Geen Lowlands en DTRH voor slowthai, maar je moet hem tóch checken

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Dit jaar gaan we niet los op Lowlands en Down The Rabbit Hole. Dat is jammer voor ons. Maar ook voor de parels op de posters: de artiesten die niet direct de aandacht trekken, maar het checken wél waard zijn. Die acts zetten wij graag alsnog in het zonnetje. In dit artikel maak je in drie video’s kennis met grime-sensatie slowthai.

Grime is de afgelopen jaren vanuit de Londense underground opgeklommen naar de mainstream. Na pioniers zoals Dizzee Rascal, Skepta en Stormzy, stond er rond 2018 een nieuw talent op: slowthai (zonder hoofdletter). De Britse rapper combineert de rauwheid van de Londense hiphop-stroming met de hoge energie van punk. Een gouden combinatie.

Ondertussen heeft hij al twee knallers van albums, een paar hitjes en een hele rits samenwerkingen om “U” tegen te zeggen op zijn naam staan. Als je hem nog niet kent, is slowthai dus absoluut het checken waard!

Wie: Slowthai
Wat: Grime / Hiphop / Rap

De doorbraak

Zoals de meeste rappers werkt Tyron Frampton, de man achter het pseudoniem slowthai, lang aan zijn muziek voordat hij populair wordt. In 2018 wordt zijn harde werk eindelijk beloond. Dan brengt hij de single ‘Drug Dealer’ uit.

Het is rauw, het is in-your-face, het is politiek en het is aanstekelijk. In deze single horen we ook voor het eerst de legendarische woorden “Ain’t nothing great about Britain”. Binnen no-time kent de hele Engelse hiphop-scene slowthai. De rest van de wereld volgt niet veel later.

Het debuutalbum

De lyric “Ain’t nothing great about Britain” vat de thematiek van slowthais muziek perfect samen. Hij is niet bang om tegen de schenen van de zittende macht te schoppen. Of om vraagtekens te zetten bij de britse trots. Het is een echte punker. Niet gek dus dat de titel van zijn debuutalbum Nothing Great About Britain is.

Met zijn eerste plaat schiet slowthai in 2019 direct de top 10 van de Engelse hitlijsten binnen. Het levert hem ook zijn eerste grote festivaltour op. Met hits zoals ‘Doorman’, ‘Inglorious’ en natuurlijk ‘Drug Dealer’ weet hij het publiek van o.a. Glastonbury en Down The Rabbit Hole omver te blazen.

Samenwerking na samenwerking

https://www.youtube.com/watch?v=yQuFUscOr9k

Slowthai raakt niet alleen geliefd bij de massa. Ook collega-muzikanten zijn enorm gecharmeerd van die gekke jongen met z’n scheve tanden. Slowthai haalt samenwerking na samenwerking binnen.

Onder andere Skepta, Brockhampton, Gorrilaz, Mura Masa, James Blake, IDLES, Dominic Fike, A$AP Rocky, Denzel Curry, Disclosure, Tyler, the Creator en Flume doken al met hem de studio in. Dat levert gegarandeerd kleurrijke setlists en veel kans op gastartiesten op tijdens zijn live-shows.

We hadden slowthai dit jaar graag gezien op Lowlands en Down The Rabbit Hole. Jammer, maar helaas. Voorlopig moeten we het doen met de Spotifytracks en live-registraties. Maar bij de eerstvolgende show van slowthai staan wij in de moshpit! Zien we je daar?

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Lowlands 2021 From Home

Dit weekend geen Lowlands. Alweer. Dat hakt erin, maar aan ons allen de taak om de vibe van het door ons zo geliefde polderfestival springlevend te houden. Het is dus (toch nog) Lowlands-week op Festileaks. We pakken de hele week uit met tal van specials rondom Lowlands: van een online escape room, via een reeks terugblikken en artiest spotlights tot een verkiezing naar de beste LLine-up ooit. Share the LLove!

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2021

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 27-29 augustus 2021
Line-up
Gorillaz
Doe Maar
Disclosure
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.