Bekijk de jaloersmakende video’s van Reading Festival 2021, met o.a. Liam Gallagher, Stormzy en Disclosure

517
Foto: Marc de Groot/Reading 2016

Afgelopen weekend vonden er in Engeland wél twee grote festivals plaats: Reading & Leeds Festival. Onder andere Liam Gallagher, Stormzy en Disclosure gaven een optreden op Reading Festival 2021. De video’s daarvan zijn jaloersmakend, maar daarom niet minder mooi.

Dit bericht begint met een disclaimer. Voor wie het missen van de festivalzomer in Nederland nog niet verwerkt heeft, kunnen onderstaande video’s als schokkend ervaren worden. Maar uiteindelijk blijft er niets mooier dan live-muziek en de video’s kunnen dan ook troost bieden tijdens het wachten op een prachtige festivalzomer in 2022. De video’s zijn professioneel gemaakt door BBC Music. Op hun Youtube-pagina zijn er nog meer fantastische video’s te vinden van de optredens van afgelopen weekend.

Liam Gallagher

C’mon lads, de King of Britpop is helemaal terug. Wie kon er beter het eerste grote festival in Engeland sinds de coronapandemie aflsuiten dan Liam Gallagher himself? Geheel in stijl stond de oud Oasis-zanger zondagavond gehuld in een parka op de mainstage. Zijn twee solo-platen eindigden in het Verenigd Koninkrijk allebei op plek 1 in de charts en dat vraagt natuurlijk om vuurwerk. Al vormen nummers van zijn voormalige band uit Manchester meestal nog steeds de hoogtepunten van de set. Wat wil je ook als je festivalanthems als ‘Stand By Me’, ‘Supersonic‘ en ‘Wonderwall‘ allemaal voorbij komen? Zien we je volgend jaar weer op Pukkelpop of Lowlands Liam?

Sam Fender

Niet lang geleden speelde Sam Fender nog in kleine kroegjes, maar op Reading is het één van de drukst bezochte shows van het weekend. Sam Fender is de rockbelofte van het moment sinds debuutalbum Hypersonic Missiles (2019) maar gaat zowaar nog grootser op nieuwe single ‘Seventeen Going Under’. De Springsteen-esque track begint rustig maar komt pas echt los wanneer blazers en meezingkoordjes zich mengen. Iedereen die er bij was beseft: niet heel veel langer en Sam Fender pakt de hoogst mogelijke festivalspots.

Stormzy

‘Is Reading Festival dan alleen voor rock-liefhebbers?’, absoluut niet. Dat bewijst deze man die Britse hiphop op de kaart heeft gezet. Net als Liam zou Stormzy ook op Lowlands en Pukkelpop staan deze zomer. Dat dat een ontzettend gemis is gebleken bewijst hij met een set vol met hits. Zijn laatste album Heavy Is The Head was het hoofdingrediënt voor de setlist. Verder kwam Stormzy niet alleen, maar nam een drietal vrienden mee waaronder Dave voor zijn laatste single ‘Clash‘. En als dat nog niet genoeg was, kon iedereen op het eind van het optreden z’n dance moves nog even tevoorschijn halen voor Stormzy’s grootste hit ‘Vossi Bop‘.

Wolf Alice

Wolf Alice heeft met Blue Weekend misschien wel het beste album van 2021 te pakke en dus zijn alle ogen gericht op hoe zich dat live ontvouwt. Op basis van de beelden vanaf Reading Festival is daar een duidelijk antwoord op te formuleren: geweldig. De energie van Ellie Rowsell kenmerkt een set waarbij het nieuwe werk onbetwist het hoogtepunt vormt. Zie ook de uitvoering van het epische ‘The Last Man On Earth’. Eerder concludeerden we op Latitude 2021 al dat Wolf Alice door gaat groeien tot headliner van formaat en dat blijkt op Reading weer eens bevestigd.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

YUNGBLUD

‘Fleabag’ kan dan wel een Nirvana-kloon zijn, dat maakt de track niet minder lekker. De single is duidelijk gemaakt voor grote festivalweides en op Reading 2021 kon YUNGBLUD hem dan ook eindelijk in optima forma gebruiken. Een kleine blik op het publiek leert: hit!

Disclosure

Wie nog niet uitgedanst was bij Stormzy, kon de volgende dag vrolijk verdergaan bij Disclosure. Een optreden van Disclosure is niet alleen een genot voor de oren maar ook voor de ogen. De spectaculaire visuals passen goed bij de muziek van Disclosure. Dat het publiek goed uit z’n dak ging zagen ook de heren tijdens hun set. “Laat jullie handen zien, wat prachtig, we hebben die handen gemist afgelopen maanden”, kon het tweetal niet onderdrukken. Disclosure, zien we jullie volgende zomer terug op Down The Rabbit Hole?

Nothing but Thieves

We zijn alweer 6 jaar na het debuutalbum van Nothing but Thieves. De band werd toen neergezet als Grote Belofte, met onder andere supportslots bij Muse. En inmiddels moeten we concluderen dat de band inderdaad een flink arsenaal aan catchy hits bij elkaar heeft verzameld. ‘Is Everybody Going Crazy?’ van vorig jaar toont een volwassen worden geluid en maakt ons alleen maar meer benieuwd naar de toekomst van deze band. De verwachtingen liggen dus hoog voor de show op Pinkpop 2022!

We want more

Op het YouTube-kanaal van BBC Music vind je ook nog optredens van Biffy Clyro, Post Malone, Sports Team, Inhaler, Two Door Cinema Club, Slowthai, Sigrid, Becky Hill, Beadadoobee, AJ Tracey en nog veel meer. Ga er lekker voor zitten en geniet van gloednieuwe live muziek! Op dat wij het ook snel weer mogen aanschouwen in Nederland…

Reading & Leeds Festival 2022

Foto: Jen Oneill/Reading 2016

Reading & Leeds Festival bestaat uit twee zusterfestivals die in hetzelfde weekend plaatsvinden. Deze festivals hebben ook (grotendeels) dezelfde line-up. De organisatie haalt ieder jaar flinke namen binnen: onder meer Fleetwood Mac, Deep Purple, Radiohead en The Rolling Stones hebben op de planken gestaan.

  • Locatie: Reading in Richfield Avenue, Leeds in Bramham Park, beide in Engeland.
  • Datum: Nog niet bekend
  • Tickets: vanaf €260,- voor een weekend
  • Voor meer informatie kun je terecht op de officiële website.
Student Griekse en Latijnse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Meestal te vinden in de buurt van zijn elektrische gitaar. Kijkt het meest uit naar Rock Werchter en Bospop in de zomer en naar Carnaval in de winter. De muziek van Liam Gallagher, Interpol, Scorpions, Depeche Mode, Pearl Jam en Tame Impala maakt mij het meest gelukkig.