Zwarte Cross 2022 lanceert campagne tegen ongewenst gedrag: ‘Hufters, blijf thuis!’

De aankomende editie van Zwarte Cross wordt de laatste met festivaldirectrice Tante Rikie aan het roer. Voor haar afscheid heeft ze één wens: geen vervelende incidenten op het festival. Daarom komt de organisatie van het festival met een campagne tegen ongewenst gedrag. De boodschap: ‘Hufters, zet je kaartje op Ticketswap en blijf thuis!’

In de campagne onderscheidt het festival meerdere vormen van ongewenst gedrag:

  • Geen vandalisme: niet slopen en wildplassen
  • Geen seksueel overschrijdend gedrag: handjes thuis a.u.b.
  • Geen racisme
  • Geen homofobie & vrouwonvriendelijk gedrag

Extra teams tegen ongewenst gedrag

Het festival komt met meerdere plannen om de nieuwe huisregels kracht bij te zetten. Op korte termijn is er vooral meer aandacht voor de meldpunten op het terrein (bij de Infostand) en op de camping (bij het Gemeentehuis), waar je terecht kan als je je niet helemaal relaxed voelt of iets vervelends hebt meegemaakt. Ook worden er meer speciale teams ingezet (‘sfeerbeheerders’ en ‘coördinatoren’) die als taak hebben ongewenstheden te spotten. Tot slot wordt er met een WhatsApp-groep binnen de organisatie van Zwarte Cross 2022 extra gelet op grensoverschrijdend gedrag.

Op de lange termijn wil het festival met een draaiboek komen met daarin meetbare en concrete afspraken, zodat voor alle betrokken partijen nog duidelijker ligt wat grenzen, procedures en consequenties zijn.

Spreek elkaar aan

In de oproep doet Zwarte Cross 2022 tot slot een oproep aan bezoekers zelf. “We kunnen een hele politiemacht optrommelen om van het kleine aantal overtreders af te komen, maar we hebben liever dat de bezoekers elkaar een beetje in de gaten houden en aanspreken op asociaal gedrag”, aldus het festival.

De organisatie vraagt om je vrienden aan te spreken in het geval van baldadig of lomp gedrag. Specifiek gaat het om bezoekers die de boel afbreken, mensen betasten en/of racistisch bejegenen, discrimineren, wildplassen en/of vechten. “Er kan en mag veel op de Zwarte Cross, maar dit gedrag hoort niet thuis op ons gemoedelijke en openminded feest.”

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2023

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 20-23 juli 2023
Tickets Kopen