Stromae pakt Werchter Boutique 2022 volledig in; geeft Gorillaz het nakijken

Photo: Michael Ferire

Weet je nog, Werchter Parklife? Nog maar een jaartje geleden waren we met z’n allen nog blij met weinig. Grote volgepropte weides waren taboe maar genieten van muziek in ‘aperotafel-setting’ moest kunnen. Op het menu: zowat elke avond het beste wat de Belgische muziekscene te bieden heeft. Al is er één Belg die zijn comeback opspaarde tot het moment waarop die tafels weer plaats mochten maken voor dranghekken. Gisteren was dat moment er eindelijk, op Werchter Boutique. En die Belg, die heet Stromae.

Werchter mocht weer open, écht open. En of het druk was. Werchter Boutique mocht al redelijk snel een ‘uitverkocht’- bordje ophangen, iets wat neerkomt op 63.000 man. Deels door die grote ‘we mogen weer!’- drang, maar grotendeels door een lekkere lineup waarop naast Stromae ook nog eens Gorillaz stond.

2 headliners, zo gaat dat in Schueremans-land. Al was het snel duidelijk voor wie de Grote Menigte present was. Niet voor blackwave. (ideale opener trouwens), niet voor Arsenal, niet voor Khruangbin of Years & Years. Het was de grote terugkeer van Paul Van Haver die massaal de handen in de lucht kreeg. En de monden deed openvallen. 3 jaar wachten op festivals is lang, 8 jaar wachten op Stromae lijkt een eeuwigheid.

Photo: Rob Walbers (Werchter Boutique 2022)

Belpopklassiekers

De opener ‘Invaincu‘ (“Tant que j’suis en vie j’suis invaincu”) maakte meteen duidelijk dat dit geen half optreden zou worden. De productiewaarde van deze show is ronduit indrukwekkend. LED-schermen die dankzij mechanische robotarmen in het rond draaien, een bewegende sofa en een leger aan gekloonde roadies.

Maar het grootste pronkstuk, dat is misschien wel de aanwezige robothond. Die fungeert bijvoorbeeld als kostuumassistent, maar kreeg ook de eer om de absolute Stromae-kraker ‘Papaoutai‘ (mét swingende zwoele nieuwe outro) in te luiden.

De track is één van de vele nummers die wordt onthaald als Belpopklassieker. Die ze natuurlijk zijn, zoveel is duidelijk. Ook mooi hoe de charmante, voorzichtige  bindteksten in contrast staan met de millimeterprecieze productie. “Bonsoir Werchter, ik zal mijn besten doen om goed Nederlands te spreken.” Lief!

Dansen in het daglicht

Goed om te zien dat ‘L’enfer’ en ‘Santé’ ondertussen even warm worden ontvangen als een ‘Formidable’, ‘Tous les Mêmes’ of het extatische ‘Ta Fête’. En gelukkig maar, want zijn laatste album Multitude speelt een hoofdrol in de set. 11 nieuwere nummers op je bord. Dat zorgt hier en daar voor iets wat kwatongen ‘een inkakmomentje’ zouden noemen, maar op adem komen is ook wel zo prettig.

Zo’n ‘Mon Amour’ en ‘Riez’ zijn ook gewoon prettige luisterliedjes en misschien wel hits-in-de-dop. Om dan toch iets van kritiek te geven: het is jammer dat deze man zo vroeg op de bühne stond, en daarom volledig in het daglicht speelde. Je kan je alleen maar voorstellen hoe het moet zijn om deze patserproductie in het donker te mogen aanschouwen. Maar daarvoor hebben we gelukkig nog Lowlands.

Photo: Rob Walbers (Werchter Boutique 2022)

Strange set Timez

Dat ook Down The Rabbit Hole zit op rozen zit, kwam Gorillaz nog eens bewijzen. Maar dan wel voor een wei die nogal uitgedund was na het einde van Stromae. Allemaal mooi die knaldrang, maar het is zondag en morgen moet er nog gewerkt worden.

Gelukkig is het altijd feest waar Damon Albarn is (of hij moet in zijn IJsland-mood zitten). Of dat was toch zijn bedoeling. Hij zocht het publiek op, dirigeerde de voorste rijen en porde de weide aan om enthousiaster te zijn. Iets wat vooral lukte op de hits en publieksfavorieten.  Dat zijn er gelukkig veel en met nummers als ’19-2000′, ‘Aries’, ‘On Melancholy Hill’, ‘Stylo’, ‘Andromedia’ en ‘Feel Good Inc.’ op je setlist kom je altijd wel goed thuis. Zelfs wanneer je publiek niet zo enthousiast en talrijk aanwezig is als op Primavera Sound in Barcelona, eerder deze maand.

Photo: Koen Keppens (Werchter Boutique 2022)

Merci Ouerchter 

Op Werchter Boutique werd één ding duidelijk: Werchter is weer aan. Volgend weekend is het aan Nick Cave op TW Classic. De week nadien is het full madness op de vierdaagse. Dat de organisatie daar klaar voor is, lijkt deze Werchter Boutique wel bewezen te hebben. Dankzij de relatief korte wachtrijen aan bars en WC’s, een pendelbus systeem dat gesmeerd loopt en een reeks kleine verbeteringen op de wei, zoals een paar zonnecrème pompjes op het terrein (die we op Boutique helaas niet te veel nodig hadden).

En zoals Werchter Boutique net heeft  aangetoond: er zijn deze zomer grote namen genoeg om de boel plat te spelen. Doe er je voordeel mee. Santé.

Werchter Boutique Logo

Werchter Boutique 2022

Locatie
België
Werchter, België
Datum 19 juni 2022
Line-up
Gorillaz
Stromae
Years & Years
Tickets Niet meer beschikbaar.