Een dag van uitersten op ESNS 2023: van Spaans kippenvel tot de Franse Gladde Paling

Jada @ Eurosonic Noorderslag 2023
Photo: Ben Houdijk

De derde dag van Eurosonic 2023 bleek een dag van grote uitersten. Natuurlijk, zonder pieken geen dalen – maar de verschillen zijn deze vrijdag wel erg groot. We zien artiesten die we graag op de festivalweide terugzien – maar ook acts die beter als bezoeker kunnen gaan. We eindigden euforisch bij Roland Cristal in Simplon.

De piek begint vroeg op de avond in de Stadsschouwburg. Aansluitend op de ‘Focus on Spain’ borrel worden we voorgesteld aan de Spaanse León Benavente. Het wordt snel duidelijk dat we hier niet kijken naar een beginnend bandje. Alle leden zijn ouwe rotten in het vak en muzikaal zetten ze een show neer die doet denken aan een Spaanse versie van dEUS. Van het charisma van de frontman tot de uiterst strakke performances van gitarist, toetsenist en drummer. In combinatie met de heerlijke lichtshow van de Stadsschouwburg kon deze dag eigenlijk niet beter beginnen.

Het contrast kan dan ook bijna niet groter met de opvolgende act in de schouwburg; de Spaanse Marta Knight. Het is tekenend voor ESNS: artiesten proberen in de korte tijd dat ze in Groningen zijn zoveel mogelijk van zichzelf te laten zien. Dat die druk te hoog is werd bij Marta Knight wel duidelijk. Muzikaal klinkt het goed, voortkabbeldende Engelstalige indie songs à la Arlo Parks. Maar alle muzikanten waren helemaal op, duidelijk moe van drie optredens (en een vlucht) op één dag. En zo zat er bij deze belangrijkste show in de Stadsschouwburg geen pit meer in.

Rollercoaster

Dus, op naar meer energie – dat kunnen we wel gebruiken op de derde dag. Die vinden we bij Somebody’s Child uit Ierland. Als de gitarist een Nebraska shirt van Springsteen aan heeft en de frontman een The Cure shirt, dan krijgen wij er wel zin in. Aan zelfvertrouwen in de Blauwe Hemel geen gebrek, de band heeft immers ook al een paar strakke indiepop hits op Spotify, die technisch goed in elkaar zitten. Die zelfverzekerdheid lijkt bij de frontman af en toe wat door te slaan richting arrogantie, maar waarschijnlijk heeft ‘ie gelijk ook. Voor Somebody’s Child zit alles strak in elkaar en is het slechts wachten op die grote doorbraakhit. Dat lijkt een kwestie van tijd.

Na de energie van Somebody’s Child is het door naar Leepa . Die heeft ons goed voor de gek gehouden: klonk op plaat erg leuk, in het verlengde van Olivia Rodrigo. Maar live blijft het niet overeind: meer dan eens is het vals, de band is rommelig on op de 2 bekendere tracks na is weinig substantie te bekennen. Wij hebben meer zin in de Lipa van zaterdag.

Een clash van twee groten

De Zweedse Rein doet de curve van onze avond gelukkig weer stijgen met haar ijzersterke elektronische catchy tracks. REIN stond alleen met haar drummer op het podium, maar had haar computer en de dansmoves klaar staan. En dat was precies waar de goedgevulde Simplon voor kwam. Ze ziet eruit alsof ze net uit de Berghain is gestapt, maar Rein rijmt dan ook op Berlijn. Bedankt voor de energie de we nodig hadden.

Ondertussen speelt in Stadsschouwburg een hele andere show af. Maar daarmee niet minder een piek van de avond. Na afloop van Jada ’s show gonst de hele zaal van spanning en hype. Hadden we hier net een hele grote ster gezien, vlak voor haar doorbraak? Met een stem die groots genoeg is voor de Bravo zet de Deense ondanks de technische problemen een onvergetelijk sterke show neer. Bombastische platen vol gitaar, drums en synths, maar ook met af en toe een sluimerende beat: ‘This one is for the slutty people!”. Ondertussen praat ze de set aan elkaar met lieve grapjes en zo eet het hele publiek binnen no time uit haar hand.

Stoppen op je hoogtepunt

Genoeg energie om de stappenteller weer aan te slingeren en door te hobbelen naar het News Cafe voor de Hongaarse act Azahriah. ‘Hongaarse grootheid en YouTuber die in Boedapest al een stadionact is’, werd ons verteld. Dan is onze nieuwsgierigheid gewekt. Dat hij echt groot is in Hongarije merk je aan het groepje fans die voor het podium uit volle borst alles meezingen, maar het klinkt ons een beetje als de Hongaarse Antoon in de oren – je begrijpt dat het populair is, maar echt verrassend en spannend is het niet.

Dus is het tijd voor de headliner. Vooraf voorspeld als de grootste piek van de avond is de Franse Roland Cristal. Mogen we het de Franse versie van Gladde Paling noemen? Harde beats met de klassieke memetechno geluidseffecten – en teksten die je graag hard op straat wil roepen (VOYAGE EN EUROPE! VENDETTA!). Hij heeft al een behoorlijke schare fans opgebouwd die zelfs al een petitie zijn gestart om hem naar Intents Festival te halen. En hij maakt het allemaal waar; het is feestje waar we naar uitkeken in Simplon en de piek waarmee we wilden eindigen.

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2023

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 18-21 januari 2023
Line-up
Coloray
Mainline Magic Orchestra
Merol
Tickets Niet meer beschikbaar.