Lowlands betaalt mee aan privéjets van artiesten door vliegchaos

Eric van Eerdenburg, @Kamiel Scholten Fotografie

Lowlands moet als festivalorganisatie steeds vaker bijdragen aan privévluchten van artiesten op de line-up. Dat is noodzakelijk zegt festivaldirecteur Eric van Eerdenburg in een interview met BNR Nieuwsradio. Door de aanhoudende chaos op vliegvelden in Europa kiezen de geboekte acts eieren voor hun geld – of beter gezegd dat van Lowlands 2022 – om er zeker van te zijn dat ze tijdig op hun plaats van bestemming aankomen.

Het zal je vast niet ontgaan zijn in deze vakantieperiode: het is chaos op de Europese luchthavens. Waar je vroeger nog op je dooie gemakje de laatste uurtjes voor je vlucht besteedde aan tax-free shoppen, sta je nu vaak urenlang gestrest in de rij voor de douane.

Verschillende Lowlands-artiesten blijken hun hand op te houden bij de eventorganisator. Dit komt door de aanhoudende onzekerheid over de veiligheidssituatie en de dreiging van het coronavirus. Van Eerdenburg: “Ik kreeg vandaag nog een mailtje binnen van een artiest die komt en heel weinig vertrouwen heeft in het vliegen van stad naar stad. Die heeft dus een private jet gehuurd. Wij krijgen dan de vraag of we willen meebetalen”.

In hetzelfde interview staat de festivaldirecteur stil bij de stijgende productiekosten. Deze ontstaan door de oorlog in Oekraïne en het groeiende personeelstekort. Volgens Van Eerdenburg is het onvermijdelijk dat ticket- en consumptieprijzen in 2023 nog verder zullen stijgen. Ook verklapt hij dat één of meerdere Amerikaanse artiesten hebben afgezegd voor Lowlands 2022. Ze vinden de oversteek naar Europa nog altijd te risicovol met betrekking tot het coronavirus.

Lowlands Logo

Lowlands 2022

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2022
Line-up
Arctic Monkeys
The Opposites
Stromae
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy