5 dingen die je kan doen in Boedapest tijdens de Festileaks Festivalvakantie

Pohoda Atmosfeer
Photo: Lucia Kerida

Tijdens de Festileaks Festivalvakantie lassen we een stop in in Boedapest. Hier kan je tussen de festivals door even bijkomen, maar er valt hier ook natuurlijk genoeg te beleven. Wat kun je allemaal doen in de waanzinnige hoofdstad van Hongarije? Wij zetten vijf leuke en mooie bezienswaardigheden op een rij.

1. Sint-Stefanusbasiliek

De Sint-Stefanusbasiliek in Boedapest is vernoemd naar de eerste koning van Hongarije. Zoals je (hopelijk) al geraden hebt, was zijn naam Stefanus de Eerste. Na zijn dood in 1038 werd hij begraven in een familiegraf. Toen één van zijn dode familieleden later ook in het graf werd gelegd, merkten mensen op dat de rechterhand van Stefanus niet zo vergaan was als de rest van zijn lichaam. De hand was gemummificeerd. En zoals je hoort te doen met een gemummificeerde hand van een heilige, werd hij afgesneden en in de basiliek geplaatst.

2. Ruin bars

Het kan een beetje bedenkelijk zijn om de ene goede drinkplaats te verlaten voor de andere, maar deze bars zijn een echt hoogtepunt in Boedapest. Ze zijn absoluut de moeite waard om naast Sziget te bezoeken. De bars zijn gelegen in oude gebouwen or ruïnes en overdadig versierd.

3. Matthiaskerk en Vissersbastion

Het is fysiek onmogelijk slechts één van deze plekken te bezoeken zonder de ander. De Matthiaskerk en het Visserbastion liggen namelijk pal naast elkaar. Het Visserbastion is gebouwd in de negentiende eeuw. Het heeft zeven torens, één voor elke Hongaarse stam. Als je een prinsessenkasteel wil zien, is dit een goedkoop alternatief voor Disneyland in Boedapest.

De sprookjeskerk naast het bastion heeft een eigen ‘Mariawonder’. Naar verluid stortte tijdens de belegering van Boeda in 1686 een muur in. Hierdoor werd een beeld van de Maagd Maria zichtbaar, dat de moslimsoldaten afschrikte. Op diezelfde dag viel de stad weer in handen van de christenen. Als je op je vakantietrip katholiek schuldgevoel ervaart, is dit niet de beste plaats om te bezoeken.

4. Bars op het dak en bij het zwembad

In Boedapest zijn veel bars op het dak, waar je in de zon kan drinken terwijl je van het uitzicht geniet. Onder de meeste mensen is dit inmiddels wel bekend. Een stuk minder bekend en veel moeilijker te zien, is de nachtclub onder een zwembad. Alleen hier kan je zwemmen boven feestende mensen, of drinken onder zwemmende mensen. Bovendien vinden hier grote optredens plaats. De volgende keer dat je in Boedapest bent, moet je een bezoek brengen aan akvarium. Een andere manier om in Boedapest het nachtleven in het water te beleven is door naar een van de badfeesten te gaan die regelmatig georganiseerd worden. Ja, een badfeest is precies wat de naam suggereert dat het is.

5. Monument voor de Duitse bezetting op het Vrijheidsplein

Het is misschien niet iets waar je aan wil denken als je verdrietig bent en een kater hebt, maar the island of freedom zou niet free zijn zonder dit. Het monument in Boedapest is opgericht in 2014 en zorgde voor veel discussie bij de Hongaren. Velen vinden dat het de bezetting door de nazi’s en de vreselijke gevolgen voor de joden niet goed weergeeft. Het is wellicht een beetje vreemd dat er zo veel christelijke symbolen zijn gebruikt. Mensen delen wel herinneringen en verhalen over familieleden bij het monument als vorm van protest, op een manier die alle Szitizens trots zou moeten maken.

Festileaks Festivalvakantie 2022

Festivalvakantie 2022

Wil jij ook graag festivals ontdekken in het buitenland, maar is het moeilijk om je vrienden te overtuigen om dat eind te reizen? Met dat probleem rekenen we nu af. Festileaks organiseert in juli 2022 een ‘festivalvakantie’: een groepsreis voor festivalfanaten van 6 tot en met 19 juli, per bus. De reis voert naar twee bucketlistfestivals: Pohoda (Slowakije) en Electric Castle (Roemenië), met een tussenstop in Boedapest. Dat betekent dat in ieder geval Nick Cave, Gorillaz, Twenty One Pilots, The Libertines, Metronomy, Deftones en Wolf Alice al op de muzikale gastenlijst staan. En jij kan er ook bij zijn!

Compleet verzorgde trip

Vanaf het moment dat je de Festileaks-bus in Utrecht instapt, regelen wij de trip helemaal voor je. Dit doen we samen met onze partner Festival Travel, die al jarenlange ervaring heeft met (festival)reizen. Samen zorgen we dat je veilig op de festivals belandt en daar een plek hebt om je (eigen) tentje op te zetten, uiteraard tussen je mede-reizigers a.k.a. nieuwe beste vrienden in spe. Ook doen we ons best om een aantal extra’s te fiksen op de festivals voor jullie als ultieme festivalfans.

In Boedapest regelen wij een slaapplek en een programma met toffe activiteiten, maar natuurlijk mag je ook op eigen houtje de stad verkennen. Dit geldt uiteraard voor de hele trip: haak aan bij de groep waar je wil, maar doe ook zeker lekker je eigen ding. Je kunt je daarom gerust alleen opgeven, maar ook met een groep kaarten kopen. Gezellig wordt het sowieso.

Tickets zijn vanaf nú te reserveren via de Festivalvakantie-pagina. Hier vind je ook extra informatie. De officiële kaartverkoop start op 1 november 2021, maar wie zich nu al registreert krijgt voorrang én 25 euro korting op het ticket. Er is plek voor maximaal 50 deelnemers, dus wees er snel bij. Meer informatie vind je op onze speciale Festivalvakantie-pagina.

Over de auteur ✍️

Joëlle van Wissen

Linksvoor te vinden bij meet-ups, FESTEN of andere Festileaksfeestjes. Dol op elektronische beukplaten, harde festivalanthems en glitterende disco. Staat vooraan bij Oscar and the Wolf en Dua Lipa. Struint samen met Irene alle goede slettendisco's af. Hoopt ooit Michael te vinden op de festivalweides.

Meer van Joëlle