Onduidelijkheid over garantiefonds zorgt nog steeds voor grote zorgen bij festivalorganisatoren

867
Sfeer terrein - Lowlands 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Er heerst nog steeds veel onduidelijkheid bij festivalorganisatoren over het garantiefonds. Zo is er nog altijd niet bekend wie wel en wie niet in aanmerking komt voor het fonds.

Een garantiefonds van 385 miljoen euro zou het festivalseizoen van 2021 moeten redden. Festivals die dankzij corona geen doorgang mogen vinden na 1 juli, krijgen 80 procent van de gemaakte kosten vergoed. Hierdoor werd het mogelijk gemaakt voor festivalorganisatoren om te beginnen met voorbereiden voor deze zomer. Nu, anderhalve maand voor 1 juli, is het nog steeds niet duidelijk wie er wel of niet voor het fonds in aanmerking komt. De organisatie van Wildeburg Festival heeft hierdoor besloten de stekker eruit te trekken.

Mariska Berrevoets, Festivaldirecteur van Grasnapolsky, spreekt ook haar ongerustheid uit. Dit doet zij tegen EenVandaag. “We doen nu alle voorbereidingen, maar totdat je zeker weet dat je onder de regeling valt, loop je zelf een groot risico.” Ook vertelt ze dat er vrijwel geen communicatie is vanuit het ministerie. “Daarnaast horen we helemaal niks vanuit het ministerie over de voortgang. Niks van minister van Engelshoven, het is helemaal stil.”

Festivalorganisatoren kunnen op dit moment nog steeds geen aanvraag indienen. Het ministerie van Economische Zaken bevestigt dat de garantieregeling nog niet rond is. De verwachting is dat er over enkele weken goedkeuring komt van de Europese Commissie.

Student Kunst en Economie aan de HKU, fanatieke cd verzamelaar en heeft het liefste festivalposters als behang. Met een brede muzieksmaak probeer ik zoveel mogelijk festivals van mijn bucketlist af te strepen. Onder andere groot fan van Editors, Foals en Mumford and Sons.