8 Highlights van Hellfest 2022 – Weekend 2

Photo: Ian Geerts / Festileaks

11 dagen en 350+ bands later zijn we na tweekenden Hellfest 2022 vanuit Clisson terug in Tilburg en Budapest. Waar weekend 1 gedomineerd werd door het breken van de termostaat, kwam het in Hell in weekend 2 met bakken uit de hemel. Uiteraard kon dat de pret niet drukken; 8 highlights van Hellfest 2022 Weekend 2!

Photo: Ian Geerts (@_mortus) / Festileaks

Metal Disneyworld Clisson

Hellfest is, discutabel, het beste metalfestival ter wereld. En dat zit zich, naast de uitstekende line-up van dit jaar, in het ontiegelijk gedetailleerde festivalterrein. Ondanks dat het voor het aantal bezoekers aan de kleine kant lijkt, raak je gewoonweg niet uitgekeken op de weide. Er is geen hoekje waar niet over na is gedacht en je hebt gevoel dat je rond paradeert in een soort Metal Disneyland Clisson. 

Ze weten heel goed hoe je een all-around groot festivalexperience neer moet zetten. Bijvoorbeeld, je vindt amper dranghekken op Hellfest, enkel veroeste stalen muren. Het sluit uitstekend aan bij de rusty vibe van het festival dat zichtbaar is in de barren en andere faciliteiten. Daarnaast springt het podium ‘The Warzone’ erboven uit tussen de podia’s. Er is een echte warzone gebouwt met wachttorens en prikkeldraad. Hiermee brengt Hellfest een complete festivalervaring naar de bezoeker.

Photo: Ian Geerts / Festileaks

Waar is Waldo.. uh Lemmy!

Desondanks, wat echt de show steelt op Hellfest 2022, zijn alle kunstwerken en kleine details. Als je ze allemaal kunt vinden, wat ze zitten overal verstopt! Heb jij bijvoorbeeld het Malcolm Young standbeeld gezien boven op de wijnbar? Of Dimebag Darrel in het glas-in-lood naast de weg naar de ingang? Maar er kan er maar één winnen. Wie anders dan Motörhead legende Lemmy Killmister steekt daar met kop en schouder bovenuit. Behoorlijk letterlijk. Het enorme ijzeren standbeeld, gemaakt door Caroline Brisset, is een echte publiekstrekker. Om er nog een schep bovenop te gooien is er zelfs zijn as in verwerkt. Naast alle bezoekers deden ook Motörhead drummer Micky Dee en Guns N’ Roses gitarist Slash een bezoek aan het beeld.

Photo: Ian Geerts (@_mortus) / Festileaks

Converge Bloodmoon

Als je Converge bovenaan de poster van The Temple ziet staan weet je al dat het een verdomd vette avond gaat worden. Voeg daar Chelsea Wolfe, partner Ben Chisholm en Stephan Brodsky (Cave In) aan toe het wordt memorabel. De zevenkoppige samenwerking tourde voor het eerst in 2016 met wat verstofte Converge platen onder de naam Converge Bloodmoon en gooide hoge ogen op Roadburn hetzelfde jaar. In 2021 bracht het collectief een langspeler met 11 originelen uit en in 2022 doen ze een handvol shows in Europa. Waaronder Hellfest 2022.

Converge Bloodmoon is een reis. Waarin je van links naar rechts wordt gewiegd door de doomy sound gebracht uit kamp Wolfe en co, maar er sporadisch uitgesmeten wordt door de chaos van Converge. Toch, het is niet Converge zoals je Converge kent. Soms hoop je op iets meer chaos en vooral meer strot van Jacob Bannon. Maar, daarvoor moet je gewoon naar een losse Converge show gaan. Waar het voor de een wellicht vreemd was, is Converge Bloodmoon een losstaand fenomeen waar je bij wil zijn geweest.

Photo: Ian Geerts (@_mortus) / Festileaks

Crisix against all odds

De Spaanse thrashmetal brigade Crisix is zeker een van de bands die we in de gaten moeten houden. En dat ging Hellfest 2022 bijna aan onze neus voorbij. Drummer Javi Carrión kon de show niet spelen omdat hij positief testte op Covid, 24 uur voor aanvang van de gig. Maar wie cancelt een mainstagespot op Hellfest 2022? Crisix in ieder geval niet. Uiteraard is 24 uur vrij kort om vervangers te vinden. Maar in plaats van af te zeggen, hebben ze hulp gezocht bij vrienden uit de scene.

Tijdens de show nemen Jean Baptiste Tronel van Tagada Jones en Chris Williams van Gama Bomb de drums voor hun rekening. Een gok die bijzonder goed uitpakt met het nodige oogwinken en signalen. Daarnaast wisselen zelfs de Crisix leden hun rollen om af en toe. Gitarist Albert Requena speelt een paar nummers op drums en gitarist Marc Busqué zingt een metalhit medley. Ondertussen speelt bassist Dani Ramis gitaar en zanger Julián Baz bas. De rauwe energie en toewijding zijn aanstekelijk! Dit is wat trouw zijn aan de scene en houden van de muziek die je maakt echt inhoudt. Om deze show aan het begin van de middag nog meer pit te geven, gaan de gitaristen voor het laatste nummer de pit in om met de fans te moshen.

Photo: Ian Geerts / Festileaks

Hell City

Voordat je de magnifieke weide bereikt, ga je door Hell City. Een nagebootst stadsplein verbindt de camping met het werkelijke festivalterrein. Hier schijnt de perfectie van de Hellfest productie al haarfijn door. Je zou er bijna versteld van staan dat het er slechts voor, in het geval van de 2022 editie, 2 weekenden staat. Naast de ‘Extreme Market’, waar je voor je huis-tuin-en-metal souvenirs kunt shoppen, is Hell City omringd door stands. Al is stands een understatement, het zijn eerder winkels. 

Onder andere Nuclear Blast, ESP, Harley Davidson en Sea Shepherd zijn hier geopend voor de bezoekers. De laatstgenoemde blijkt uitzinnig veel steun te krijgen in Clisson. Wie op Hellfest 2022 rondloopt moet opgevallen zijn hoeveel bezoekers hun steun uitdragen voor vrijwilligersorganisatie Sea Shepherd Conservation Society. De Jolly Roger, zoals het bekende logo heet, is overal op de weide te vinden. Naast bezoekers ook bij artiesten.

Zitten we op de Highway to Hell?

Of het nu puur toeval is, of misschien opzettelijk subtiele hints: AC/DC hangt in de lucht op Hellfest 2022. De ‘Back in Black’ cover van Guns N’ Roses steelt de show volledig, Metallica speelt ‘It’s a Long Way To The Top’ van de band voor de klassieke opener ‘Ecstasy of Gold’ (het publiek zingt misschien wel uitzinniger dan tijdens hun eigen show) en tenslotte raakt ‘For Those About to Rock’ tijdens de afsluitende vuurwerkshow echt het hart van de bezoeker.

Allemaal bewijs voor één zaak: AC/DC op Hellfest 2023! Natuurlijk, het is momenteel niet meer dan een verre wens. Maar niet onbelangrijk, Hellfest-organisator Ben Barbaud liet de naam ook vallen tijdens de persconferentie op het festival. Hoewel hij nog niets vertelde over de line-up van volgend jaar, had hij een interessante opmerking over AC/DC: “Als ze me morgen bellen, zal ik het natuurlijk met ze bespreken.” Je kunt lijntjes trekken waar je wil, maar na Hellfest 2022 begint het bij ons toch wel te kriebelen.

Sabaton

Daar sta ik dan, met mijn grote mond over power metal, stiekem te genieten van Sabaton. De muziekstijl kan mij nog steeds niet grijpen en de gimmicks zorgen enkel voor een schaterige lach in mijn mondhoek. Echter, de Zweedse powermetalband zet een set neer op Hellfest 2022 waar je alleen maar U tegen kunt zeggen. 

Het voordeel van power metal in de late avond is de vreugde die het met zich meebrengt. Een gevoel dat, naast de afvuurbare tank op het podium en de zoveelste referentie aan oorlog, de overhand neemt tijdens de show van Sabaton. Er wordt gesprongen, gedanst, meegezongen en je vermaakt je gewoon uitstekend. Voeg daar een dynamische set aan toe en  je ziet een absolute headliner van de toekomst.

Exit light, enter night

Het is eindelijk zover; Metallica speelt hun allereerste show op Hellfest. Niet alleen het publiek is dolgelukkig, maar ook de gehele band. Je kunt aan James Hetfield’s gezicht zien hoe dankbaar hij is om hier te staan. Hij merkt op dat deze Hel er zeker mooier uitziet dan de mentale hel die hij kent. Het publiek krijgt een echte Metallica-beleving in festivalvorm: een extra podium vooraan en unieke LED-kubussen versieren het podium.

Vanwege een aantal flops, Lars had niet zijn beste dag, hier en daar voelde de show aan als een plezierige oefensessie in hun eigen studio. Toch is dit eerder positief: Metallica voelt zich op hun gemak op het podium met het publiek dat resiulteert in een iets intiemere en eerlijkere beleving. De setlist van heavy bangers en classics die op Pinkpop indruk maakte, werd toch weer dynamischer met Nothing Else Matters en Fade to Black en is daarmee s ook de perfecte afsluiter van de 7-daagse marathon. Wanneer elk lid een paar woorden tot het publiek zegt, voelen we allemaal warmte in ons hart, net zoveel als zij. Als het vuurwerk begint, kijkt James Hetfield met ons mee vanaf het verlengde platform. Het is gewoon echt prachtig, historisch en simpelweg een magisch moment om deel van uit te maken.

Wat vond jij van Hellfest 2022?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Hellfest 2022! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Locatie
Eten & Drinken
Duurzaamheid

Hellfest Logo

Hellfest 2023

Locatie
Frankrijk
Clisson, Frankrijk
Datum 16-18 juni 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen