Advertisement
Roadburn Festival
Uitverkocht
21-24 april 2022
Nederland
Tilburg, Nederland

Deze 5 shows maakten ‘Redefining Heaviness’ op Roadburn 2022 een succes

roadburn 2022 spoorzone tilburg
Photo: Ian Geerts

Roadburn staat sinds 1999 bekend als hét festival voor zware muziek. Oud, nieuw en van alle soorten, als het maar zwaar is. De exacte betekenis van de term zwaar stond centraal tijdens Roadburn 2022. Onder de missie ‘Redefining Heaviness’ progameerde Roadburn in 2022 een breed palet aan so called zware acts, van klassiek tot black metal. Deze vijf shows namen het voortouw in het herdefiniëren van heaviness en bewijzen dat er voor iedereen een plaats is op Roadburn.

‘Redefining Heaviness’ op Roadburn 2022 wordt aangevoerd door de curators van Roadburn 2022, Milena Eva en Thomas Sciarone van GGGOLDDD. Naast het opvoeren van de verbluffende show ‘This Shame Should Not Be Mine’ op vrijdag, programmeerde het duo allerlei acts over het gehele weekend. ‘Redefining Heaviness’ is inherent verbonden aan de curatie van Milena en Thomas, laten ze weten tijdens de ‘Roadburn 2022 Q&A’. Sciarone legt uit dat ze er bewust voor kiezen om meer electronica op Roadburn te zetten. Daarmee verleggen ze de grenzen van metal. Waarop Milena grapperig reageert: ‘Who needs guitars anyway’.

Liturgy

Liturgy roadburn 2022
Photo: Ian Geerts

Als er een persoon is die de klus ‘Redefing Heaviness’ op Roadburn 2022 kan klaren is het Hunter Hunt-Hendrix wel. Het Amerikaanse mastermind achter de avant-garde blackmetalback Liturgy lijkt wel geboren voor deze rol en voert bij de terugkering op Roadburn 2022 dan ook twee albums integraal op in een volgepakte Main Stage in 013. Een conclusie kan niet uitblijven: Liturgy is een bijzonder exceptionele band gevuld met muzikanten van hoge kwaliteit.

Tijdens de integrale opvoering van hun vierde langspeler H.A.Q.Q. tijdens de eerste show gooit de band hoge ogen. De ingewikkeld en strakke productie van de plaat maakt een live-uitvoering tot een grootse uitdaging. Maar Liturgy weet met een hoog staaltje muziekkunsten een overtuigende ervaring over te brengen dat de grens tussen klassiek, electronica en metal doet vervagen.

Toch is het de tweede show, Origin of the Alimonies integraal, de ervaring die het langst bij gaat blijven. Op een opgedeeld podium, links Liturgy en rechts een klassiek orkest, brengt het essemble de blackmetal-opera naar het publiek. Harp en viool wordt afgewisseld met ‘burstbeats’ en het gekrijs van Hunt-Hendrix en de gehele opera wordt ondersteund door een film van de de vocaliste. Liturgy kijkt naar de grenzen tussen klassiek en metal en smijt ze zo de prullenbak in. Onvergetelijk.

Emma Ruth Rundle

Ze zag haar beoogde curatie in 2020 in rook opgaan, maar keert in 2022 ijzersterk terug naar Roadburn: Emma Ruth Rundle. Daar zit ze dan, in de spotlight op het hoofdpodium van poppodium 013, vergezeld met niets meer dan een gitaar en een vleugel. In een volgepakte zaal toont de Amerikaanse songwriter wederom haar kwetsbaarheid en neemt ze 3.000 muisstille toeschouwers mee op een reis in vergetelheid. De bloedschone uitvoering van haar recente album Engine of Hell brengt de volledige zaal op haar knieeën. Waardoor een oase van rust en stilte ontstaat in de zaal die Rundle in staat stelt haar fragiele stijl te laten ontbloemen. Rundle bedankt haar publiek met de woorden ‘thanks, I really set out to write an uplifting album this time’, maar we kijken al uit naar de volgende.

Duma

Voor het eerste in de rijke geschiedenis van Roadburn zet een act uit Nairobi voet op het podium, Duma. En tot grote verwachting van het Roadburn publiek – het is aansluiten geblazen voor de ingang. Het Keniaanse industrial grindcore duo zet het festival op zijn kop met hun mix van noisy elektronische grindcore en screams die in vrijwel elke zware band op het festival gewenst zijn. Duma bewijst in de ‘Engine Room’ overtuigend dat je ook met electronica een ontiegelijk beladen muziek kunt maken en Roadburners omver kunt blazen, vrij letterlijk. De enorme muur aan noise en gebrul doet je ze al snel plaatsen bij bands als Full of Hell en Liturgy.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Roadburn Festival (@roadburnfest)

Midwife

Als opener van de ‘Engine Room’ opent Midwife, pseudoniem van de Amerikaanse Madeline Johnston, de derde festivaldag. Al vlug stroomt de kleinere van twee stages in de Koepelhal vol en vult Johnston de ruimte op met haar hypnotische ‘heaven metal’. Met slechts twee amps, een gitaar, een drumcomputer en een retro telefoonhoorn neemt ze het publiek mee in haar duistergeladen fragiele dream-pop over pijn en verlies. Een sonische overtuiging die aangevuld wordt met een subtiele visuele compositie die plaatsvindt op het podium: zwevende witte wolken tegen een knalblauwe achtergrond worden verstoord door de dieprode belichting van het podium.

midwife roadburn 2022
Photo: Ian Geerts

Amnesia Scanner

Blijkbaar zijn artiesten zelf niet altijd overtuigd zijn van hun eigen plaats op een heavy festival als Roadburn. Want ja, wat moet je als elektronische duo op een metalfestival? Curator Thomas Sciarone vertelt tijdens de ‘Roadburn 2022 Q&A’ over de vraagtekens bij de door hen geprogameerde act Amnesia Scanner. Het danceduo zag zichzelf niet staan op Roadburn en had aardig wat overtuiging nodig. Als je erover nadenkt heb je ook wel een stel stalen zenuwen nodig om zo’n act te laten performen op Roadburn. Het bleek echter een match made in heaven. Amnesia Scanner verraste in ‘The Terminal’ het Roadburnpubliek met hun unieke kijk op electronische dancemuziek en kregen daar een hoop enthousiasme voor terug.

Wat vond jij van Roadburn Festival 2022?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Roadburn Festival 2022! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Locatie
Eten & Drinken
Duurzaamheid
Roadburn Festival Logo

Roadburn Festival 2022

Locatie
Nederland
Tilburg, Nederland
Datum 21-24 april 2022
Line-up
Ulver
Alcest
Die Wilde Jagd
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.