Mad Cool 2022: Hoe zit het met het logistieke plaatje?

Photo: Paco Poyato (Mad Cool 2022)

Dit jaar kent het Madrileense Mad Cool voor het eerst een vijfdaagse vorm. Echter heeft het festival geen festivalcamping. Bij voorgaande edities konden zagen we al logistieke problemen rondom het festival. Heeft het festival de logistieke puzzel dit jaar wel goed gelegd? Is het vervoer rondom het festival goed geregeld? Hoe ervaren de meerdaagse festivalgangers het pendelen tussen festival en accommodatie? Lees snel verder voor het antwoord op al deze vragen.

Benieuwd hoe de situatie was in 2019? Check dan dit artikel.

Wat zijn de grote wijzigingen van dit jaar ten opzichte van de pre-corona editie in 2019?

  • Het festival heeft dit jaar 2 extra festivaldagen en duurt nu van woensdag tot en met zondag.
  • De openingstijden van het festival zijn gewijzigd zodat de omliggende wijken minder overlast ervaren. Het festival duurt op de woensdag tot 00:30, op zondag tot 01:00 en op donderdag, vrijdag en zaterdag tot 03:00.
Photo credit: Paco Poyato (Mad Cool 2022)

Binnen het festivalterrein is de situatie cool

Binnen en aan de poorten van Mad Cool lijkt het festival de zaken goed voor elkaar te hebben. Zo heb je door de grote hoeveelheid aan personeel bij de vele bars snel een drankje in je hand. Ook is het vaak goed te doen om een plekje voor de stages te vinden en heerst er geen enorme drukte. Waar je soms wel even op moet wachten is een lekkernij van één van de foodtrucks. Ondanks de indrukwekkende food line-up kan het tijdens de spits – rond 22:00 – nog wel even duren voordat je een burrito of pizza kunt weghappen.

Verder lieten verschillende festivalgangers weten niet lang te hoeven wachten voordat ze het festivalterrein konden betreden. Dit is te danken doordat Mad Cool voor het festival begint de toegangsbandjes al opstuurt. Ook kunnen festivalgangers de rij bij de oplaadpunten skippen door het bandje via de Mad Cool app op te waarderen.

Photo credit: Paco Poyato (Mad Cool 2022)

Buiten de festivalpoorten heerst madness

Ondanks de vele vervoersopties is de situatie buiten het festivalterrein minder rooskleurig. Bij de reis naar het festival is alles goed gereld maar de problemen beginnen bij de tocht naar huis (of een accommodatie). Zo moeten bezoekers vaak een lange tocht afleggen voordat ze in bed kunnen kruipen. Het festival heeft de volgende opties om het festival te verlaten:

Metro

De organisatie heeft een nachtmetro georganiseerd die stopt bij een centraal punt in de stad Madrid. Vanaf dit punt kan je naar huis via een nachtbus, een taxi of deelvervoer. De metro wordt door Mad Cool beschreven als je ‘beste vriend’ tijdens het festival. Maar door de overvolle metro’s en de meer dan 20 minuten durende wandeltocht die je moet maken om de metro te bereiken denken veel festivalgangers hier anders over. In combinatie met vermoeide festivalbenen is dit niet fijn!

Shuttles

Naast de metro kun je een shuttlebus pakken. Deze zetten je af bij een centraal punt in de stad, vanaf waar een nachtbus, taxi of deelvervoer tot de opties behoren. Door de korte afstand van het festivalterrein wordt deze optie als een stuk comfortabeler ervaren.

Uber of taxi

Een optie die je direct bij je voordeur afzet is de Uber of taxi. Ondanks dat dit erg aantrekkelijk klinkt zijn de verwachtingen van veel festivalgangers verstampt. Zo stonden er vaak enorme rijen bij de dichtbijgelegen Uber-stand en taxistandplaats die iets verder van het terrein af lag. Naast de wachttijden van soms wel 1,5 uur kregen veel bezoekers ook nog eens te maken met hoge prijzen voor een ritje. Dit omdat Mad Cool-partner Uber een prijs hanteert op basis van een vraag en aanbod. Veel festivalgangers die naar huis willen staat gelijk aan prijzen van wel 60 euro.

Trein

Tot slot heb je de trein. Dit is een prima optie om naar het festival te komen met de halte die vlak bij de poorten van de festivalweide ligt. Voor de weg naar huis is het alleen een mindere optie omdat de trein slechts tot middernacht rijdt.

Grote verandering nodig voor volgend jaar

Diverse Spaanse media melden dat er een drastische wijziging voor de editie van volgend jaar voor de boeg staat. Zo kondigen ze aan dat het festival terugkeert naar de zuidkant van de stad in de wijk Villaverde. In dit deel van de stad krijgt de organisatie een nieuw festivalterrein (in de buurt van het oude terrein) dat gebruikt werd bij de eerste twee edities van Mad Cool. Het nieuwe terrein biedt een veel betere verbinding met het OV. Ook verminderen de aangrenzende buitenwegen de overlast in aangrenzende woonwijken.

Mad Cool Logo

Mad Cool 2022

Locatie
Spanje
Madrid, Spanje
Datum 6-10 juli 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.