Is de festivalcamping op Sziget te doen?

Sziget camping

Wil jij deze zomer naar Sziget Festival in Boedapest, maar vraag je je nog af hoe je het best je overnachting regelt? Wij gaan al vele jaren naar Sziget en probeerden elke optie al wel eens, dus kunnen je haarfijn vertellen over de verschillende campings en alle mogelijke upgrades. En het antwoord geven op die ene prangende vraag: is dat nou een beetje te doen, zes dagen (of meer) kamperen op het festivalterrein zelf?

Photo credit: Kristóf Hölvényi / Rockstar Photographers

Ga voor de Full Sziget Experience

We gaan meteen met de deur in huis vallen: wil je de Full Sziget Experience, dan moet je kamperen óp het festivalterrein. Zoals je inmiddels vast weet, vindt Sziget plaats op een gigantisch eiland in de Donau. Naast tientallen stages en oogstrelende kunstinstallaties, biedt dat eiland ook plaats aan meerdere campings. Je hoeft daardoor in principe het eiland niet af te komen tijdens het festival en dat maakt dat het echt voelt als een afgeschermd stukje wereld: speciaal voor jou en je kleurrijke mede-festivalgangers.

Misschien klinkt het wat intens voor je: een week lang kamperen. Dat snappen we en we komen zo nog met verschillende oplossingen voor dat probleem, maar besef wel: alleen met kamperen maak je écht alles mee van het festival. Zodra je je tentje (of hutje, waarover zo dus meer!) openritst sta je direct in het feestgedruis. Op die manier mis je zo min mogelijk, en de ervaring leert dat je toch al tijd (en ogen, en oren) tekort komt om Sziget helemaal te ontdekken.

Sziget camping
Photo credit: Bodorkós Máté

Meer tijd om niks te missen

De grote muzikale acts beginnen op Sziget doorgaans pas aan het einde van de middag (tot diep in de nacht), maar juist ook overdag is dit eiland zo’n paradijs van activiteiten. Wie kampeert, krijgt precies dat ook allemaal mee.

Start jouw ochtend bijvoorbeeld met een heerlijke yogales of plons in het water bij Sziget Beach. Speel mee met één van de vele sporten of spelletjes, check een show in de Global Village, doe mee aan de Walkabouts, of ga even langs bij het theater. Je kunt boodschappen doen bij de Aldi op het terrein en vervolgens heerlijk picknicken in het bos. Of als je echt verrast wilt worden: bezoek het circus. De acts daar zijn verbluffend goed en laten je bizarre acts en stunts zien.

De 6 Sziget camping opties op een rijtje

‘The Island of Freedom’ is dus een plek waar je het liefst zo veel mogelijk tijd doorbrengt, en dat gaat het beste als je er ook kampeert. Maar we snappen het ook als je voor zo’n lange periode op zoek bent naar nét iets meer comfort. Of dat je geen zin hebt om zwaar bepakt – met tenten en slaapzakken – naar Boedapest te reizen. Dat snapt Sziget zelf gelukkig ook, en dus is er een flink aantal camping upgrades te vinden die het kamperen een stuk aangenamer maken.

De verschillende camping opties zijn:

1. Basic Camping

Major Kata – Rockstar Photographers

De meest basic optie heet – toepasselijk – de Basic Camping. Die is gratis bij je festivalticket inbegrepen en houdt in dat je op veel plekken op het terrein je tentje mag neerzetten. Hoe vet is het om je tent bijna naast de main stage te parkeren of dichtbij het strand, zodat je nog meer vakantiegevoel krijgt? De Basic Camping is bovendien je beste schot voor het mengen met de allerleukste (internationale) buren. Dat hoort ook echt bij die Full Sziget Experience, het ontmoeten van nieuwe mensen en het maken van nieuwe vriendschappen.

2. Siesta Camping

De Siesta Camping is gelegen aan de westzijde van het eiland. We vinden dit de mooiste plekjes die het eiland te bieden heeft: ze zijn schaduwrijk en liggen dicht bij Sziget Beach, waar je overdag je kater weg kunt chillen in de Donau en ‘s nachts heerlijk kunt dansen tot de vroege uurtjes. Een ticket voor de Siesta Camping kost 119 euro. Je kunt hier je eigen tent neerzetten, of vanaf 67 euro per persoon een pre-pitched tent kopen.

3. Podpadopolis

Er achterkomen hoe je bovenstaande naam uitspreekt is misschien lastig; hier verblijven biedt juist niets dan comfort. De Podpadopolis heeft een aantal luxe accommodaties, waaronder de ‘podpads’: schattige kleurrijke houten huisjes met echte bedden en stroom. De perfecte combi tussen wel op het eiland verblijven, maar toch de luxe van een appartement. Dat komt wel met een prijskaart: een ticket voor de Podpadopolis Camping kost 119 euro, daar bovenop betaal je voor je huisje (vanaf 347 euro p.p.) of luxe tent (vanaf 90 euro p.p.). Check meer info op de site van Sziget.

4. Sziget Ville

Meer Glamping opties vind je op de Sziget Ville. Hier vind je tal van verschillende accommodaties, zoals iglo domes, love cabins, grote groepstenten of hele bungalows. Ook hier tref je op de meeste plekken echte bedden en stroom. Bovendien is er Wi-Fi bij de receptie van Sziget Ville en kent de camping z’n eigen sanitair. Een ticket voor Sziget Ville kost 149 euro, daar bovenop betaal je voor je accommodatie (van 67 euro p.p. voor een pre-pitched tent, tot 695 euro p.p. voor een bungalow met verranda). Check alle opties op de site van Sziget.

5. Caravan Camping

Iedereen die het al eens deed, weet: once you go campercamping, you never go back. Slapen in je eigen huisje op wielen is fantastisch, zeker als je daar ook nog eens je eigen keukentje of sanitair in hebt. Het is natuurlijk helemaal een prachtige ervaring in combinatie met een mooie roadtrip. Je caravan of camper rijdt je zo het terrein op bij Sziget: daar betaal je 190 euro (voor een kleine area) tot 350 euro (voor een grote area) voor. Daarnaast heb je een Caravan Camping ticket van 119 euro nodig.

6. Park Camping

De Park Camping is een afgesloten camping dichtbij de ingang van het festival. Het heeft dus als voordeel dat je niet ver hoeft te lopen met je spullen bij aankomst en vertrek, en eventueel ook snel in de stad bent. Het is echter niet onze favoriete camping, omdat het relatief ver weg is van de stages en de omgeving niet zo mooi is als bij de Siesta Camping. Maar als die laatste vol is (of je hebt juist behoefte aan de relatieve rust), heb je hier wel een afgesloten stuk camping, een Wi-Fi hotspot bij de receptie en eigen sanitaire voorzieningen. Net als op de Siesta Camping kun je hier je eigen tentje neerzetten of een pre-pitched tent (vanaf 67 euro per persoon) afnemen. Een ticket voor de Park Camping kost daarnaast wederom 119 euro.

Kortom: ja, de camping op Sziget is uitstekend te doen. Juist omdat je zo veel opties hebt en voor jouw specifieke wensen op één van de verschillende campings wel een match vindt. Wie het chill vindt, duikt lekker z’n eigen tentje in op de Basic Camping. Wie meer luxe wil, kan z’n gram halen bij één van de vele upgrades. Waar valt jouw keuze op?

Sziget camping

Wissel af met de stad

Vooruit: we gaan toch ook deze optie nog even benoemen. Want hoe nice we het ook vinden om het terrein nooit te hoeven verlaten, kunnen we ook niet om het feit heen dat Sziget middenin Boedapest plaatsvindt. En het dus op zich prima te doen is om ‘s avonds een taxi te pakken naar een hotel of hostel. Ook gaat er ‘s avonds en ‘s nachts nog een treintje terug naar de stad.

Wie het chill vindt af en toe even uit te rusten van het prikkelparadijs Sziget of de hitte wil ontsnappen, kan prima ook kijken naar overnachtingsopties in Boedapest. Of je combineert bijvoorbeeld beide opties, met een paar dagen op het eiland en een paar dagen in de stad. Da’s ook een heerlijke Sziget Experience.

Sziget
Photo credit: Benedek Varga
Sziget Logo

Sziget 2023

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2023
Line-up
Lorde
Macklemore
Mumford & Sons
Tickets Kopen