin juli plaats. Ook zou het zomaar kunnen dat een aantal festivals worden verplaatst naar de zomer, om toch doorgang te kunnen vinden. Download Festival staat nu bijvoorbeeld nog gepland in begin juni, voordat de laatste restricties worden opgeheven. Of de Britse festivals deze zomer door kunnen gaan is natuurlijk nog afwachten. De routekaart kan daadwerkelijk pas worden uitgevoerd wanneer er de besmettingsaantallen dalen.