L’Impératrice: dit weekend niet op DTRH, maar tóch het checken waard

L'Impératrice at Vieilles Charrues 2021
L’impératrice at Vieilles Charrues 2021 – © Sébastien Martinez

We hebben ons er al een tijdje bij neergelegd (lees: neer moeten leggen) dat we komend weekend niet als blije konijntjes mogen rondhuppelen op de heilige weides van Down The Rabbit Hole. Geen DTRH betekent geen Porto Parties om op te sneuvelen, geen Bossa Nova om in te verdwalen en geen bandjes om te ontdekken. Dat laatste maken we graag alsnog mogelijk. De zomerse Mediterraanse disco van L’Impératrice is namelijk precies wat je nodig hebt om het ergste gemis te verzachten.

L’Impératrice is een zeskoppige Franse band, die in 2012 is ontstaan in de straten van Parijs. De naam betekent letterlijk ‘De keizerin’, maar de catchy ritmes en zwoele baslijntjes behoeven eigenlijk helemaal geen vertaling. We nemen je mee door 3 muzikale hoogtepunten uit de carrière van de band.

Wie: L’Impératrice
Wat: Disco / Pop

Een keizerlijk debuut

Als discomuziek een ijsje was, dan moet Franse disco toch wel de magnum zijn. Zomers, met een spannend krokant laagje én gewoon retelekker. Een zachte vrouwenstem die je in de taal der romantiek naar de dansvloer verleidt, daar zeg je toch geen ‘non’ tegen? Die vibe staat centraal in de vele singles die L’Impératrice in de beginjaren uitbrengt. Nummers als ‘Le Baron Rouge’, ‘Vanille Fraise’ en ‘Séquences’ (een samenwerking met Parcels) laten menige heup wiegen en smaken voor veel toeschouwers naar meer. Het levert ze een Franse fanaward en enkele tv-optredens op. Uiteindelijk volgt in 2018 het langverwachte debuutalbum Matahari, waarmee ze definitief doorbreken in het festivalcircuit.

Optreden op Coachella (?)

De zoete discopop-klanken van L’Impératrice blijven ook buiten de grenzen van het Europa niet onopgemerkt. De band schopt het tot de line-up van het grote Coachella en bereidt zich voor op haar grootste optreden tot dusverre. Dat het moment suprême er vanwege de coronacrisis niet mag komen, is voor het zestal een hard gelag. Toch maakt de frustratie plaats voor humor, want op 1 april plaatst de band een video van hun (hypothetische) optreden op Coachella en kondigen ze als grap aan dat ze uit elkaar gaan. Als ze live echt zo hadden geklonken, was dat misschien wel beter geweest… 😉

Een album vol anime

Begin 2021 verschijnt het tweede studioalbum Tako Tsubo. Ondanks dat L’Impératrice vanwege de coronacrisis al geruime tijd niet meer op het podium heeft gestaan, is er aan vrolijke, dansbare discopop ook op deze plaat geen gebrek. Hoewel, vrolijk? Als je goed naar de tekst luistert, is de romantiek ver te zoeken. Tako Tsubo is eigenlijk een klassiek break-up album. De titel refereert naar de Japanse uitdrukking voor een ‘gebroken hart-syndroom’. Ook teksten als ‘Et on veut tous oublier, disparaître, tout recommencer / Mais la nuit / Nous ramène soumis’ (Men wil alles vergeten, helemaal opnieuw beginnen, maar de nacht houdt je onderdanig – uit ‘Tant d’amour perdu’) zetten duidelijk de toon. Hartepijn verpakt in een schitterend glitterjasje.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2021

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 27-29 augustus 2021
Line-up
Gorillaz
Doe Maar
Disclosure
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy