Vanaf 1 juli mogelijk weer festivals: kabinet geeft steun via garantiefonds

Lowlands 2019 Sfeer
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Het hing al even in de lucht en nu is het ook bevestigd: het demissionaire kabinet komt met een garantiefonds voor festivals en andere evenementen. Dat gaat in vanaf 1 juli. Mochten er daarna door coronamaatregelen toch evenementen geannuleerd moeten worden, dan krijgen de organisatoren een soort annuleringssubsidie van de overheid.

De organisaties krijgen 80 procent van de gemaakte kosten terug als gift, zo schrijft de NOS. De rest van het bedrag wordt uitgekeerd als lening. Voor de regeling is 385 miljoen euro gereserveerd. De regeling geldt voor evenementen tot 31 december. Evenementen vallen ook onder deze regeling als zij verplaatst worden naar een datum na 1 juli. De regel geldt niet voor organisaties die dit jaar voor het eerst een evenement opzetten.

Het is goed nieuws voor de festivalbranche, die nu kan gaan organiseren voor de tweede helft van het jaar. De zekerheid vooraf is essentieel omdat het uit de grond stampen van een festival een traject is van vele maanden. Het kabinet verwacht dat er vanaf 1 juli meer mogelijk is, al blijft het onzeker. Naar verwachting is in juli iedereen vanaf 18 jaar ingeënt of heeft een eerste prik gehad. De dan onstane immuniteit (voornamelijk bij risicogroepen), in combinatie met sneltesten voor mensen die nog geen vaccinatie hebben gehad of überhaupt niet willen, zou volgens de sector moeten zorgen voor een klimaat waarin veilig grote evenementen zonder social distancing kunnen worden georganiseerd.

Lowlands sorteerde al voor op dit nieuws. Afgelopen week brachten ze vol vertrouwen een (internationale) line-up voor komende augustus naar buiten. Ook andere festivals, zoals Pinkpop en de Zwarte Cross, zijn al bezig hun festivals te verplaatsen naar later in het jaar.

Via onze Festivals en Corona pagina houden we je op de hoogte van alle recente ontwikkelingen.

Over de auteur ✍️

Festileaks

Op Festileaks lees je het laatste festivalnieuws, deel je ervaringen op het Festival Forum of doe je inspiratie op. Festileaks drijft op een levendige community, zowel voor als achter de schermen, dat zijn best doet om dat fijne festivalgevoel niet alleen in die paar weekends, maar het hele jaar door aanwezig te laten zijn.

Meer van Festileaks