Na zonnebrand en regenponcho’s volgden vele hoogtepunten op Jera On Air 2022

Photo credits: Samuel van der Lee / Festileaks

Na twee jaar afwezigheid was het op de festivalweide van Jera On Air 2022 weer één groot feest. Zo’n tienduizend metalheads en punkers uit vijftig verschillende landen kwamen afgelopen weekend samen in Ysselsteyn om er een onvergetelijk weekend van te maken. En dat is op z’n zachts gezegd: uitstekend gelukt.

Muziek, stunts, afterparties, moshpits, het was allemaal weer aanwezig op Jera On Air. En wat was dat fijn. Of je nou van stage naar stage moest rennen om zo min mogelijk te missen of juist bijna geen bands hebt gezien omdat je het hele weekend in de Hawk speciaalbier hebt gedronken, hoogtepunten heb je sowieso beleefd. Want daarvan waren er genoeg op Jera On Air 2022.

Photo credits: Samuel van der Lee / Festileaks

2x Stick To Your Guns

De Amerikaanse hardcore band uit Orange County trad dit weekend twee keer op. Het Britse Malevolence kon door reisproblemen helaas niet naar Ysselsteyn komen om hun optreden op donderdagavond waar te maken. Dat was natuurlijk voor velen een grote teleurstelling, maar stand-in Stick to Your Guns wist een hoop goed te maken. Zij stonden op de vrijdag ook al gepland, maar voor deze invalbeurt speelden ze een speciale Diamond set. Dat album werd tien jaar geleden uitgebracht. Een mooie manier om die verjaardag te vieren en tegelijkertijd een uitstekende vervanger voor Malevolence.

Dat Stick To Your Guns enkele nummers als Against Them All en Such Pain op zowel de donderdag als de vrijdag speelden leek het publiek geen probleem te vinden. Ook deze nummers werden vol energie luidkeels meegeschreeuwd.

Photo credits: Samuel van der Lee / Festileaks

Met z’n allen op het podium bij Bob Vylan

Heb je altijd al eens op het podium van Jera On Air willen staan? Dan had je aanwezig moeten zijn bij de show van bob vylan in de Buzzard. Vlak voor het nummer New England, dat de band als afsluiter speelde, riep zanger Bobby Vylan het publiek op om hem te vergezellen op het podium. Binnen no-time stond de voorste rij tussen de bandleden, waarna ook de rijen daarachter volgden. Op het moment dat Engelse grime-punkband het nummer in startte was het podium al flink volgeraakt en werd het op die manier een feestelijke afsluiter van een fantastische show.

Photo credits: Samuel van der Lee / Festileaks

De partytenten die de storm wél hebben overleefd

Voor wie het nog niet heeft meegekregen, de eerste dag van Jera On Air 2022 was nogal wispelturig wat betreft het weer. We begonnen het festival met dertig graden en volop zon. Echter veranderde dit na enkele uren. Toen de avond begon te vallen leken deze zomerse temperaturen verder weg dan de volgende editie van Jera On Air. Het festival werd zelfs tijdelijk stilgelegd door de extreme regenval. Ook toen het festival weer hervat werd bleef het water uit de lucht komen en liet de wind goed merken aanwezig te zijn.

Verschillende partytenten vlogen als ballonnen de camping over en meerdere kartonnen tent bleken niet opgewassen tegen deze onweersbui. We zien deze storm ook niet bepaald als een hoogtepunt. Maar de partytenten die heldhaftig weerstand boden en de nacht overleefden bleken onze reddende engelen. Zonder hen waren we de eerste festivalnacht nooit (enigszins) droog doorgekomen. Een ode aan de storm-bestendige partytenten!

Photo credits: Samuel van der Lee / Festileaks

Gratis Nozem Oil bij De Rooie Jager

Wie dacht dat Stick To Your Guns er vandoor zou gaan met de award voor meeste optredens op Jera On Air 2022 heeft het mis. DJ De Rooie Jager stond afgelopen weekend elke dag in de Hawk te draaien. Zowel ’s ochtends vroeg (voor festivalbegrippen) als ’s avonds laat met minimaal twee shows per dag. Waar hij in de ochtend vrijwel altijd in een lege tent stond te draaien, was dit ’s avonds precies het tegenovergestelde. Dan wist hij er een Jera-waardige knalfuif van te maken met hits uit alle hoeken en gaten. De enige DJ die zonder problemen Drank en Drugs na Bohemian Rhapsody kan draaien. Ook bleek hij zeer begaan met zijn publiek en was hij niet te beroerd om af en toe een shirtje of wat shotjes Nozem Oil uit te delen.

Photo credits: Samuel van der Lee / Festileaks

De muntprijs

De muntprijs als hoogtepunt. Dat klinkt een beetje gek, maar mag niet onbenoemd blijven. Een muntje kostte in de voorverkoop slechts €2,70. Dat is zestig cent minder dan wat je op Lowlands en Down The Rabbit Hole neerlegt voor een token. Betaalbaar dronken worden voelde nog nooit zo goed. Al moest je van tevoren wel genoeg hebben gekocht in de pre-sale. Op het terrein stond de muntprijs op 3 hele euro’s.

Daarnaast was ook het eten en drinken goed en betaalbaar. De basic bitches hoefden slechts anderhalve munt te betalen voor een puntzak friet en voor een halve pizza (inclusief vegan optie) legde je twee munten neer. Voor de wat luxere opties moest je vaak iets dieper in de buidel tasten. Maar daar kreeg je dan ook een waardige maaltijd voor terug. Van vegan kebab tot grote borden nasi, het was er allemaal.

Photo credits: Samuel van der Lee / Festileaks

Frank Carter viert z’n vakantie op een opblaas flamingo

Er gebeurde veel tijdens de show van Frank Carter and the Rattlesnakes. Heel veel. We hadden makkelijk alle hoogtepunten van Jera On Air 2022 aan hen toe kunnen kennen (maar dat hebben we toch niet gedaan).

De beste man spendeerde het eerste gedeelte van de show voornamelijk in en op het publiek. Binnen de kortste keren klom hij in één van de palen, die zich voor het podium bevond en dook hij van meerdere meters hoogte de mensenmassa in. Die hem uiteraard vol enthousiasme wisten op te vangen.

Niet veel later veroorzaakte de Britse zanger de grootste circlepit die we op Jera On Air hebben mogen aanschouwen. Deze rijkte zelfs tot buiten de tent. Een circlepit waar je stappenteller van op hol slaat.

Wanneer een opblaas flamingo het podium bereikte besloot Frank Carter de flamingo direct weer terug te sturen. Inclusief hemzelf. Terwijl de band vrolijk doorspeelde bevond de zanger zich, samen met z’n nieuwste aanwinst, op het publiek. ”I’m on fucking holiday” schreeuwde hij al liggend op de roze flamingo. Alleen de cocktail leek nog te ontbreken.

Tijdens Wild Flowers ontstond er een safe-space-circlepit. Een rondrennende mensenmassa bestaande uit enkel vrouwen, transgenders en non-binaire personen.

Photo credits: Samuel van der Lee / Festileaks

Frank Carter is overigens niet de enige die een bezoekje bracht aan het publiek. Ook gitarist Dean Richardson lag op gegeven moment boven op het publiek. Uiteraard inclusief gitaar waar hij nog vol enthousiasme op doorspeelde.

Op iemands schouders staan, de microfoon naar je toegegooid krijgen en dan zelf het nummer afmaken? Ook dat kan gewoon bij het optreden van Frank Carter en zijn Rattlesnakes. Een enthousiaste fan bleef tijdens I Hate You niet onopgemerkt bij de zanger die besloot om (van grote afstand) zijn microfoon het publiek in te werpen. De desbetreffende fan bleek een uitstekende doelman, want hij wist de microfoon zonder al te veel moeite te vangen. Terwijl hij de rol van Frank Carter voor de rest van het nummer overnam werd hij vol liefde door de zanger op het podium ontvangen, voor wie de vakantie op deze manier wel erg dichtbij leek.

Al met al was het een energieke en spetterende show met een ongekende hoeveelheid aan hoogtepunten. Natuurlijk zijn meerdere elementen uit het optreden inmiddels een vaste routine die je bij elke show van deze band terug zal zien. Maar toch bleek een bezoekje aan Frank Carter & The Rattlesnakes meer dan de moeite waard.

Photo credits: Samuel van der Lee / Festileaks

De Silent Disco die eigenlijk altijd te leeg was

Verstopt tussen de toiletten en de bar links van de mainstage was een doorgang die leidde naar een oude Duitse stadsbus waar, helemaal achterin, een dj stond te draaien. Bij de doorgang kreeg je een koptelefoon met (helaas maar) één kanaal. Wat aan de andere kant ook wel goed was, want als er meerdere dj’s hadden moeten staan was er geen plek geweest om te dansen.

Het was de ideale manier om op Jera On Air 2022 even aan de zware gitaren en harde grunts te ontsnappen. Al bleken de meeste festivalgangers die behoefte niet te hebben. Ondanks dat was het, met de bezoekers die wél een rondje danste in de schuren met de buren-bus, altijd reuze gezellig.

Jera on Air Logo

Jera on Air 2022

Locatie
Nederland
Ysselsteyn, Nederland
Datum 23-25 juni 2022
Line-up
Rise Against
The Offspring
The Hives
Tickets Niet meer beschikbaar.