Apen, kinderen en sprookjes: de leukste momenten op de crossbaan van Zwarte Cross 2022

Photo: Ian Geerts / Festileaks

What’s in a name: Zwarte Cross 2022 heeft natuurlijk een flinke crossbaan op het terrein. Naast de wereldtop van de motorcross rijden er ook bijzondere wagens en zelfs kinderen rond. In 2013 vond hier nog een Naked Run For Freedom voor Amnesty International plaats, waarbij mensen slechts gehuld in motorhelm over de baan renden. Genoeg opvallends te beleven dus! Dit waren de hoogtepunten in 2022.

Photo credit: Joëlle van Wissen / Festileaks

Zwaar geschut in de zwaargewichtklasse van Zwarte Cross 2022

Geen kleine auto’s of slanke motoren: de zwaargewichtklasse is alleen voor grote jongens. Enorme (vracht)wagens rijden de baan op, allemaal met een eigen thema. Zo is er een junglewagen vol apen, als knipoog naar het apenpokkenvirus.

Ook komen de boeren veel aan bod: diverse wagens laten hun steun blijken met spandoeken als ‘zonder boeren in het land ligt er niks in deze mand’. Verder geeft een ronddraaiende wagen ‘het laatste rondje van Tante Rikie’ en vraagt een wagen vol schapenwol of u al döner bent.

Maar de grootste knaller in deze klasse is er in de vorm van een prachtige rijdende villa. Opeens gaat het dak er – letterlijk – vanaf en worden diverse inzittenden de lucht in getild. Ondertussen wordt natuurlijk keihard Kom Van Dat Dak Af gedraaid én meegezongen.

Photo credit: Joëlle van Wissen / Festileaks

Alleen maar hits bij Loco Arena

De Loco Arena is een half amfitheater in het hart van de crossbaan. Vanaf hier heb je dan ook perfect zicht op de motorcross. Ook worden hier tussen de klasses door louter hits gedraaid. Van ABBA tot Party Animals en Blur: continu feest is gegarandeerd. Het publiek is hier heerlijk fanatiek: van sitdowns via waves tot handjes in de lucht. De dj vraagt, zij draaien. Via de A-meezing-cam bekijken de mensen hoe ze eruitzien als ze luidkeels de teksten meebrullen.

Photo credit: Joëlle van Wissen / Festileaks

Calimero-klasse

Het is een leuk gezicht als de Calimero-deelnemers de baan oprijden. Deze klasse is namelijk speciaal voor kinderen tussen 5 en 9 jaar oud. Net als de volwassenen in de andere klasses scheuren ze in hun motorpakken over de crossbaan. Op vrijdag houdt het publiek heel even de adem in als er eentje valt. Een begeleider helpt het kind overeind en kickstart de crossmotor. Onder daverend applaus en gejuich wordt de tocht gelukkig vervolgd.

Photo credit: Vivian Nagelkerke

Over vogels op Zwarte Cross 2022 gesproken…

…hoe leuk zijn deze eendjes? In de Brommerklasse rijden ze met z’n drieën achter elkaar. Of ja, ze zijn eigenlijk met vier – check de geweldige eendenhelm van de bestuurder. De pootjes draaien met de wielen mee rond. Hierdoor waggelen de diertjes op topsnelheid over de baan. Niet alle eendjes zwemmen dus in het water, sommige prefereren de grond van de Zwarte Crossbaan.

Photo credit: Joëlle van Wissen / Festileaks

Sprookjesklasse

‘Spiegeltje spiegeltje aan de wand: wij gaan voor maandverband’ prijkt op de eerste wagen. In de Sprookjesklasse wordt een nieuwe twist gegeven aan de klassieke vertelsels. Zo ligt ‘de prinses op de erwt’ met een motorhelm op een berg matrassen die op een auto gebonden is. Verder rijdt een prachtig kasteel vlak achter het huis van Hans en Grietje, compleet met snoep op de muren. Tot slot maakt Tante Rikie ook nog haar opwacht. Op een oceaanblauwe auto wappert namelijk een ‘Zeemeerrikie’ met haar schitterende glitterstaart.

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2022

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 14-17 juli 2022
Line-up
Kensington
Krezip
Dropkick Murphys
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.