Deze 6 dingen missen we in Nederland, maar heeft EXIT Festival wél in huis

EXIT Festival 2018

In Nederland en België hebben we het goed voor elkaar: de Lage Landen hebben gemiddeld de hoogste festivaldichtheid per inwoner. Toch vinden we de meest unieke evenementen vaak in het buitenland. EXIT festival in Servië gaat verder waar de Nederlandse en Belgische festivals stoppen. Deze 6 dingen maken het tot een unieke belevenis.

EXIT Festival
Foto: Marko Obradovic Edge

1. Een schitterend verlaten fort

Beeld je in; één van ’s werelds grootste festivals, maar dan in Paleis Het Loo of Slot Loevestein. In de nabije omgeving blijft zo’n sprookjesachtige festivallocatie een droom. Maar in Servië, daar wordt die droom werkelijkheid in het fort van Petrovaradin. De verlichte wachttorens, talloze tunneltjes en afgebrokkelde vestingsmuren waren afgelopen jaar goed voor de titel ‘beste festivallocatie van Europa‘. Protip: check vooral even álle aftermovies om compleet bij weg te zweven.

EXIT Festival

2. (Echte) zomerse tempraturen

Je voelt de bui al hangen – letterlijk. Het feit is namelijk: de zomer in de Lage Landen kan niet tippen aan die van Servië. Gedurende het festival geniet je daar van een steady 28 graden. Doordat de hoofdprogrammering pas om 16:00 uur van start gaat, heb je tijdens deze piektemperaturen de mogelijkheid om verfrissing op te zoeken. Lekker uitbrakken op een terrasje, of bijbruinen op het Donau-strand – het kan allemaal op een steenworp afstand van het festivalterrein.

EXIT Festival

3. Goedkoop eten en drinken

Je kent het wel; al jankend je pizza slice afrekenen met 88 munten, 21 kamelen en een nier van je peuter. Op dit gebied weet EXIT de concurrentie dan ook compleet uit het veld te slaan. Een halve liter bier voor 2 euro, een warme maaltijd voor 8 euro en ga zo maar door. Deze bodemprijzen reiken ook tot buiten het festivalterrein. In Novi Sad schuif je namelijk voor een habbekrats aan in de beste restaurants en gezelligste bars/clubs.

EXIT Festival

4. Genres voor iedereen!

Zoals een wijs man (ongetwijfeld) ooit zei: “Meer artiesten, meer beter.” Nederlandse festivals programmeren vaak slechts tientallen acts en hebben met hooguit 10 podia wel genoeg. Daar kom je op EXIT niet mee weg. Het affiche is zo lang, dat je er haast een boekbespreking over kan houden. En het gaat ook nog eens alle kanten op, waardoor je zonder moeite vrienden uit alle windstreken overtuigd krijgt om met je mee te gaan.

Zo komen liefhebbers van elektronische muziek bijvoorbeeld gegarandeerd aan hun trekken. Op EXIT Festival stonden al grootheden als Kraftwerk, Underworld en David Guetta – en in 2022 verwacht je kanonnen als Calvin Harris, ACRAZE, Boris Brejcha en ons eigen Reinier Zonneveld.

Maar naast beats is er ook reggae op de Wenti Wadada en wordt er ruim voorzien in gitaren op de Explosive Stage. Dat podium is gastheer voor de grootste metal legendes, maar geeft ook ruimte aan nieuwe lokale bands. Zo stonden er afgelopen jaren acts als Sabaton, Motörhead en in 2008 nog de legendarische Sex Pistols.

EXIT Festival

5. Twee Main Stages

Qua artiesten en podia houdt het niet op. Niet vanzelf. Op EXIT zie je the top of the bill namelijk niet alleen terug op het hoofdpodium. De bekendste artiesten worden onderverdeeld over twee stages. De reguliere Main Stage staat in het teken van bands en EDM-dj’s. Als tegenhanger wordt bij de Dance Arena de focus gelegd op techno en house. Pure perfectie dus voor iedereen met een volharde muzieksmaak.

EXIT Festival
Foto: Marko Ristic

6. Afterparty’s tot 14:00 ’s middags

Waar Jan Smeets graag de avondklok inlast, geeft niemand een fuck in Servië. Hier gaan de feestjes tot in de middag door. Dit zorgt ervoor dat je tijdens je bezoek geheid één van de iconische zonsopgangen in het fort meemaakt. Menig Insta-liefhebber zou er een slakkenspoor van achterlaten. De dagprogrammering sluit vervolgens ook weer naadloos aan op de afterparty. Voor alle gekkies en over-energieke projectielen is EXIT dan ook het perfecte festival om alle stoom af te blazen.

EXIT Festival Logo

EXIT Festival 2024

Locatie
Servië
Novi Sad, Servië
Datum 11-14 juli 2024
Line-up
Gucci Mane
Black Eyed Peas
Bonobo
Tickets Kopen