Gorillaz gaf ‘misschien wel beste show ooit’ op All Points East 2022

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Gorillaz touren al het hele jaar intensief door Europa, van het Spaanse Primavera Sound, via Werchter Boutique tot Down The Rabbit Hole. Maar het thuisland moest helemaal tot het staartje van de zomer wachten tot ze Damon Albarn en co. weer mochten zien. Het werd een bijzondere show, met onder andere de wereldexclusieve première van ‘New Gold’, een nieuw nummer met Tame Impala.‎

All Points East was dit jaar de enige kans voor Britten om Gorillaz te zien, en dus kwamen fans uit het hele land naar Londen: van Edinburgh tot Cornwall. Het was zo’n typische zomerse festivalavond waarbij weliswaar de hele dag acts spelen, maar éigenlijk iedereen er alleen maar is voor de headliner. Die anticipatie bouwt urenlang op, waarbij het ongeduld steeds verder groeit en uiteindelijk uitmondt in een enorme climax. Die kwam er in de vorm van een 10 minuten lang oorverdovend gejuich – waarna dan eindelijk Gorillaz het podium betrad.

De post-covid sfeer hangt nog steeds in de lucht op All Points East. Hoewel festivals in het Verenigd Koninkrijk al relatief vroeg weer mochten (veel eerder dan in Nederland), is er bij iedereen het blijvende besef: het is niet vanzelfsprekend dat dit allemaal kan. Het leidt tot een kolkende massa Gorillaz fans die even hyped, energiek als liefdevol met elkaar omgaan.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Speciale homecoming show

En die liefde is wederzijds: Gorillaz trakteert All Points East op een verrukkelijke set van 25 nummers. Hoewel het grootste deel hetzelfde is als de rest van de zomer, heeft de band een aantal verrassingen bewaard voor de laatste show van hun Europese tour.

Zo komt Shaun Ryder opdraven om de hitsingle ‘DARE’ te vertolken, dat slechts een handjevol keren werd gespeeld in de afgelopen jaren. Ook komt Paul Simonon (van The Clash en The Good, The Bad & The Queen) zijn originele baslijn spelen op ‘Plastic Beach’, voor het eerst sinds 2010.

Gorillaz x Tame Impala

Maar het meest bijzondere moment komt precies halverwege de avond. Want wie loopt daar het podium op? Het zal toch niet? Maar jawel: het is verdomme Tame Impala! Afgelopen weken nog headliner op Sziget en Pukkelpop, maar dan nu in Londen. En niet zo maar, maar voor het debuteren van de nieuwe Gorillaz x Tame Impala track ‘New Gold’.

De single komt volgende week woensdag 31 augustus uit, maar All Points East mocht hem vast horen. Het is een combinatie die we niet snel aan hadden zien komen, maar die enorm goed uitpakt. De smoothness van Tame Impala met de harde beats van Gorillaz is een combi waarvan niemand wist dat ie ‘m nodig had, maar we nu nooit meer zonder kunnen.

Damon Albarn heeft het deze avond duidelijk bijzonder naar zijn zin. Zo heeft hij nummers lang een jolige blauwe pruik op, en maakt hij constant praatjes en grapjes met het publiek. De frontman noemde de show vlak na afloop dan ook “waarschijnlijk een van de beste optredens die ze ooit hebben gedaan”. Iedereen die erbij was, mag in z’n handjes knijpen. Een prachtige strik rondom een intensieve Europese tour voor Gorillaz.

All Points East Logo

All Points East 2022

Locatie
Verenigd Koninkrijk
London, Verenigd Koninkrijk
Datum 19-28 augustus 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Tasneem Najmudin

Tasneem Najmudin is a 20 y/o civil engineering student in love with all things music and festivals (although you'll never find her at them because she's running from the main stage to the jazz stage to watch all of that and everything in between). Music has so much to offer but her top three artists at the moment are Disclosure, Sofi Tukker and Mall Grab.

Meer van Tasneem