Hellfest
Uitverkocht
17-26 juni 2022
Frankrijk
Clisson, Frankrijk

8 Highlights van Hellfest 2022 – Weekend 1

Baroness Hellfest 2022
Photo: Ian Geerts (@_mortus) / Festileaks

Vanuit Budapest en Tilburg reizen we af naar het Franse Clisson voor twee weekenden Hellfest 2022. Met 41 graden celsius op de termostaat en een waanzinnige line-up belooft weekend 1 een letterlijke warm-up te worden. Deze 8 highlights gaan ons altijd bij blijven en bieden wijsheid voor weekend 2 van Hellfest 2022.

Waarom een beker? Neem een pitcher!

Pitcher Hellfest 2022
Photo: Festileaks

Zoiets kleins, simpels en misschien zelfs onbelangrijk voor velen, maar een grote win voor Hellfest en voor ons: pitchers. Hierdoor sta je niet om elke 15 minuten in de rij voor de bar, maar bestel gewoon een pitcher en heb bier te allen tijde bij je. Naast gewoon pils, ook nog eens Grimbergen Blonde! De pitchers op Hellfest 2022 schenken zo’n 6 biertjes per portie. Geloof ons, we hebben die hypothese zeer wetenschappelijk en diepgaand getest.

Prijstechnisch geeft een pitcher je één biertje gratis, wat op het hele weekend aardig wat geld bespaart. Naast alle voordelen die een pitcher heeft, is het ook ideaal om te vullen met water en te gebruiken om jezelf af te koelen in de bloed hete zon. Laatste noot, vergeet je beker of pitcher niet want ze zijn met €1,20 voor de beker en zo’n €4 niet de goedkoopste.

Line-up under the fold

Matt Pike High on Fire Hellfest 2022
Photo: Ian Geerts (@_mortus) / Festileaks

Om te beginnen, de line-up van Hellfest 2022 is absoluut geweldig en ongeëvenaard. Echter, waar men zich zou kunnen enthousiasmeren over de grote namen, vindt de reden waarom Hellfest werkelijk ongeëvenaard is zijn oorsprong below the fold (Maar echt, vouw het line-up shirt maar eens op). Om precies te zijn in The Valley, The Temple en The Altar. Drie tentachtige podia die naast elkaar staan en extreme metal, black metal en alternative metal vertegenwoordigen.

Dat resulteert in At The Gates, Death to All, Primordial, Abbath, Mayhem, High on Fire, Baroness en Electric Wizard op enkel het laatste deel van de eerste dag. Een trend van hoog niveau in specifieke genres die Hellfest het hele weekend blijft leveren. Wie heeft er überhaupt mainstages nodig?

Norwegen in Clisson

Ghaal's Wyrd Hellfest 2022
Photo: Ian Geerts (@_mortus) / Festileaks

Door deze kwalitatieve programmering kunnen fans van elk genre naar Hellfest 2022 gaan en de absolute top van hun favoriete genre zien optreden. Ondertussen zijn ze omringd door allerlei verschillende soorten metal. Hoewel dat misschien het tegenovergestelde is van de purist van het genre, veroverde de True Norwegian Black Metal scene The Tempel tijdens het eerste weekend van Hellfest 2022. Fouding Father Mayhem sloot de eerste nacht af na Immortal’s Abbath. Waarna Taake, Ghaals Wyrd, Borknagar en Watain ervoor zorgden dat Noorwegen vertegenwoordigd bleef op de andere twee dagen. Wat je ook wil, Hellfest is ‘Sworn to the Dark‘.

Envy voor de vijfde keer op Hellfest

Envy Hellfest 2022
Photo: Ian Geerts (@_mortus) / Festileaks

Meestal, als een show op het punt staat te beginnen en 5 technici om een gitarist heen staan, is dat niet veelbelovend. Maar dan, na een zeer snelle soundcheck en op tijd, betreedt Envy het podium. De band uit Tokio, Japan, is geen onbekende op Hellfest. Er voor de vijfde keer spelen brengt daardoor veel mensen naar hun afsluitende set in The Valley. Envy brengt een combinatie van post-rock en screamo naar Clisson als geen ander: dynamisch, emotioneel geladen en meeslepend.

Voor het eerst voelde ik me emotioneel geraakt tijdens het eerste weekend van Hellfest 2022, een gevoel dat zich duidelijk door de tent heen bewoog. De show eindigde na 15 minuten over tijd te zijn gegaan met een daverend applaus en het publiek dat ‘Envy, Envy, Envy!’ schreeuwde. Gevolgd door Envy zanger Tetsuya Fukagawa: ”5th time, we love you and you love us right?”. Het antwoord van Hellfest is duidelijk: ze houdt van Envy. De band beloont het lvoende publiek met zelfs nog een nummer, ondanks al een kwartier langer door te hebben gespeeld. Weergaloos.

De vertrouwde old-timers

Deep Purple Hellfest 2022
Photo: Ian Geerts (@_mortus) / Festileaks

Terwijl Hellfest veel aandacht besteedt aan up-to-date zijn en aan de frontlinie van de huidige metal scene staan, vergeten ze ook niet om terug te gaan naar de roots waar het allemaal begon. Deep Purple verovert Hellfest met hun klassiekers als ‘Perfect Strangers’. Maar ook met de epische gitaar- en keyboard solo’s die je alleen maar kunnen doen glimlachen. Natuurlijk zorgt ‘Smoke on The Water’ ervoor dat het publiek helemaal uit zijn dak gaat.

Judas Priest brengt hun 50e jubileum show naar Hellfest 2022 en zanger Rob Halford bewijst opnieuw dat hij dé enige echte Metal God is. Op 70-jarige leeftijd schreeuwt hij nog steeds op een manier die ongeëvenaard is. Uiteraard het best hoorbaar in de publieksfavoriet ‘Painkiller’. Maar, naast de oude God, schitteren de ‘nieuwe’ gitaristen Richie en Andy met flitsende gitaarsolo’s naast de vertrouwde Ian op bas en Scott op drums. Je zou de old-timers voor lief kunnen nemen, omdat je ze al zo vaak hebt gezien of omdat je aan het eind van de avond meer naar de andere podia kijkt. Maar, als je de leeftijd en mogelijke gevolgen voor lief neemt, blazen die ouwe rotten je hartstikke omver. Telkens weer.

Publieksmagneten

Alestorm Hellfest 2022
Photo: Ian Geerts (@_mortus) / Festileaks

Zoals we al eerder zeiden, heeft Hellfest 2022 een epische line-up. Er zijn dan ook een aantal bands die zeker de aandacht van het publiek trekken. Onverwacht grote menigten verzamelen zich voor Alestorm, Jinjer en Maximum the Hormone bij de hoofdpodia, om voor de hand liggende redenen. Deze bands zijn zeer uniek op hun eigen manier. Alestorm brengt een episch P.A.R.T.Y., de pit gaat uit zijn dak en het aantal crowdsurfers is niet meer te tellen. Jinjer scheurt het podium over met hun djenty en groovy tunes, terwijl ze ook nog eens staan voor een goed doel. Na Jinjer, vernietigt Maximum the Hormone absoluut wat er over is van Mainstage 1. Ze brengen Japanse chaotische ravage naar Hellfest en het enorme publiek gaat uitzonderlijk mee in de chaos. Ondanks dat ze geen idee hebben wat er in gebrekkig Engels wordt gebrabbeld.

Gojira op eigen bodem

Na de indrukwekkende headline show van Ghost, is het de beurt aan een Franse grootheid. Gojira is een van de beste bands van de hedendaagse metal. Ze nemen je mee op een reis naar hun eigen unieke wereld als ze live spelen en maken je los van je dagelijkse leven. Om je daarna ook weer met twee poten op de grond te zetten met hun lyrics. De band headlinede Hellfest in 2019 en keren nu terug als afsluiter van het eerste weekend van Hellfest 2022. En natuurlijk, zoals te verwachten, blaast Gojira ieders geesten omver.

Ze ondersteunen hun extreem zware set met uitstekend bijpassende visuals. De setlist bevat zowel nieuwe nummers en klassiekers, als speciale traktaties voor thuispubliek. Ze spelen ‘Space Time’ voor het eerst sinds 2012 en ‘New Found’ maakt het livedebut op Hellfest 2022. Wat de headlineset van Gojira bovendien echt naar een hoger niveau tilt, is dat ze op Hellfest spelen. Oftewel, op eigen bodem. De Franse band heeft duidelijk een grote fanbasis in Frankrijk en het maakt hun show zeker extra speciaal. Tot slot is hun drummer, Mario Duplantier, jarig en zingt het hele publiek samen Happy Birthday. Wel in het Frans.

Vuurwerk om Hellfest 2022 af te sluiten

Na de headliner set van Gojira is het tijd om het einde van weekend 1 te vieren. Voordat Running Wild aan hun deadliner set op Mainstage 2 begint, knalt er van alles in de lucht. Al vlug trekt het de aandacht van iedereen, vuurwerk! Tijdens deze visueel geweldige vuurwerkshow blaast Foo Fighters, Rage Against the Machine, Machine Head en anderen door de speakers en over de festivalweide. Het is een epische en emotionele manier om de 15e verjaardag van Hellfest te vieren en weekend 1 af te sluiten.

Wat vond jij van Hellfest 2022?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Hellfest 2022! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Locatie
Eten & Drinken
Duurzaamheid
Hellfest Logo

Hellfest 2022

Locatie
Frankrijk
Clisson, Frankrijk
Datum 17-26 juni 2022
Line-up
Metallica
Sabaton
Guns N' Roses
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.