Avenged Sevenfold bevestigt nieuw album: check eerste single ‘Nobody’

Photo: Kameron Pollock

Avenged Sevenfold is terug! Na bijna zeven jaar zonder nieuwe muziek is daar eindelijk de single ‘Nobody.’ Er is nog meer goed nieuws, want het nieuwe album komt in juni al. Er is echter ook slecht nieuws, een optreden op Graspop 2023 lijkt definitief uitgesloten.

In oktober 2016 bracht Avenged Sevenfold het album The Stage uit. Sindsdien was het steeds erg stil rondom de band. Er waren stemproblemen bij de zanger M. Shadows, tours werden geschrapt en er kwam maar geen nieuwe muziek.

In totaal heeft het schrijf- en opnameproces voor het komende album volgens de band vier jaar geduurd. In februari 2022 kwam er al bericht dat het album voor negentig procent klaar was. Alleen de stukken van een 78-koppig orkest in Praag misten nog – kenmerkend voor de perfectie waar de formatie naar streeft.

Nu is het wachten voorbij en komt de Amerikaanse band met de eerste single voor hun opkomend album Life Is But a Dream…, dat op 2 juni uitkomt. Beluister alvast ‘Nobody’ hieronder.

Bijzondere bekendmaking

Dat Avenged Sevenfold dingen niet op de standaard manier doet is al geruime tijd duidelijk. Zo dropten ze het vorige album The Stage uit het niets tijdens een live optreden op het dak van Capitol Records. Ditmaal ging het echter op een wel heel bijzondere manier.

Afgelopen maand schrokken fans toen de band op hun socials postten dat ze niet zouden optreden op hun enige geplande shows op Rockville en Sonic Temple. Dit ging gepaard met een ‘fake’ podcast aankondiging dat het kwam door opgelopen vertraging rondom het nieuwe album. De band kwam echter al snel met een statement dat ze gehackt waren en dat de shows gewoon door zouden gaan.

Wie wat meer onderzoek deed naar de vermeende mysterieuze hacker, Reddit user Libad5343, kwam al snel op de website Libad5343.net terecht. Via het ontcijferen van diverse stukjes code en verschillende puzzels werd steeds meer duidelijk dat het allemaal een marketing stunt betrof. Er ontstond zelfs een Google Drive document van 92 pagina’s met alle clues die gevonden werden door fans.

Dit leidde uiteindelijk tot het vinden van de coördinaten van ‘The Ritz’ in San Jose, Californië. Hier was de tekst ‘Libad5343 Presents Nobody’ te zien. We weten inmiddels dus dat ‘Nobody’ de naam van de nieuwe Avenged Sevenfold single is en dat ‘Libad’ staat voor de albumtitel, Life Is But a Dream….

Geen Graspop 2023

Naast de single en albumaankondiging was er nog meer nieuws. Avenged Sevenfold kondigde twee nieuwe Amerikaanse shows aan, op 9 en 23 juni. Hierdoor lijkt het haast onmogelijk dat ze de ontbrekende laatste Graspop 2023 headliner op vrijdag 16 juni zijn.

Even leek het erop dat Graspop wellicht lang aan het wachten was op een bevestiging of Avenged Sevenfold wel of niet naar Europa zou komen komende zomer met het nieuwe album. Ze hebben immers nog een headline show van Graspop 2022 in te halen. Doordat de livestream release van ‘Nobody’ ook om 16:00 begon (Graspop’s vaste aankondiging tijdstip) deed dat de fans doen hopen.

Nu is het dus weer gissen waarom het zo lang duurt voordat de laatste headliner voor Graspop 2023 bekend is, en wie dat dan moet gaan worden. Zelfs het Graspop forum lijkt het even niet meer te weten. Met nog maar 92 dagen te gaan tot het festival begint, kan het nieuws nooit meer lang op zich laten wachten.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2023

Locatie
België
Dessel, België
Datum 15-18 juni 2023
Line-up
Machine Head
Guns N' Roses
Disturbed
Tickets Niet meer beschikbaar.