Deze acts moet je checken op het bomvolle Noorderslag 2023

Nieuw jaar, dus tijd om vooruit te kijken naar de (festival)zomer! Dat kan op geen betere plek dan Groningen tijdens Eurosonic Noorderslag. Van 18 t/m 21 januari 2023 vindt het conferentie- en showcasefestival plaats en zien we opkomende acts uit heel Europa. De zaterdag is anders: tijdens Noorderslag zie je uitsluitend (nieuw) Nederlands product in poppodium de Oosterpoort. Wij hebben de research voor je gedaan: dit zijn onze tips voor Noorderslag, de zaterdag van ESNS 2023!

Op ESNS zie je bands uit alle uithoeken van Europa. Sommige Nederlandse artiesten spelen op zowel Eurosonic als Noorderslag. Tijdens Noorderslag wordt traditioneel ook de Popprijs (23:00 in de Grote Zaal) uitgereikt. Deze juryprijs gaat naar de persoon of artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de popmuziek. De winnaar krijgt een bierdouche. Maar ook een mooi geldbedrag en bovenal heel veel eer in een bijzonder rijtje. Any guesses?

Lees ook onze tips voor Eurosonic en die voor de conferentie.

Solomon (Alternative Indie Rock)

Het programma in de Oosterpoort begint om 17:00 uur en beter zorg je dat je op tijd bent, want dan kun je direct starten met Solomon. Deze band uit Maastricht brengt een dagje eerder hun debuutalbum It’s All Downhill From Here uit, maar wij denken juist dat het alleen maar Uphill kan met deze band. Solomon laat zich beïnvloeden door bands als Elbow, Radiohead en The National. De perfecte start voor Noorderslag.

Solomon speelt om 17:00 uur in de Marathonzaal.

Elephant (Pop)

Van Maastricht naar Rotterdam en van de Marathonzaal snel door naar ELEPHANT in de Binnenzaal. Deze vrolijke tunes wil je het liefst horen in de zon (zo’n brak, maar de dag begint toch weer goed te voelen moment), maar daar moeten we nog een paar maanden op wachten. Afgelopen jaar bracht Elephant debuutalbum Big Thing uit, geproduceerd door Pablo van de Poel van DeWolff. Dit debuut werd lovend ontvangen en ‘Calling’ is gerust een doorbraaksingle te noemen.

Elephant speelt om 17:45 uur in de Binnenzaal.

The Jordan (Pop)

Caro Emerald slaat een nieuw pad in onder de naam The Jordan en daarmee heeft ze haar geschiedenis al mee zitten. Dat maakt ons nog nieuwsgieriger naar haar set op Noorderslag. ‘You Don’t Even Know Me’ is inmiddels al meer dan een miljoen keer gestreamed en klinkt totaal anders dan bijvoorbeeld ‘A Night Like This’. Mysterieuze triphop met poëtische teksten, dat kun je verwachten van The Jordan.

The Jordan speelt om 19.00 uur in de Kleine Zaal.

Babs (Pop Hip Hop)

Op Insta heet Babs @babsopdebeat en dat zegt genoeg. Rap en hiphop op strakke beats en teksten over gender, gen z en seksualiteit. ‘Bennie Boos’ en ‘Beetje Bi’ zijn singles die al hard gaan en op 20 januari, één dag voor het optreden op Noorderslag, komt haar nieuwe EP uit. Onze stem heeft deze pop rapper en wij staan vooraan bij de show in de foyer van de Grote Zaal.

Babs speelt om 19:15 uur in de Foyer Grote Zaal.

Special Guest

Triggered, want Special Guest… Zou het Goldband zijn? De band die we in 2020 al op Noorderslag zagen en nu zo groot zijn dat ze makkelijk de Ziggo Dome hadden kunnen vullen (het werd 3 keer AFAS). We weten het niet, maar nieuwsgierig zijn we wel.

Special Guest zie je om 20:00 uur in de Grote Zaal.

Néomí (Pop)

Om 21.15 uur speelt Néomí in de Bovenzaal. Een perfect tijdstip om nog wat rust te pakken voordat de voetjes écht moeten doorpakken en dat is precies van Néomí (Neomi Speelman) je gaat geven. Ze laat zich inspireren door grootheden als Bon Iver, Phoebe Bridgers en Bob Dylan en dat hoor je. Laat je maar gewoon inpakken door Néomí – er komt nog een lange avond aan.

Néomí speelt om 21:15 uur in de Bovenzaal.

NONCHELANGE (Pop Hip Hop)

Om 23.00 uur haasten we ons naar de entreehal voor de set van NONCHELANGE, die net zijn debuutalbum Muziek voor de luisteraar heeft uitgebracht. Maarten Hutman maakt onder zijn alias een mix van hiphop, pop, indie en nederpop. Alleen de titels zijn al leuk: ‘Iedereen is Lelijk’ (kijk naar mij) en ‘De Rem’ (Ik zit op de rem, ik luister r.e.m.). Live is geen show hetzelfde en op dit tijdstip zou de entreehal zomaar eens kunnen worden afgebroken.

NONCHELANGE speelt om 23:00 uur in de Entree.

Marathon (Post Punk)

Gefrustreerde post-punk/indie band met de Amsterdamse Popprijs al op zak. En dan spelen ze ook nog in de Marathonzaal. Moeten we nog meer zeggen? Na een uitgebreide Popronde tour en de eerste award op zak zijn wij heel benieuwd naar wat Marathon nog meer te bieden heeft.

Marathon speelt om 23.00 uur in de Marathonzaal.

Bumble B. Boy (Pop Rock)

Klinkt als: de funky beginjaren van de Red Hot Chili Peppers. Weird punk? Anyway: de Australische Tom Harden woont in Nijmegen en maakt sinds kort furore onder Bumble B. Boy. Het is een bijzondere verschijning: op het podium waant hij zich in een imkerpak. Hij noemt zichzelf mislukte kinderentertainer, maar voor volwassenen vinden wij dit heel passend. Insane liveshow alert, als we eerdere aanwezigen mogen geloven.

Bumble B. Boy speelt om 23:15 uur in de Bovenzaal.

Gladde Paling + Natte Visstick (Electro / Techno)

De grote hypes van het moment zie je achter elkaar op Noorderslag. Gladde Paling en Natte Visstick zijn anonieme producers die de gekste tunes en memes mixen met techno en hardstyle. Van Natte Visstick is het nummer ‘Visstick gooi die Kanker Kick’ al meer dan 12 miljoen keer gestreamed. Sinds kort zijn de producers uit hun zolderkamer gekropen en maken ze live (gemaskerd en anoniem) hun opwachting. De grote vraag: wordt dit heel nice, of eigenlijk heel kut? En is de hype leuk genoeg om het te redden tot Lowlands? We gaan het zien.

Gladde Paling speelt om 22:45 – 23:30 in de Kelder.
Natte Visstick speelt om 23:30 – 00:15 in de Kelder.

Terug naar de zomer van ’22

ESNS is een festival om nieuwe muziek te ontdekken, maar op Noorderslag zie je naast al die nieuwe namen ook grotere acts die ons even terugbrengen naar die legendarische zomer van 2022. Onder meer Personal Trainer, Son Mieux, S10, Joost en Hang Youth staan op de podia. Of zien we je bij Prins S & de Geit of Coloray (die we ook tipten voor Eurosonic)? Net een tikkie minder spannend, maar succes gegarandeerd!

Coloray speelt om 20:45 uur in de Binnenzaal.
Prins S & de Geit 00:00 uur in de Kleine Zaal.

https://www.youtube.com/watch?v=A7t_XFrpk_4

Afterparty met Joost van Bellen en St. Paul

De enige locatie buiten de Oosterpoort en waar ongetwijfeld de afterparty is: de ‘Love Is All’ set van Joost van Bellen en St. Paul. Beste nieuws? Er rijden pendelbussen naar EM2! Moeten er nog woorden aan vuil maken? Tot daar!

Joost van Bellen en St. Paul, 23:00 – 04:00 uur in EM2 (Suikerlaan 6 in Groningen).

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2023

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 18-21 januari 2023
Line-up
Coloray
Mainline Magic Orchestra
Merol
Tickets Niet meer beschikbaar.